Søg nu: Nyt tilskud til innovation i stor skala skal forbedre livskvaliteten for borgere med inkontinens i plejeboliger

CO-PI åbner nu en tilskudsmulighed på 3 mio. kr. til at støtte et konsortium af mindst tre kommuner i at gennemføre et innovationspartnerskab. Kommunerne skal med private virksomheder udvikle nye løsninger til borgere med inkontinens.

Billede: Det nye tilskud skal styrke udviklingen og implementeringen af innovative velfærdsteknologiske løsninger til borgere med inkontinens i danske plejeboliger.

Ud af de 40.500 borgere, der i dag bor i plejebolig, har cirka 70 procent inkontinens.

I de kommende år forventes antallet af plejekrævende ældre at stige, og samtidig intensiveres udfordringerne med at rekruttere uddannet plejepersonale til den kommunale plejeopgave.

Af den grund har danske kommuner i en årrække arbejdet med velfærdsteknologiske løsninger til brug i ældreplejen, herunder på inkontinensområdet.

Brug for nye løsninger

I skaleringsprocessen 'Sammen om løsninger til inkontinens' har en gruppe kommuner sammen med CO-PI og Danish Life Science Cluster påvist behovet for flere nye typer løsninger til borgere med inkontinens. 

Tid til at skifte

Borgernære behov og plejepersonalets perspektiver på kontinenspleje

Læs mere og download

Der er behov for, at borgere med fysisk og/eller kognitiv funktionsnedsættelse, der ikke selv kan varetage kontinenspleje eller give udtryk for plejebehov, kan anvende løsninger, der kan gøre opmærksom på disse plejebehov.

Medarbejderne har behov for advisering om borgerbehov, prioritering og mulighed for at agere på behovene på en måde, der yder god pleje uden at belaste arbejdsmiljøet. Løsningerne skal derfor kunne integreres sømløst i gode arbejdsgange i plejeboligerne. 

Formål

Målet med tilskuddet er at styrke udviklingen og implementeringen af innovative velfærdsteknologiske løsninger til borgere med inkontinens i danske plejeboliger.

Dette skal ske gennem et innovationspartnerskab i stor skala mellem flere kommuner og private virksomheder, der både kan forbedre livskvaliteten for borgerne og kan optimere arbejdsgange for plejepersonalet.

Velfærdsteknologiske løsninger til borgere med inkontinens kan fx være kropsbårne eller ikke- kropsbårne; det kan være sensorløsninger eller være baseret på anden intelligent teknologi. Her forstås innovativ velfærdsteknologi i bred forstand, og hvor forskellige kombinationer af nye og eksisterende løsninger er mulige.

For yderligere at styrke skala og samarbejde tilpligtes det vindende konsortium af kommuner at tilbyde andre interesserede kommuner mulighed for at tegne en option på udbuddet.

Konkret bidrager tilskudsmuligheden til et projekt, som kan opfylde flere af eller alle nedenstående målsætninger:

  • Sikre velbefindende og værdighed for borgere med inkontinens i plejeboliger
  • Reducere tidsforbruget forbundet med inkontinensrelaterede opgaver
  • Reducere den fysiske belastning for personalet
  • Undgå at øge udgifterne til kontinenspleje
  • Reducere klimabelastningen ved produktion, brug og bortskaffelse af løsninger til inkontinens.

Hvem kan deltage?

Alle danske kommuner kan deltage.

For at ansøge om tilskuddet skal kommunerne søge i konsortier, der skal bestå af mindst tre kommuner. Det er et krav, at kommunerne senest på ansøgningstidspunktet tilslutter sig hensigtserklæringen i skaleringsprocessen 'Sammen om løsninger til inkontinens'. Det har foreløbigt 10 kommuner gjort.

Disse kommuner er ikke stillet bedre eller anderledes end kommuner, der tilslutter sig senere.

Hvordan deltager man?

Ansøgningen skal indsendes af en projektledende kommune, der vil være ansvarlig bevillingshaver, vil sikre gennemførelsen og vil deltage i koordinationen med det sideløbende forarbejde til den nationale IoT-platform, der varetages af FUT-systemforvaltning og CO-PI.

Der stilles krav om, at innovationssamarbejdet mellem kommuner og private virksomheder etableres ved brug af et udbud efter innovationspartnerskabs-proceduren. Det er kommunernes ret og ansvar at forberede og gennemføre udbuddet og træffe beslutning om valg af leverandør(er).

Derudover er det muligt, at man som kommune kan tilmelde sig en følgegruppe, der senere i processen tilbydes at tegne option på det udbud, som en anden gruppe kommuner forbereder og gennemfører. Følgekommunerne er ikke forpligtet til at tegne option. Tegner man en option på udbuddet, er man ikke forpligtet til at benytte den.

Følgegruppekommunerne modtager intet tilskud, skal ikke yde nogen form for medfinansiering, har ikke beslutningsret i forhold til udbuddets udformning eller i forhold til valg af leverandør og deltager ikke i selve udviklingsprocessen. Følgegruppen orienteres med mellemrum på onlinemøder, som CO-PI faciliterer. Her deltager også repræsentanter fra de kommuner, der gennemfører innovationspartnerskabet.

Ansøgningsfrist og ansøgningsskema

Frist for indsendelse af ansøgning er 1. maj 2025 via nedenstående ansøgningsskema, som sendes som PDF via formularen længere nede:

Spørgsmål

Eventuelle spørgsmål kan fremsendes skriftligt til Christian Baadsgaard Jentzsch: [email protected]

Ansøg om tilskud til fælleskommunalt innovationspartnerskab

Ansøgningsfrist er den 1. maj 2025.

Ansøgningen skal være i PDF-format. Du kan kun uploade én fil.

Kun nødvendigt hvis du ikke bruger tabellen i ansøgningsskemaet.

Gense oplæg fra informationsmødet

Fredag den 7. februar 2025 afholdt CO-PI et digitalt informationsmøde, hvor interesserede kommuner kunne høre mere om tilskudsmuligheden og få svar på spørgsmål.

Oplæg v. Anne Marie Berg, seniorkonsulent i CO-PI, om skaleringsprocessen 'Sammen om løsninger til inkontinens'

Oplæg v. Ole Bech Lykkebo, programchef i CO-PI, om tilskudsmuligheden, samt introduktion til FUT-systemforvaltning v. Sophia Bøgehøj og Thilde Dyhr Mathiasen

Oplæg v. Rikke Haahr, chefkonsulent i CO-PI, om innovationspartnerskabsudbud

Opsamling og svar på spørgsmål v. Anne Marie Berg, Rikke Haahr og Ole Bech Lykkebo

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder, viden og inspiration – direkte i din indbakke. CO-PI's nyhedsbrev udkommer 1-2 gange om måneden. 💡