Grønt Gearskifte: Emissionsfrie arbejdsmaskiner i offentlige bygge- og anlægsprojekter

En lang række af Danmarks største offentlige bygherrer går sammen om en renere og sundere fremtid ved at efterspørge emissionsfrie arbejdsmaskiner i bygge- og anlægsprojekter. Hør hvordan på konferencen Grønt Gearskifte den 23. november i Industriens Hus.

Billede: Grønt Gearskifte til emissionsfrie arbejdsmaskiner

Mindre støj, røg og møg. Danmarks største offentlige bygherrer vil efterspørge flere emissionsfrie arbejdsmaskiner i bygge- og anlægsarbejder.

Hør hvordan og hvorfor, når CO-PI og partnere i skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner' afholder konferencen Grønt Gearskifte den 23. november i Industriens Hus i København.

Kulmination på stort tværoffentligt samarbejde

Konferencen er kulminationen på skaleringsprocessen ’Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner’, hvor CO-PI og partnerne i to år har arbejdet sammen om at udvikle efterspørgslen på emissionsfrie arbejdsmaskiner til offentlige bygge- og anlægspladser.

18 offentlige bygherrer – både kommuner, statslige aktører og forsyningsselskaber – deltager som partnere i skaleringsprocessen, og partnerskabet er nu klar til at præsentere resultaterne af samarbejdet.

→ Læs mere om skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'

Vi er klar til at møde markedet

Lærke Møller Sandsdalen, seniorprojektleder i CO-PI, har fulgt processen på nært hold som en af CO-PI's to tilknyttede projektledere. Hun fremhæver engagementet hos de 18 partnerne som en væsentligt forudsætning for, at det er lykkedes at komme så langt.  

"Vi forsøger med skaleringsprocessen at bane vejen til et grønt gearskifte på de offentlige byggepladser. Nu er vi klar til at gå i dialog med markedet om en fælles hensigtserklæring. Det har været en absolut fornøjelse at arbejde sammen med partnerne om denne dagsorden," fortæller Lærke Møller Sandsdalen.

"Takket være deres engagement, behovsafdækning og mange prøvehandlinger tror jeg på, at der nu er den nødvendige volumen i efterspørgslen efter emissionsfrie arbejdsmaskiner," siger hun om processen, parterne har gennemgået sammen.

Offentlige bygherrer med ambitiøs efterspørgsel 

Julie Munk, seniorprojektleder i CO-PI, har også været tilknyttet skaleringsprocessen som projektleder. Hun peger på, at de offentlige bygherrer i skaleringsprocessen nu sætter sig i førersædet og viser, at der er potentiale for at skifte gear til en mere ambitiøs efterspørgsel efter emissionsfrie arbejdsmaskiner.

"Gennem samarbejdet har vi udforsket nye veje til finansiering og samarbejde. Vi har også fået analyseret de gevinster, der faktisk kan indfries i forhold til CO2 og folkesundhed ved at omstille fra diesel til el. Partnerskabet gør en forskel, baner vejen og giver strategier for handling, som endnu flere kan kopiere og tilpasse til egen kontekst," siger Julie Munk.

Se de store el-arbejdsmaskiner på Rådhuspladsen

I regi af konferencen vil det være muligt at se de nyeste emissionsfrie maskiner udstillet på Rådhuspladsen. Producenter og leverandører af materiel og ladeløsninger til bygge- og anlægsprojekter vil også være til stede og fortælle om deres forskellige maskiner og ladeløsninger.

Ny viden om gevinster ved omstilling

Et særligt højdepunkt på dagen er offentliggørelsen af en ny samfundsøkonomisk analyse udført af CO-PI, som belyser de nationale og lokale gevinster for klima og folkesundhed ved at skifte fra diesel til grønne maskiner.

Hvad koster det i længden? - ny TCO-beregner (Total Cost of Ownership)

CO-PI og partnerne skaleringsprocessen præsenterer også på dagen en ny TCO-beregner, der kan give et indblik i forskelle på totalomkostninger ved indkøb og anvendelse af arbejdsmaskiner, der kører på diesel og el.  

Du kan bl.a. møde

  • Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester, Københavns Kommune
  • Line Barfod, teknik og miljøborgmester, Københavns Kommune
  • Jesper Frost Rasmussen, borgmester, Esbjerg Kommune
  • Michael Vindfeldt, borgmester, Frederiksberg Kommune
  • Carsten Riis, administrerende direktør, Metroselskabet & Hovedstadens Letbane​
  • Lars Gaardhøj, regionsrådsformand, Region Hovedstaden
  • Emil Fannike Kiær, politisk direktør, DI
  • Michael Troelsen, chefkonsulent, Entreprenørenheden, Aarhus Kommune
  • Nynne Bech, faglig leder, Livscyklus og Metoder, Metroselskabet & Hovedstadens Letbane
  • Helle Lange, udbudschef, Vejdirektoratet
  • Peter Munk, bygningschef, Aalborg kommune
  • Siv Raun Andersen, vicedirektør, Kildedal By
  • Bo Rasmussen, bestyrelsesformand, Novafos
  • Frank Schou Kruse, administrerende direktør, Entreprenørfirmaet Nordkysten A/S
  • Poul-Erik Olsen, bæredygtighedschef, CG Jensen
  • Pia Gjellerup, direktør, CO-PI 
  • Ole Bech Lykkebo, programchef, CO-PI

Producenter og leverandører

Advent Technologies, Atlas Copco, Erenfred Pedersen, City Lift, GSV, Loxam, HG-Machines, Stemas, Volvo Entreprenørmaskiner, STARK, Unicon 

Tid og sted 

Tid: 23. november kl. 11.30 - 17.00.

Sted: Industriens Hus, Konferencesalen, H.C. Andersens Blvd. 18 - Rådhuspladsen, København.

Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig. Bemærk, der er et begrænset antal pladser. (Lukket for tilmeldinger).

Tilmeldingsfrist: 19. november 2023.

Partnerne i skaleringsprocessen: