Tyvstarter: "Alle regionsråd og kommunalbestyrelser bør prøve nyt politikerspil"

Tyvstartere fra Region Midtjylland og Furesø Kommune har hjulpet COI med at teste og finpudse MANDAT – Et dialogspil om politisk ledelse af offentlig innovation. Spillet bliver udgivet i dag.

Billede: Annette Roed (A) er regionsrådspolitiker og formand for udvalg for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland.

"Jeg vil anbefale alle nye regionsråd og kommunalbestyrelser at spille MANDAT som en af de første handlinger."

Sådan lyder det fra Annette Roed (A), regionsrådspolitiker og formand for udvalg for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland.

Hun er en af de tyvstartere, der tidligere på året var med til at teste og finpudse MANDAT – Et dialogspil om politisk ledelse af offentlig innovation.

MANDAT – Et dialogspil om politisk ledelse af offentlig innovation

Vil I kickstarte – eller styrke – det politiske innovationsarbejde? Bestil brætspillet MANDAT.

Læs mere

Fokus på politisk ledelse af innovation

Spillet, som COI udgiver i dag, skal hjælpe politikerne med at lede og støtte arbejdet med at finde innovative svar på komplekse velfærdsudfordringer.

Samtidig tilbyder spillet et fælles sprog om offentlig innovation.

"Spillet sætter et vigtigt og fælles fokus på politisk ledelse af innovation. På muligheder, roller og dilemmaer – og på en neutral og konstruktiv måde. Derfor anbefaler jeg det," tilføjer Annette Roed.

God ramme for at sætte en fælles lup

Også byrådet i Furesø Kommune er blandt de tyvstartere, der har testkørt MANDAT.

Lars Carstensen (C), byrådsmedlem og formand for udvalg for digitalisering og innovation, understreger, at der ligger et stort arbejde i at finde nye løsninger, ideer og råderum.

"I udvalget for digitalisering og innovation har vi gennem årene haft sparring med Center for Offentlig Innovation om, hvordan vi som politikere kan tage del i og sætte retning for innovationsarbejdet. Innovationsspillet MANDAT er en rigtig god ramme for at sætte en fælles lup på nogle af de svære velfærdsudfordringer, kommunerne står overfor," siger Lars Carstensen.

Billede: Byrådet i Furesø Kommune meldte sig som tyvstartere og var med til at testkøre spillet MANDAT i juni.

Afgørende at sætte politisk retning

Det er afgørende for byrådet og udvalget for digitalisering og innovation at sætte en politisk retning for kommunens udvikling på tværs af opgaveområder, tilføjer han:

"Spillet MANDAT kan være med til at fremme innovationsdagsordenen, og for os i Furesø har det være interessant at diskutere, hvordan partnerskaber og et stærkere samarbejde med civilsamfundet kan spille positivt sammen med byrådets 2030-ambitioner på en række områder," siger Lars Carstensen og fortsætter:

"Det er vigtigt, at vi som politikere skaber rammer og sætter ledere og medarbejdere fri til at handle og være med til at finde løsningerne."

Hvad er MANDAT - og hvem kan spille det?

- MANDAT er et brætspil, der muliggør fælles læring om den politiske rolle og ledelse af offentlige innovationsprocesser.

- MANDAT er særlig rettet mod kommunal- og regionspolitikere, og kan også spilles af ledere og medarbejdere som inspiration til jeres rolle og betydning for politikernes innovationsarbejde.

- Spillet er baseret på COI's viden om offentlig innovation og på spørgeskemaundersøgelse og samtaler med kommunal- og regionspolitikere. De viser, at kommunal- og regionspolitikerne er optagede af at indtage en central rolle i offentlig innovation, men de dokumenterer også, at det kan være udfordrende politisk at stå i spidsen for en innovationsproces – både fordi man ikke kender løsningen på forhånd, og fordi der kan være stor forskel på, hvor fortrolige man er med innovationsprocesser.

Hvorfor skal I eller jeres politikere spille MANDAT?

Med MANDAT får I:

  • Større fælles forståelse af, hvad politisk ledelse af innovations- og udviklingsprocesser er, og hvad det indebærer.
  • Inspiration til netop jeres politiske innovative lederskab, hvordan I kan sætte retning og ramme for arbejdet, og hvad der kan være væsentligt at gøre i starten af en proces, undervejs og ved processens afslutning.
  • Dialoger om, hvordan I som politikere kan håndtere nogle af de dilemmaer, der ofte dukker op undervejs i innovationsarbejdet.
  • Ideer til jeres konkrete innovationsarbejde i regioner og kommuner.

Hvordan kan I spille MANDAT?

MANDAT er bygget op om en rammesættende opstart og tre faser i en innovationsproces:

Fase 1: Udforskning og problemforståelse.

Fase 2: Udvikling og tilpasning af nye løsninger.

Fase 3: Ibrugtagning og implementering.

Spillet tager udgangspunkt i en udfordring, som I selv står med, eller én som COI har lavet om grøn omstilling på transportområdet.

Alle spilvarianter kræver en spilstyrer. Det vil typisk være en af jeres administrative medarbejdere. MANDAT egner sig til grupper på op til syv personer. Er I flere end syv, anbefales det, at afsætte lidt ekstra tid, eller at spillerne inddeles i mindre grupper.

Kan tages i brug på flere måder

MANDAT er et brætspil, der kan tages i brug på flere måder. I kan spille den version af MANDAT, der passer jer bedst:

  • Afsæt 1½ time – og brug spillets opstartsmøde som
    inspiration til at sætte retning og rammer for jeres
    innovationsarbejde.
  • Afsæt 2½ timer – og koncentrér jer om at blive klogere
    på opstartsfasen samt den fase i innovationsprocessen,
    der bedst matcher jeres behov.
  • Afsæt 5 timer over en eller to dage – og få et godt
    fælles afsæt for at styrke fortroligheden i innovationsarbejdet
    fra start til slut.

→ Læs mere og bestil spillet

Tager udgangspunkt i konkret udfordring

Spillet MANDAT tager udgangspunkt i en konkret udfordring om 'Den grønne omstilling', der er beskrevet af COI, eller en udfordring, der forberedes af spillerne og matcher deres konkrete situation.

I Region Midtjylland valgte udvalget for nære sundhedstilbud at arbejde ud fra udfordringen: Hvordan kan vi flytte flere tilbud tættere på borgerne?

"Det er et dilemma og en meget aktuel problemstilling, vi står overfor i forbindelse med hele den proces, der handler om at styrke det nære sundhedsvæsen," siger Annette Roed.

Kunne forlade de politiske positioner

Regionsrådsmedlemmet og formanden for udvalg for nære sundhedstilbud mener, at det er interessant, hvordan spillet giver mulighed for at mødes på neutral grund.

"Da vi gik i gang med spillet, kunne vi forlade de politiske positioner og fokusere på selve det at være politiker. Det var meget interessant at løfte sig og mødes på tværs ind i det," siger Annette Roed og fortsætter:

"Så kan man have værdimæssige diskussioner, som ikke handler om: 'Nå, men du er fra Venstre, du er fra Konservative, eller du er socialdemokrat. For vi bliver jo ofte i vores eget – der er jo positioner i debatter og ting, man ønsker partimæssigt. Men her kunne vi mødes som en gruppe, som er karakteriseret af det samme."

→ Læs mere og bestil spillet

Får indblik i aktiviteter og benspænd

Spillet er særlig rettet mod kommunal- og regionspolitikere. Gennem spillet får deltagerne indblik i nogle af de aktiviteter og benspænd, der kan være undervejs i en innovationsproces.

"Som politiker, lige når man kommer ind i regionsrådet eller kommunalbestyrelsen – for mit vedkommende som helt ny – møder man en verden, hvor kompleksiteten er høj, og hvor det ikke er lige til at forandre noget, før man forstår, hvilke knapper, man kan trykke på for at forandre noget. Politikere spiller nu engang en stor rolle i at lede og støtte arbejdet med at finde innovative løsninger på de komplekse velfærdsudfordringer. Derfor er det vigtigt at finde fælles sprog og platform," siger Annette Roed.

"Gennem spillet får man også, på tværs af politikere og embedsværk, en fælles forståelse af, at man som politiker ønsker at sætte politisk retning på innovationsprocesser og hvordan man sammen kan arbejde med det," tilføjer hun.

Er MANDAT noget for jer?

Gennem dialogspillet MANDAT opnår I kendskab til og fortrolighed med, hvad politisk ledelse af offentlig innovation vil sige, både generelt og hos jer – og dermed et godt afsæt for jeres videre arbejde.

MANDAT kan spilles på et par timer eller flere, afhængigt af hvor mange faser i innovationsprocessen, man ønsker at komme omkring. Tag fat I os, hvis I er nysgerrige og overvejer at spille spillet i jeres organisation. Så vil vi gøre vores bedste for at hjælpe jer godt på vej.

Til efteråret afholder COI desuden to kurser for konsulenter, ledere eller andre, der ønsker at være spilstyrere. Dem kan du læse mere om i faktaboksen herunder.

Få styr på spillet - tag på spilstyrerkursus

Hvis du tænker, I kan få gavn af at skabe et anderledes fælles afsæt for dialog om politisk ledelse af offentlig innovation i jeres kommune eller region, så gør tanke til handling:

Det er ikke nemt at finde nye måder at tackle velfærdsudfordringerne på. Derfor er det heller ikke nødvendigvis helt nemt at spille MANDAT.

At være spilstyrer for MANDAT – Et dialogspil om politisk ledelse af offentlig innovation kræver, at man afsætter tid til at sætte sig godt ind i spillet. Det vil vi gerne hjælpe dig med.

På kurset gør vi dig fortrolig med alle spillets elementer, så du kan skabe et klart og struktureret spilforløb, hvad enten du spiller sammen med din kommunal- eller regionalpolitiske ledelse, med dine kolleger, der betjener den politiske ledelse, eller noget helt tredje.

MANDAT indeholder et væld af forskellige elementer, der kan sættes sammen, så det passer dig og din organisation bedst muligt. Find ud af hvordan på kurset, hvor du også vil møde folkene bag spillet og en spilstyrer fra det virkelige liv, der har prøvet at lede politikere gennem en MANDAT-session.

Vi afholder 2 kurser i efteråret 2021:

Hvis du vil med, så send en mail til [email protected] med emnet 'Spilstyrerkursus' med ønsket kursussted samt dit navn, titel, organisation.

Tid og sted:

1) Torsdag den 7. oktober 2021, 2021, kl. 12:30-15:30 på Hotel SP 34, København K. Mød superbruger Eva Christensen, politisk konsulent, Lyngby-Taarbæk Kommune samt Lotte Rømer Grove, Charlotte Niss og Niels Jakobsen, alle COI.

2) Torsdag den 11. november 2021, kl. 12:30-15:30 på DOKK1, Aarhus. Mød superbruger Sofie Thordal, organisationskonsulent, Koncern HR, Udvikling, Region Midtjylland samt Lotte Rømer Grove, Charlotte Niss og Niels Jakobsen, alle COI.

Vi sørger for en sandwich til frokost, hvis du har lyst. Det eneste du skal gøre er at give os besked i mailen og møde op en halv time tidligere.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder, viden og inspiration – direkte i din indbakke. CO-PI's nyhedsbrev udkommer 1-2 gange om måneden. 💡