Markedsdialog om fælles responsfunktion: Hvad vil vi, og hvad er muligt?

Vi står over for meget store udfordringer, når vi kigger ind i en fremtid med en aldrende befolkning og færre hænder til at tage sig af de ældre. Vi har brug for at handle nu – sammen!

Billede: Der var livlig snak hen over bordene mellem offentlige aktører og private leverandører til markedsdialogen i Folkehjem i Aabenraa den 18. september 2024.

"Det er en situation, vi simpelthen ikke kan ignorere længere!" 

Sådan lød ordene, da social- og sundhedsdirektør Karen Storgaard Larsen fra Aabenraa Kommune bød velkommen til den første markedsdialog i skaleringsprocessen 'Sammen om løsninger til ny teknologi og centraliseret respons'. Et projekt som Aabenraa Kommune har sat i gang sammen med CO-PI, Danish Life Science Cluster og Tønder, Sønderborg, Ærø og Ringkjøbing-Skjern Kommuner.  

Der var fuldt hus til markedsdialogen

Næsten 90 deltagere – heriblandt fra 30 virksomheder og kommuner fra forskellige egne af landet – var mødt op for at få en dialog om behov, udfordringer og løsninger til at organisere opgaverne på en ny og smartere måde.  Plejen skal kunne leveres digitalt og på afstand til den gruppe af ældre, der er parat. 

"Projektet er et skridt på vejen til at reducere antallet af unødige kørsler og gøre plejefaget interessant for en ny målgruppe af medarbejdere. Hvis vi sparer tid, kan vores medarbejdere fokusere deres indsats der, hvor den er allermest nødvendig", sagde Karen Storgaard Larsen. 

Se video med Karen Storgaard Larsen 

Ny generation af ældre er klar til "teknologisk pleje"

I Aabenraa Kommune møder medarbejdere en ny generation af ældre, der begynder at efterspørge digitale løsninger og mulighed for at leve så selvstændige liv, som muligt. De har selv teknologier og ønsker også at blive mødt af dem i plejen, fortalte Karen Storgaard Larsen:

"Vi vil gerne styrke borgerens selvhjulpenhed og øge værdigheden i hverdagen. Når vi kan tilbyde teknologiske hjælpemidler, der giver borgerne mulighed for at klare flere ting selv, øger det både deres selvstændighed og deres livskvalitet. Ved at bruge teknologi mere intelligent og målrettet kan vi sikre, at borgerne føler sig mere sikre og støttet i deres eget hjem." 

Samarbejde er nøglen til innovative løsninger i stor skala

Karen Storgaard Larsen rundede talen af ved at påpege, at samarbejdet kommunerne imellem er nøglen til at finde innovative løsninger, der kan sikre en bæredygtig fremtid for velfærden. 

Hun konkluderede efterfølgende, at markedsdialogen havde bragt kommunerne tættere på helt nye bud på at levere en værdig og nærværende ældrepleje – også i en fremtid, hvor flere skal have pleje af færre hænder. 

Skal føre til nye krav til markedet

Skaleringsprocessen 'Sammen om løsninger til ny teknologi og centraliseret respons' sigter på et innovativt offentligt indkøb, hvor kommunerne går sammen om at etablere en fælles central responsfunktion.   

En responsfunktion er en fælles enhed med bemanding og løsninger til at styre organiseringen af opgaverne i syge- og hjemmeplejen. 

Livlig snak henover bordene 

Til markedsdialogen var kommunerne via to workshops i dialog med de deltagende virksomheder om organiseringen af fremtidens pleje. Kommunerne udtrykte sig generelt positive i forhold til at arbejde videre med et meget ambitiøst scenarie, hvor mange typer af opgaver på tværs af kommuner samles i en central responsfunktion, som skal rumme en stor og varieret ydelsespakke, fortalte Anne Marie Berg efter en veloverstået markedsdialog:

"Vi har haft nogle fine dialoger med kommuner og private leverandører. Den væsentligste konklusion er, at der er en vilje til at samarbejde og en lyst til at dele og arbejde videre med at forstå og udforske rammerne for, hvad der er muligt inden for lovgivningen. De her processer tager lang tid og kræver tålmodighed af både kommuner og virksomheder." 

Se video med Anne Marie Berg  

Middelfart følger processen med stor interesse

Hvis man som kommune vil følge processen på nært hold, er der plads til flere i følgegruppen.

En repræsentant fra en af følgekommunerne var udviklingskonsulent Margit Hansen, som deltog i markedsdialogen i Aabenraa. Hun forventer sig meget af samarbejdet på sigt. 

"Vi bøvler med det samme som andre kommuner. Vi har borgere, der af og til kommer til at bruge deres nødkald uhensigtsmæssigt, fx hvis de ikke kan finde deres fjernbetjening til fjernsynet. Det vil sige, at de kommer til at forstyrre vores drift med nogle ting, som ikke er helt relevante for medarbejderne. Vi er interesserede i det her, fordi vi er en kommune af en størrelse, som gør, at vi ikke selv kan løfte det her på en kvalificeret måde," sagde Margit Hansen og tilføjede:

"Rent økonomisk vil det også være en fordel, hvis vi kan gå sammen med nogle andre om i forhold til bemandingen af en responsfunktion. Det kan både medføre bedre kvalitet i forhold til borgerne og samtidig betyde, at vi kan klare flere opgaver på mindre tid".  

Se video med Margit Hansen 

Næste skridt

Næste skridt i skaleringsprocessen er 1:1-møder mellem virksomheder, CO-PI og partnerkommunerne. Her er der mulighed for uddybende dialog om proces, fokus og mulige løsninger.

Fem take aways fra markedsdialogen:

1. Der er et stort potentiale i at samarbejde om at løse udfordringer. Det skaber skala i den offentlige efterspørgsel – og den skala skal drive udviklingen af en ny responsfunktion.

2. Fælles standarder – helst nationale eller internationale – skal sætte rammen for virksomhedernes udvikling. Sørg også for, at eksisterende teknologier får mulighed for at passe ind i det nye set-up.

3. Saml al relevant information til plejepersonale i én brugerflade, så det bliver nemt for dem at finde viden om borgere og bruge det i deres daglige arbejde.

4. Sørg for, at det er kollegaer med teknologisk indsigt, der står for installation, instruktion og vedligeholdelse af teknologiske løsninger – og for at holde jer opdateret om nye teknologiske muligheder.

5. Brug GDPR og jura som det fundament, der udvikles ud fra. Opgaverne skal løses på nye måder inden for eksisterende lovrammer.

Billede: På markedsdialogen fik deltagerne præsenteret resultaterne fra en behovsudforskning gennemført af konsulentfirmaet Public Intelligence.
Billede: Deltagerne fik udvekslet erfaringer, viden og ikke mindst ideer på to workshops.
Billede: Social- og sundhedsdirektør Karen Storgaard Larsen fra Aabenraa Kommune bød velkommen til den første markedsdialog i skaleringsprocessen 'Sammen om løsninger til ny teknologi og centraliseret respons' den 18. september 2024 i Folkehjem i Aabenraa.

VIL DU VIDE MERE?

Du er velkommen til at kontakte:

Karen Storgaard

Direktør Social & Sundhed i Aabenraa Kommune

30 68 85 91 | [email protected]

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder, viden og inspiration – direkte i din indbakke. CO-PI's nyhedsbrev udkommer 1-2 gange om måneden. 💡