Roskilde Kommune og Aarhus Vand er nye partnere i skaleringsproces om råstoffer

CO-PI byder velkommen til Roskilde Kommune og Aarhus Vand, der nu er partnere i skaleringsprocessen 'Sammen om mindre råstofforbrug'. Nu tæller kredsen 10 partnere, der aktivt arbejder for at reducere råstoftrækket i offentlige bygge- og anlægsprojekter.

Billede: Råstoffer, som sand, grus og sten, er vigtige for bygge- og infrastrukturprojekter, men de er ikke-fornybare og knappe ressourcer. På Sjælland er lagrene af råstoffer ved at være tømte. Foto: iStock

CO-PI kan nu byde varmt velkommen til to nye partnere: Roskilde Kommune og Aarhus Vand, der er trådt ind i den ambitiøse skaleringsproces om råstoffer.

Denne proces, der involverer 10 aktive partnere, sigter mod at finde nye metoder til at reducere råstoftrækket i bygge- og anlægsprojekter.

Spadestikket til skaleringsprocessen blev taget i foråret 2022 af Region Sjælland, Gate 21 og CO-PI. Målet er, at offentlige bygherrer i fremtiden – i samarbejde med private leverandører – skal bygge og anlægge på måder, der forbruger færre jomfruelige råstoffer.

Fakta: Sammen om mindre grus i maskineriet

Råstoffer som sand, grus og sten er i stigende grad en knap ressource i Danmark. Samtidig medfører udvinding og kørsel med råstoffer udledning af CO2.

På den baggrund vil kommuner og regioner finde metoder til at genanvende mere jord og fremme brugen af sekundære råstoffer som overskudsjord fra bygge- og anlægsprojekter.

Region Sjælland, Center for Offentlig-Privat Innovation og Gate 21 har igangsat en skaleringsproces for innovative offentlige indkøb.

I en skaleringsproces går flere offentlige organisationer sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for markedet at udvikle nye løsninger.

→ Besøg projektsiden: 'Sammen om mindre råstofforbrug'

Se CO-PI's model for skalering af innovative offentlige indkøb

Roskilde Kommune tænker cirkulært

Roskilde Kommune er kendt for sin rige historie og kulturelle arv – og for at lægge mark den legendariske Roskilde Festival.

Kommunen kombinerer gamle traditioner med moderne initiativer og har de seneste år iværksat en række store bygge- og anlægsprojekter.

Roskilde arbejder aktivt på at fremme cirkulært byggeri og betragter sin bygningsmasse som en materialebank, hvor genbrug og genanvendelse af byggematerialer spiller en central rolle. Et eksempel er Musicon-bydelen, der fungerer som et pilotprojekt for innovative metoder og samarbejder med erhvervslivet.

Billede: Roskilde Kommune ligger på Sjælland og dækker et areal på cirka 212 km². Kommunen har omkring 87.000 indbyggere (2023) med Roskilde som hovedby. Kommunen lægger stor vægt på bæredygtighed i alle byggeprojekter og prioriterer miljøvenlige materialer og energibesparende løsninger. Foto: Roskilde Kommune

Værktøjer til at beregne CO2-besparelse

For at reducere CO2-udledningen i forbindelse med byggeri har Roskilde Kommune udviklet forskellige CO2-beregningsværktøjer. Værktøjerne hjælper med at vurdere CO2-besparelsespotentialet ved genbrug og genanvendelse af byggematerialer. Initiativet er en del af det fælleseuropæiske CityLoops projekt, som kommunen deltager i​.

→ Læs mere om bæredygtigt byggeri i Roskilde Kommune (roskilde.dk)

"Vi står over for en kæmpe udfordring, som vi skal tage seriøst. Selvfølgelig er Roskilde Kommune med til at tage den udfordring op," siger Morten Marcher, afdelingschef i Veje og Grønne områder, Roskilde Kommune, om baggrunden for, at kommunen træder ind i skaleringsprocessen.

Aarhus Vand - en global frontløber

Aarhus Vand drifter, vedligeholder og udbygger anlæg og ledninger inden for både drikkevands- og spildevandsområdet.

I Aarhus Kommune er det både Aarhus Vand og lokale vandværker, som leverer vand til forbrugerne. Dog er det Aarhus Vand, der står for afledning af spildevand. 

Forsyningsselskabet arbejder også aktivt med FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, og er et af de få vandselskaber globalt, der er certificeret i verdensmålene. Den certificering forpligter Aarhus Vand til at arbejde med bæredygtighed i praksis.

Gennem årene har Aarhus Vand implementeret flere innovative metoder til genanvendelse af materialer. Eksempelvis er gammelt filtersand fra Åby Renseanlæg genbrugt til et kloakeringsprojekt, der har givet en betydelig CO2-besparelse på 86% sammenlignet med traditionelle metoder​.

Billede: Aarhus ReWater skal erstatte Marselisborg, Viby og Åby Renseanlæg. Visionen er at skabe et anlæg, der udover at rense spildevand udnytter ressourcerne i et omfang, der ikke er set andre steder i verden. Foto: Aarhus Vand

Verdens mest ressourceeffektive rensningsanlæg på vej

Aarhus Vand er også i gang med at udvikle Aarhus ReWater, verdens mest ressourceeffektive renseanlæg.

Anlægget vil behandle spildevand på en måde, der omdanner affaldsprodukter til nye materialer, produkter og energi. Projektet har til formål at sætte nye standarder for cirkulær økonomi inden for vandområdet.

"Øget ressourcegenanvendelse og cirkularitet er helt centrale elementer i den grønne transformation. I vores anlægsprojekter skal vi gentænke den klassiske tilgang med at tilføre og bortkøre materialer og anden ressource. I stedet skal vi genanvende og genindbygge materialerne i langt højere grad end vi gør i dag, og allerbedst er det at få ressourcegenanvendelsen så højt op i affaldshierarkiet som muligt," siger Peter Hjortdal, afdelingschef i Aarhus Vand.

Slam bliver til biokoks og aktivt kul

Et andet af Aarhus Vands projekter er omdannelse af restproduktet slam fra spildevandsrensning til biokoks og aktivt kul.

Biokoks kan bruges som gødning, mens aktivt kul kan genanvendes i forskellige processer. Dette projekt er udført i samarbejde med AquaGreen og DTU og viser, hvordan restprodukter kan få nye anvendelsesmuligheder​​.

→ Læs mere om Aarhus Rewater (aarhusvand.dk)

Vil du også være med?

Gennem samarbejde, genanvendelse og brug af grøn energi sætter både Roskilde Kommune og Aarhus Vand nye standarder for, hvordan vi kan reducere råstoftrækket og fremme cirkulær økonomi.

CO-PI og de øvrige partnere i skaleringsprocessen ser frem til samarbejdet med Roskilde Kommune og Aarhus Vand. 

Partnerne mødes regelmæssigt og deler viden om tiltag og pilotprojekter i bygherreworkshops, hvor også leverandører og rådgivere og andre aktører fra værdikæden deltager.  

Skaleringsprocessen er åben for alle offentlige bygherrer, der ønsker at arbejde aktivt med at reducere råstoftræk i bygge- og anlægsprojekter. 

Guide til mindre råstofforbrug i anlægsprojekter

For offentlige bygherrer, der vil nedbringe råstoftrækket i anlægsprojekter.

Læs mere og download

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder, viden og inspiration – direkte i din indbakke. CO-PI's nyhedsbrev udkommer 1-2 gange om måneden. 💡