Hvorfor er det vigtigt?
Potentialet for CO2-reduktioner fra arbejdsmaskiner på byggepladser er stort. For eksempel er udledningen fra arbejdsmaskinerne på bygge- og anlægsprojekter i Københavns Kommunes egen geografi estimeret til at være i omegnen af 75.000 ton CO2 pr år.
Omstillingen til emissionsfrie arbejdsmaskiner reducerer samtidig gener fra støj- og luftforurening, forbedrer arbejdsmiljø samt miljøet for omkringboende og forbipasserende.
Københavns Kommune, Metroselskabet, Aalborg Kommune og Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI) har derfor igangsat en skaleringsproces for offentlige innovative indkøb. Her er målet at udvikle efterspørgslen af emissionsfrie arbejdsmaskiner og sikre fremtidens bæredygtige løsninger.
Skal I med?
Skaleringsprocessen samler offentlige bygherrer om fælles markedsdialog med de private leverandører.
Jo flere offentlige bygherrer vi har med, jo bedre. Det sender et stærkere signal til virksomhederne om, at der vil være forretning i at udvikle nye løsninger. Alle offentlige aktører, der ønsker at eller allerede arbejder med at omstille til emissionsfrie arbejdsmaskiner, kan løbende blive en del af skaleringsprocessen.
Sammen kan offentlige bygherrer
- Dele viden og formulere de fælles udfordringer vi har, når vi vil omstille til emissionsfrie arbejdsmaskiner
- Gå til markedet med skala bag vores behov.
- Reducere transaktionsomkostninger ved at udvikle nye.
Seneste nyheder:
Hvad er en skaleringsproces?
flere offentlige organisationer om én fælles udfordring – fra fælles behovsudforskning til fælles hensigtserklæring.
På den måde bliver det mere attraktivt for markedet at udvikle de nye løsninger, der er behov for. CO-PI's skaleringsprocesser hviler på to afgørende faktorer:
- En grundig behovsafklaring, hvor man investerer tid og faglig ekspertise i ejerskab, kortlægning og beskrivelse, sikrer, at processerne baseres på reelle innovationsbehov.
- Øget volumen i det offentlige udbud og indkøb, som særligt sker gennem matchmaking, fælles markedsdialog samt fælles hensigtserklæring.
Læs mere om denne skaleringsproces:
- April 2022:
Projektorganisering. Københavns Kommune, Metroselskabet, Aalborg Kommune og CO-PI indgår aftale om at igangsætte skaleringsprocessen. - Maj 2022:
Offentlige bygherrer inviteres ind i skaleringsprocessen. Behovskortlægning igangsættes. - Juni 2022:
Workshop om bygherrebehov og emissionsfrie arbejdsmaskiner. Digitalt informationsmøde om
skaleringsprocessen den 14. juni. - September 2022:
Offentlig-privat dialogdebat afholdt på Klimafolkemødet i Middelfart. - November 2022:
Bygherreworkshop om fortsat behovsudforskning. - Februar 2023:
Individuelle sparringsforløb med konsulent om emissionsfrihed i bygge- og anlægsprojekter. - Marts 2023:
Regional markedsdialog i Aalborg og online dialogmøder mellem bygherrer og leverandører. - Maj 2023:
Bygherreworkshop med erfaringsopsamling fra konkrete projekter, TCO-beregninger og næste skridt
frem mod hensigtserklæringen. - Juni 2023:
Samarbejdsforum for fossil- og emissionsfrie arbejdsmaskiner med præsentation af TCO- værktøj. - August 2023:
Klimafolkemøde: oplæg om politisk ledelse i skaleringsproces. - September 2023:
Markedsdialog: Holder strømmen, og hvor er vi med ladeinfrastruktur? - November 2023:
Afholdelse af konferencen Grønt Gearskifte – 14 partnere i skaleringsproces underskriver fælles hensigtserklæring om emissionsfrie arbejdsmaskiner. - Januar 2024:
Online inspirationsoplæg for bygherrer: norsk kriterievejviser og skabeloner for tilbudsindhentning og rapportering. - Februar 2024:
Bygherreworkshop: fokus på udbudsprocessernes mange håndtag. - Marts 2024:
Online dialogmøder mellem bygherrer og leverandører. - April 2024:
Bygherreworkshop om strøm, byggepladslogistik og operationalisering. - Maj 2024:
Bygherreworkshop: Erfaringsudveksling og drøftelse af muligheder for ensartethed i operationaliseringsplaner. - Juni 2024:
Bygherreworkshop: erfaringsudveksling og drøftelse af fælles udgivelse om bygherrernes operationaliseringsplaner.
Dansk Standard holder temamøde for at afsøge interesse for et standardprodukt. Arrangement på Folkemødet med offentlige-privat dialog om omstilling. - August-september 2024:
DI Byggeri, Gate 21 og KL tilslutter sig partnerskabet. - September 2024:
Konference og markedsdialog: Grønt Gearskifte 2.0 – fra hensigt til handling.
- Vejdirektoratet, Aarhus Havn, Middelfart Kommune, Esbjerg Kommune, Frederiksberg Kommune, Aarhus Kommune, Rudersdal Kommune, Slagelse Kommune, Aalborg Kommune, Odense Kommune, Aalborg Forsyning, Novafos, Region Hovedstaden, Sund & Bælt, Kildedal By, Aarhus Vand og HOFOR: Deltager i og bidrager til skaleringsprocessen med egne erfaringer og ressourcer i arbejdet med at omstille til emissionsfrie arbejdsmaskiner.
- Københavns Kommune, Metroselskabet og Aalborg Kommune: Bidrager i rollen som behovsejere.
- KL, DI Byggeri og Gate 21 samt WE BUILD DENMARK: Skaleringspartnere og arbejder sammen med CO-PI om at engagere offentlige bygherrer og private leverandører i processen.
- CO-PI: Ansvarlig for at proceslede og facilitere den fællesoffentlige skaleringsproces.
Der vil løbende blive inddraget kommuner, videnspartnere og relevante markedsaktører i arbejdet.
TCO-beregner til emissionsfrie arbejdsmaskiner
Gevinster ved emissionsfrie arbejdsmaskiner
CO2-beregner til emissionsfrie arbejdsmaskiner
GRØNT GEARSKIFTE til emissionsfrie arbejdsmaskiner
- Oplæg fra regional markedsdialog i marts 2023 (PDF)
- Se oplæggene fra informationsmødet den 14. juni 2022
- Invitation til skaleringsprocessen (PDF)
- Introduktionsmøde: Oplæg fra parterne (PDF)
Inspiration fra Norge
Se video herunder fra Gran Kommune i Norge, hvor der kun anvendes emissionsfrie arbejdsmaskiner og køretøjer i anlægsarbejdet af en vej.
HENSIGTSERKLÆRINGEN
Som bygherrer har vi ansvar for at minimere byggeriets aftryk på klima og luft- og støjkvalitet og samtidig forbedre nær- og arbejdsmiljø til gavn for borgere og medarbejdere.
Derfor er vores mål en fuldstændig omstilling til emissionsfrie bygge- og anlægsmaskiner. Et af vores mest effektive værktøjer er, at kunne stille krav om emissionsfri anvendelse af arbejdsmaskiner og øvrigt materiel i vores udbud og indkøb.
Vi anerkender, at større maskiner, typisk over 4- 5 tons, er varierende og i nogle tilfælde stadig på prototypeniveau, og at leverandører derfor ikke kan levere eller anvende større emissionsfrie maskiner på kort varsel.
Vi anerkender også, at energi-infrastruktur til emissionsfrie arbejdsmaskiner på, og omkring, byggepladser kan være en udfordring.
Vi er opmærksomme på, at der endnu ikke i høj nok grad bliver stillet krav til mindre maskiner og materiel der allerede er tilgængeligt på markedet. Krav om dette er nødvendigt også for at få erfaringer til at implementere emissionsfrie løsninger for de større maskiner.
Hensigtserklæring:
Derfor vil vi nu, i vores egne bygherreorganisationer, gå i gang med at operationalisere hensigterne, så vi senest medio ‘24 kan offentliggøre, hvordan vi konkret vil:
- Stille krav i konkurrencegrundlag og/ eller kontrakter for at maskiner og øvrigt materiel, som kan leveres og anvendes emissionsfrit til det konkrete projekt og anvendelse, skal være og anvendes emissionsfrit.
- Efterspørge leverandørens planer for udskiftning fra fossile til emissionsfrie maskiner. Herunder efterspørge dokumentation på, at de emissionsfrie maskiner er i bestilling. Dette vil vi gøre, fordi vi tror på, at en betydeligt større efterspørgsel kan føre til, at producenter omlægger fabrikslinjer til serieproduktion også af de større emissionsfrie maskiner.
For at være sikre på, at vores efterspørgsel fører til ændringer i produktionsleddet, har vi som fælles ambition, at vores samlede indsats vil føre til, at der imellem nu og 2028 bestilles minimum 1000 nye emissionsfrie maskiner.
- Være en aktiv part i offentlig privat dialog og bidrage til både konkrete løsninger for fx strøm på byggeplads og til et generelt brancheløft for både bygherrer og leverandører, der gør det muligt at implementere nye krav og løsninger.
Det siger to af partnerne om samarbejdet:
Det er supergodt for den grønne omstilling, at der er så bred opbakning til en målrettet indsats for at overgå til fossilfri arbejdsmaskiner. I min egen forvaltning i Københavns Kommune har vi flere projekter, der skal sætte skub i udviklingen. Vi har eksempelvis indført en bonusordning, som belønner eksterne entreprenører for at indsætte emissionsfri arbejdsmaskiner.
Esbjerg Kommune er klar til at accelerere den grønne omstilling for at nå målet om at være en CO2 neutral kommune i 2030. Derfor skriver vi under på hensigtserklæringen. For på egen hånd kan vi ikke nå i mål. Vi har brug for samarbejder og partnerskaber. Når både private og offentlige aktører går sammen om at efterspørge bæredygtige løsninger, sender vi et klart og utvetydigt budskab til omverdenen. Sammen er vi klar til at sætte barren højt for en mere bæredygtig fremtid.
Vil du med – eller bare høre mere?
Skriv til os, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt: