Guide til mindre råstofforbrug i anlægsprojekter

Publiceret: 2024 | Forfatter: Teis Nørgård og Eskil Kwederis

Guiden til reduceret råstofforbrug i anlægsprojekter er resultatet af et tæt samarbejde mellem Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI) og partnerne i skaleringsprocessen 'Sammen om mindre råstofforbrug'.

Fokus er på at reducere råstoftrækket i anlægsprojekter, og guiden kan understøtte aktører inden for anlægsbranchen, der står over for at skulle ændre praksis.

Projekttyper og værktøjer

Indholdet er struktureret på en måde, der skal gøre det nemt at navigere i de forskellige typer af anlægsprojekter.

Der er desuden eksempler på, hvad man som bygherre skal holde sig for øje gennem entreprisens forskellige faser. 

Guiden er opdelt i følgende fire projekttyper 

1.    Vej- og stiprojekter (besøg underside)
2.    Forsyningsprojekter (besøg underside)
3.    Større infrastrukturprojekter (besøg underside)
4.    Baneprojekter (besøg underside)
5.    Organisatoriske værktøjer 

Desuden findes bilag, der indeholder eksempler på tekster i udbudsmaterialer fra fire offentlige bygherrer:

Forsyning Helsingør – Entreprenørudbud for kalkstabilisering og genindbygning

Projektet, kloakering af Julianelund, omfatter en kloakering af 55 ejendomme med selvstændige matrikler beliggende på en stormatrikel. For projektet er der etableret et jorddepot inden for stormatriklen. Forsyning Helsingør har ønsket at arbejde med genindbygning af jord, fordi det kan spare på udgifter og CO2, og for at højne erfaringe, bl.a. om usikkerhed om jordens egnethed til genindbygning. Projektet er opbygget med mange bygherreleverancer, herunder kalkstabilisering af den ikke indbygningsegnede jord i jorddepotet.

Holbæk Kommune – Entreprenørudbud for forbrændingsslagge

Projektet, Skagerakvejens forlængelse omfatter en vejudvidelse på 2,2 kilometer i Holbæk Kommune. Vejen var oprindeligt udbudt med konventionelt materialevalg med forbrændingsslagge som option. Efter en nylig afgørelse i udbudsloven vurderede administrationen, at optionen ikke afveg væsentligt fra det primære udbud. Dette tillader anvendelsen af certificeret forbrændingsslagge i Skagerakvejens forlængelse og kommunens fremtidige projekter.

KLAR Forsyning – Entreprenørudbud for kalkstabilisering

Projektet, Skybrudsvej ved Køge Nord Station, omfatter etableringen af en skybrudsvej som bl.a. krævede stabilisering af 5.000 m2 planum. Her blev det i udbudsmaterialet specificeret af stabiliseringen skulle foretages med kalk.

KLAR Forsyning – Jordarbejder og genindbygning

Projektet, Separatkloakering i Strøby Egede, blev udført på vegne af Stevns Spildevand A/S og omfattede ledningsarbejde, og oplægning af jorden fra afgravningen heraf i et mellemdeponi. På mellemdeponiet afgøres, om jorden er egnet til genindbygning, eller om den skulle bortkøres.