Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner

Vi går sammen i en skaleringsproces for innovative offentlige indkøb med målet om at udvikle efterspørgslen på emissionsfrie arbejdsmaskiner. Nu er 19 offentlige bygherrer partnere – vil I også være med?

Hvorfor er det vigtigt? 

Potentialet for CO2-reduktioner fra arbejdsmaskiner på byggepladser er stort. For eksempel er udledningen fra arbejdsmaskinerne på bygge- og anlægsprojekter i Københavns Kommunes egen geografi estimeret til at være i omegnen af 75.000 ton CO2 pr år.

Omstillingen til emissionsfrie arbejdsmaskiner reducerer samtidig gener fra støj- og luftforurening, forbedrer arbejdsmiljø samt miljøet for omkringboende og forbipasserende.

Københavns Kommune, Metroselskabet, Aalborg Kommune og Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI) har derfor igangsat en skaleringsproces for offentlige innovative indkøb. Her er målet at udvikle efterspørgslen af emissionsfrie arbejdsmaskiner og sikre fremtidens bæredygtige løsninger.

Skal I med? 

Skaleringsprocessen samler offentlige bygherrer om fælles markedsdialog med de private leverandører.

Jo flere offentlige bygherrer vi har med, jo bedre. Det sender et stærkere signal til virksomhederne om, at der vil være forretning i at udvikle nye løsninger. Alle offentlige aktører, der ønsker at eller allerede arbejder med at omstille til emissionsfrie arbejdsmaskiner, kan løbende blive en del af skaleringsprocessen.

Sammen kan offentlige bygherrer

  • Dele viden og formulere de fælles udfordringer vi har, når vi vil omstille til emissionsfrie arbejdsmaskiner
  • Gå til markedet med skala bag vores behov.
  • Reducere transaktionsomkostninger ved at udvikle nye. 

Hvad er en skaleringsproces?

flere offentlige organisationer om én fælles udfordring – fra fælles behovsudforskning til fælles hensigtserklæring. 

På den måde bliver det mere attraktivt for markedet at udvikle de nye løsninger, der er behov for. CO-PI's skaleringsprocesser hviler på to afgørende faktorer:

  • En grundig behovsafklaring, hvor man investerer tid og faglig ekspertise i ejerskab, kortlægning og beskrivelse, sikrer, at processerne baseres på reelle innovationsbehov.
  • Øget volumen i det offentlige udbud og indkøb, som særligt sker gennem matchmaking, fælles markedsdialog samt fælles hensigtserklæring.

Læs mere om denne skaleringsproces:

Billede: 14 af landets største offentlige bygherrer underskrev i november 2023 en fælles hensigtserklæring om, at de fremover vil stille som krav, at entreprenører bruger emissionsfrie arbejdsmaskiner i bygge- og anlægsprojekter (foto: Rasmus Lind).

Det siger to af partnerne om samarbejdet:

Det er supergodt for den grønne omstilling, at der er så bred opbakning til en målrettet indsats for at overgå til fossilfri arbejdsmaskiner. I min egen forvaltning i Københavns Kommune har vi flere projekter, der skal sætte skub i udviklingen. Vi har eksempelvis indført en bonusordning, som belønner eksterne entreprenører for at indsætte emissionsfri arbejdsmaskiner.

Line Barfod, teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune

Esbjerg Kommune er klar til at accelerere den grønne omstilling for at nå målet om at være en CO2 neutral kommune i 2030. Derfor skriver vi under på hensigtserklæringen. For på egen hånd kan vi ikke nå i mål. Vi har brug for samarbejder og partnerskaber. Når både private og offentlige aktører går sammen om at efterspørge bæredygtige løsninger, sender vi et klart og utvetydigt budskab til omverdenen. Sammen er vi klar til at sætte barren højt for en mere bæredygtig fremtid.

Jesper Frost Rasmussen, borgmester (V), Esbjerg Kommune

Vil du med – eller bare høre mere?

Skriv til os, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt:

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder, viden og inspiration – direkte i din indbakke. CO-PI's nyhedsbrev udkommer 1-2 gange om måneden. 💡