Emissionsfrie arbejdsmaskiner: Nyt værktøj hjælper kommuner med at dokumentere klimagevinster

Et nyt beregningsværktøj gør det muligt for kommuner at dokumentere klimagevinster, når maskiner i bygge- og anlægsprojekter omstilles fra diesel til el. KL og CO-PI har udviklet værktøjet, der nu stilles gratis til rådighed for landets kommuner.

Billede: Hvis alle arbejdsmaskiner – små som store – er eldrevne i 2028, vil CO2-udledningen i Danmark kunne reduceres med 3,4 mio. ton. Foto: Volvo

Kommunerne får nu en praktisk løsning til at tydeliggøre deres indsats for at reducere CO2-udledninger ved overgangen til emissionsfrie arbejdsmaskiner. 

Værktøjet kan sikre en ensartet og gennemsigtig opgørelse af CO2-besparelsen ved omstilling til emissionsfrie arbejdsmaskiner, hvilket har manglet i tidligere opgørelser af udledninger lokalt i kommunerne. Derfor kan værktøjet bruges til at vise klimagevinsten i den enkelte kommune som virksomhed.

KL og CO-PI står bag udviklingen af beregneren, der dels består af et Excel-ark med vejledningstekst og et eksempel på en udbudstekst, der kan sikre, at der indhentes relevante udledningsdata fra entreprenører ved indgåelse af bygge- og anlægskontrakter. 

CO2-beregner til emissionsfrie arbejdsmaskiner

Tast dig til et hurtigt overblik over CO2-besparelser ved brug af emissionsfrie arbejdsmaskiner.

Læs mere og download

Klimagevinsterne bliver synlige 

Værktøjet fungerer ved at tage højde for driftstimer og dieselbesparelser i forskellige maskinkategorier. Det kan hjælpe til med at gøre den grønne omstilling mere konkret og dokumenterbar. 

"Det nye værktøj gør det nemt for kommunerne at vise de faktiske klimagevinster ved emissionsfrie maskiner, som hidtil ikke har været synlige i de nuværende klimaregnskaber," siger Julie Leth, programchef i KL, og fortsætter:

"Kommunerne har brug for at kunne dokumentere de konkrete klimagevinster af at skifte til emissionsfrie maskiner. Vi kommer det et skridt nærmere med værktøjet, så kommunerne kan vise klimagevinsten for dem som virksomhed. Værktøjet vil hjælpe kommunerne med at vise klimagevinsten ved emissionsfrie arbejdsmaskiner," siger Julie Leth.

→ Læs mere om Klimaalliancen og KL's klimaindsatser (kl.dk)

Sådan virker det

Rent praktisk skal kommunerne indtaste maskinernes driftstimer, der giver et overblik over liter fortrængt diesel og udledninger fra både diesel og el.  

Der findes forskellige maskinkategorier, og i hver af dem kan man indtaste værdier for udledningen. Beregningsværktøjet omregner derefter hurtigt, hvad CO2-besparelserne er for maskintyperne.   

Christian Jentzsch, finansieringsspecialist i CO-PI, har været med til at udvikle værktøjet, og han fortæller, at det fra start har været et ønske at give de kommunale bygherrer en enkel måde at kunne se gevinsterne på, når der skal indgås kontrakter om materiel til projekterne:  

“Med beregningsværktøjet er kommunerne nu i stand til at synliggøre værdien af omstillingen til emissionsfrie arbejdsmaskiner på virksomhedsniveau," siger Christian Jentzsch, og fortæller, at det er CO-PI's erfaring fra skaleringsprocessen om emissionsfrie arbejdsmaskiner, at der er et aktuelt behov for at kunne få konkrete tal på besparelsen af emissioner ved overgangen fra diesel til el. 

Billede: Hovedparten af de offentlige bygherrer og leverandørerne ser gerne, at der bliver stillet krav om emissionsfrie alternativer til dieselmaskinerne. Stor skala i den offentlige efterspørgsel og omstillingsparate, innovative virksomheder er afgørende forudsætninger for et grønt gearskifte til serieproduktion af emissionsfrie arbejdsmaskiner. Foto: Nordkysten A/S

Testet af fagfolk i kommunerne

Flere kommuner har deltaget i udviklingen af værktøjet og har testet det undervejs. I Frederiksberg Kommune er det klart opfattelsen, at beregningsværktøjet kan hjælpe med til at synliggøre CO2-gevinsterne ved at gå fra diesel til emissionsfrie maskiner. For der er udfordringer ved at få skabe klarhed om, hvad omstillingen kan betyde, fortæller Marie Jørgensen, klima- og miljøchef i Frederiksberg Kommune.

"Det er en udfordring at vise de store CO2-besparelser, der er ved at skifte til emissionsfrie arbejdsmaskiner, men med CO-PI og KL’s værktøj får kommunerne muligheden for, på en simpel og overskuelig måde, at synliggøre de gevinster, der er ved at skifte. Det skaber en kæmpe værdi, når der skal prioriteres mellem maskiner og i forhold til at inspirere andre aktører til også at skifte til emissionsfrie arbejdsmaskiner," siger Marie Jørgensen.

En lang række kommuner er i fuld gang med at omstille fra diesel til el. I den proces er det vigtigt, at de kan indhente data fra deres entreprenører, når det gælder ønskerne om at anvende emissionsfrie arbejdsmaskiner i kommende projekter, fortæller Christian Jentzsch. 

"Vi har udarbejdet et enkelt og effektivt værktøj, som nemt kan implementeres og benyttes i praksis, da antal driftstimer fordelt på de forskellige maskinkategorier er det eneste data, du skal indhente fra din entreprenør. Og det er data, entreprenørerne nemt kan fremskaffe," siger Christian Jentzsch. 

CO2-reduktion og andre mærkbare gevinster

Lykkes det at omstille til emissionsfrie maskiner på landsplan, kan det føre til positive gevinster for både klimaet og sundheden. Det viser en samfundsøkonomisk analyse CO-PI fik foretaget i 2023. 

Gevinster ved emissionsfrie arbejdsmaskiner

En samfundsøkonomisk analyse.

Læs mere og download

Hvis alle arbejdsmaskiner – små som store – er eldrevne i 2028, vil CO2-udledningen blive reduceret med 3,4 mio. ton. Udover det kommer der gevinster i form af færre sygedage, hospitalsindlæggelser og dødsfald. 

Mindre luftforurening kan betyde 15 færre tilfælde af for tidlig død over ti år, viser analysen.

Beregninger kan skabe incitament til hurtigere omstilling

Beregningsværktøjet er blevet til i et tæt samarbejde mellem CO-PI og KL i regi af skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie maskiner'. 

Her arbejder 20 offentlige bygherrer, herunder alle de største kommuner, sammen med leverandørerne for at skabe forudsætningerne for en fuldstændig omstilling til emissionsfrie maskiner på byggepladserne.

Læs også: Grøn omstilling i kommunerne: KL med i partnerskab om emissionsfrie arbejdsmaskiner

Fakta: Skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'

Skaleringsprocessen – en ny metode indført af CO-PI – er et tværoffentligt samarbejde, hvor flere offentlige organisationer går sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for private virksomheder at udvikle nye løsninger.

Bygherrerne i skaleringsprocessen ønsker med samarbejdet at sætte skub i serieproduktionen af eldrevne maskiner ved at gå sammen og sætte volumen på efterspørgslen af eldrevne maskiner i alle størrelser og kategorier.

Det åbne partnerskab optager løbende flere deltagere.

De offentlige bygherrer, der aktuelt deltager er: 

  • Københavns Kommune
  • Aalborg Kommune
  • Aarhus Kommune
  • Frederiksberg Kommune
  • Middelfart Kommune
  • Slagelse Kommune
  • Rudersdal Kommune
  • Esbjerg Kommune
  • Odense Kommune
  • HOFOR
  • Region Hovedstaden
  • Metroselskabet og Hovedstadens Letbane
  • Vejdirektoratet
  • DSB
  • Sund & Bælt
  • Novafos
  • Aarhus Vand
  • Aarhus Havn
  • Aalborg Forsyning
  • Kildedal By

→ Læs mere om skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'

Prøv det på konferencen Grønt Gearskifte 2.0 – fra hensigt til handling

Den 16. september 2024 inviterer alle partnerne i skaleringsprocessen til konference og markedsdialog i CPH Conference i DGI Byen.

Her vil det være muligt at få demonstreret beregningsværktøjet og stille spørgsmål til Christian Jentzsch om brugen af det.

Hør mere om 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'

Det åbne partnerskab optager løbende flere deltagere. Kontakt CO-PI og brug formularen her, hvis du vil høre mere eller deltage i skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'.

VIL DU VIDE MERE?

Du er velkommen til at kontakte:

Andreas Hemmingsen-Alberg
specialkonsulent, KL

33 70 31 22 | [email protected]

Christian Jentzsch 
finansieringsspecialist, CO-PI 
61 81 27 79 | [email protected]