Hvordan deler og genbruger man nemmest innovation? Hvordan får man det bedste ud af et offentlig-privat innovationssamarbejde? Hvordan måler man innovationens værdi?
Der findes mange værktøjer, der kan hjælpe dig i dit innovationsarbejde.
Nogle er metode- og procesværktøjer, andre kan skabe overblik og inspiration.
Værktøjer kan hjælpe dig
CO-PI har selv udviklet en række værktøjer. Vi har også samlet andre, der er gode at kende for dig, som arbejder med innovation i den offentlige sektor – eller i offentlig-privat samarbejde.
I alt 20 vigtige værktøjer kan du finde på denne side. Fælles er, at de kan hjælpe dig i forskellige faser af dit innovationsarbejde – uanset om du er begynder, øvet eller ekspert.
Værktøjer fra CO-PI
Andres værktøjer
Miniguide til forskersamarbejde (RUC)
Samarbejde: Roskilde Universitet har udarbejdet en miniguide til, hvordan man kommer godt og hurtigt i gang med et eventuelt samarbejde med universitetet. Guiden kan også tjene til inspiration, hvis du har et samarbejde i tankerne med landets øvrige højere læreanstalter. Du kan afklare, om et eventuelt samarbejde med RUC kan etableres, ved hjælp af 6 lette trin.
Innovationspartnerskaber (Erhvervsstyrelsen)
Offentlig-privat: Innovationspartnerskaber giver på en ny og mere effektiv måde offentlige arbejdspladser mulighed for at skabe innovative løsninger i samarbejde med private leverandører, samtidig med at den offentlige part har en option på at købe løsningen bagefter. Erhvervsstyrelsen har udviklet en procesmodel, som guider begge parter igennem hele processen.
Værktøjet SAMSON (KS)
Samskabelse: Den norske kommuneorganisation KS har udviklet værktøjet SAMSON, der både kan måle kvaliteten og identificere profilen af en samskabte innovation. SAMSON er udformet på grundlag af spørgsmål om de enkelte projekter, som besvares af de involverede parter. Man får derved en model, der viser, hvilke parametre de er stærke på, og hvor der kan ske forbedringer.
Designværktøjer (Dansk Design Center)
Design: Vil du arbejde med designdrevet udvikling? Dansk Design Centers har samlet et udvalg af centerets mest effektive og afprøvede værktøjer, som du kan bruge og lade dig inspirere af. Læs om metoderne, få en guide til hvordan du gør og print materialet. Værktøjerne er inddelt i tre kategorier, der benyttes på forskellige tidspunkter i designprocessen.
OPI-håndbog (Gate 21)
Offentlig-privat: En håndbog til dig som offentlig organisation, som har vil igangsætte et offentlig-privat innovationssamarbejde (OPI) sammen med private virksomheder og/eller vidensinstitutioner. Håndbogen tager dig igennem både juridiske og processuelle overvejelser og giver dig gode råd til arbejdet med de forskellige faser både før, under og efter OPI-projektet.
OPI PIXI-toget (Københavns Kommune)
Offentlig-privat: OPI PIXI-toget er et værktøj, INNOBA har udviklet til Københavns Kommune. Step-by-step-guiden hjælper parterne i et offentlig-privat innovationssamarbejde og er delt op i fire 'togture' svarende til de fire forskellige typer af OPI: Mini, Eksplorativ, Indkøb og Strategisk. Undervejs på turen får du tips og tricks samt typiske aktiviteter og opmærksomhedspunkter.
Værktøjskassen til innovation (KU)
Metodesamling: Københavns Universitet har udviklet en værktøjskasse til innovation og entreprenørskab, der indeholder beskrivelser og vejledninger til en lang række af de mest udbredte innovationsmetoder. Værktøjskassen blev udviklet som en del af projektet Next Generation og blev redesignet i 2018 med henblik på at lancere et nyt forbedret design.
Innovationshjulet (Center for Innovation i Aarhus)
Innovationskapacitet: Innovationshjulet er et spil, som kan spilles i jeres afdeling eller blandt en mindre gruppe kollegaer, når I ønsker at sætte fokus på jeres innovationskapacitet. Spillet hjælper jer med at få gode drøftelser om: 1) hvordan jeres innovationskapacitet ser ud nu, 2) hvordan I ønsker jer, den skal se ud på sigt og 3) hvordan I når frem til den ønskede innovationskapacitet.
20 Tools for Innovating in Government (NESTA)
Håndbog: Denne håndbog fra NESTA indeholder 20 evidensbaserede værktøjer designet til at hjælpe med at bringe ideer til live i det offentlige. Der er værktøjer, som afdækker nye indsigter og genererer ideer, værktøjer til udvikling og test og værktøjer, der understøtter systemforandring. Nogle af værktøjerne udnytter nye teknologier, mens andre udnytter indsigt fra nye kilder.
Værktøjsnavigatøren (OECD/OPSI)
Overblik: Det kan være uoverskueligt at skulle finde værktøjer, metoder og guides til sit innovationsarbejde. Hjælpen kan findes i Værktøjsnavigatøren udarbejdet af OECD's innovationsenhed OPSI. Her finder man hundredvis af frit tilgængelige innovationsværktøjer, udviklet og brugt af innovatører i offentlige, private, akademiske og non-profit-sektorer i OECD-landene.
Har du brug for hjælp eller sparring?
CO-PI er klar til at hjælpe dig med dit innovationsarbejde, fx i form af sparring og oplæg. Kontakt os, så vender vi retur hurtigst muligt.