Kontakt
Majken Præstbro
Innovationsspecialist
[email protected]
61 81 31 04
Video: Se Niels Jakobsen – kreativ partner i CO-PI – forklare om ledelse af innovation.
Ledelse af innovation er en vigtig opgave for offentlige ledere – på linje med de øvrige ledelsesopgaver.
CO-PI indsamler løbende indsigter og erfaringer med innovationsledelse fra politikere, ledere og medarbejdere i den offentlige sektor.
Brug vores udgivelser og værktøjer til at styrke din egen ledelse. Du kan også få direkte sparring eller hjælp.
Mange offentlige ledere oplever konsekvenserne af komplekse samfundsudfordringer, hvor især klimakrisen og den demografiske udvikling nu kan mærkes helt konkret i den daglige opgaveløsning i både kommuner, regioner og staten.
De komplekse samfundsudfordringer kalder på innovation – og især radikale innovative løsninger, som er skabt i samarbejde på tværs af sektorer. Men også den inkrementelle innovation tættere på hverdagens drift kræver helt nye tilgange.
Lederne spiller en vigtig rolle i at koble innovationsarbejdet til arbejdspladsens strategiske retning, i at sætte rammerne for en innovativ organisationskultur og for at fremme, at det ikke bliver ved de kreative idéer – men at de omsættes til 'gøren'.
Innovationsledelse kræver stærke ledelseskompetencer på nogle andre felter end anden offentlig ledelse.
Innovationsledelsen udøves i det daglige tæt på kerneopgaven, hvor det inkrementelle innovationsarbejde løbende forbedrer det eksisterende og styrker effektiviteten og kvaliteten i den daglige opgaveløsning.
Samtidig kalder komplekse samfundsudfordringer som klimakrisen og den demografiske udvikling på radikal innovation, der skal udvikles i samarbejde på tværs af sektorer. Her handler ledelsesopgaven af innovation ikke kun om at lede i, men også på tværs af organisationer.
Innovation er de seneste år gået fra at være noget særligt til at være noget selvfølgeligt, som er relevant for alle ledere og deres medarbejdere.
Innovationsledelse er derfor ikke kun en disciplin for topledere og innovationschefer:
Lettere forsimplet kan man skelne mellem tre forskellige tilgange til innovationsledelse:
Medarbejdere får ideen til innovationen på baggrund af deres arbejde og erfaringer med praksis. Medarbejderne præsenterer ideen for ledelsen, og hvis ledelsen bakker op, kan innovationen i princippet igangsættes. Denne tilgang kræver en stærk fagprofessionel organisation, og der er en risiko for at mindre fagligt stærke medarbejdere overhøres og at input udefra ikke indgår i innovationsarbejdet. Innovationerne vil ofte være inkrementelle og tæt koblet på den daglige opgaveløsning.
Ledelsen får ideen til innovationen – fx på baggrund af ny lovgivning, forskning eller lokale eller nationale politiske prioriteringer. Ledelsen planlægger innovationsprocessen og beder medarbejderne om at gennemføre den. Den tilgang indebærer en risiko for, at man overhører input fra medarbejderne, og at medarbejderne ikke bliver engageret i løsningen.
Ledelsen sætter en ramme og udpeger et konkret problem eller et område, hvor der er behov for innovation og nye løsninger. Medarbejderne får spillerum til at fylde rammerne ud, pege på konkrete initiativer og drive innovationsprocessen. Den tilgang kræver en organisation, der er parat til at engagere sig i projektet, tage ansvar og drive innovationsprocessen fremad - samt en ledelse, der har tillid til medarbejdernes evner til at gennemføre innovationen.
Ledelse spiller en afgørende rolle for innovationsarbejdet i organisationer. Både i forhold til de daglige processer – og endnu vigtigere ved at sætte innovation og forudsætningerne for innovation på dagsordenen i hele organisationen:
MANDAT er et brætspil, der skaber fælles læring om den politiske rolle og ledelse af offentlige innovationsprocesser.
CO-PI er klar til at sparre med dig om innovationsledelse. Vi hjælper også med oplæg og workshops. Kontakt os, så vender vi retur.