Mens Stormen Pia tager til og truer dele af landet, sender jeg en mildere, men ikke mindre stærk hilsen fra CO-PI med tak for det år, der nu snart blæser bort.
Vi står over for noget, vi aldrig har stået overfor før – mange flere opgaver i vores velfærdssektor, fordi vi bliver mange flere gamle, men ikke flere medarbejdere at hyre til at løse det, der følger med dén udvikling.
Opgaver og mandskab kommer til at stå i et helt andet forhold til hinanden end før. De, der bitterligt har erkendt det, kalder på alle typer af nye løsninger i tillæg til dem, der allerede nu virker godt. Vi skal effektivisere, vi skal prioritere og vi skal innovere. De to første tilgange er vi gode til, men vi kan ikke lide dem. At innovere er vi slet ikke gode nok til. Det kan kun gå få langsomt med ikke alene at blive bedre, men også at omsætte det i virkeligheden.
Den ene kerne i arbejdet
At gøre den sidste tilgang mulig er den ene kerne i CO-PI's opgave – at styrke kapaciteten i den offentlige sektor til at kunne bedrive innovation.
Ikke mere snak. Ikke mere varm luft, men udvikling af konkrete løsninger i form af nye produkter, tjenester, arbejdsgange og relationer. Og så ikke kun helt nye løsninger, men også løsninger, andre har haft glæde af at udvikle og implementere. Spredning og skalering. Volumen – mere efterspørgsel og mere samarbejde.
Store kunstnere stjæler – spredning af offentlig innovation
Store hjul skal drejes
Selv om vi dagligt ser delløsninger i indsatsen for at dreje klimaudviklingen væk fra en katastrofal kurs, er det lige som problemet med mismatch mellem opgaver og mandskab i velfærden.
Opgaven slipper ikke sit tag i os de næste 10–20–50 år. Vi skal blive ved med at udvikle. Men der er to store attraktioner i dette arbejde – det er de store hjul, der skal drejes, og man kan ikke gøre noget virkningsfuldt alene. Derfor skal der samarbejdes – både på tværs af den offentlige sektor og i intense samarbejder med den private sektor.
Dette er den anden kerne i CO-PI's opgave, der på den måde minder om julens filippine-nødder. De trives sammen, og de udfordrer hinanden. Dét har 2023 rummet, så det næsten har sprængt alle vores rammer. Skaleringsprogrammet med nu fire processer inden for velfærd og grøn omstilling skaber skala gennem målrettet arbejde med afdækning af behov, opgørelse af samfundspotentialer og udforskning af løsningsmuligheder.
→ Læs om CO-PI's skaleringsprocesser
Nysgerrigheden er enorm
Undervejs er der skabt drivende processer og konkrete værktøjer sammen med de offentlige og private parter, der engageret har søgt fremdrift ved at lægge deres tvivl, deres ideer og deres kræfter sammen.
Nysgerrigheden er enorm. Reservationerne er minimale. Jeg havde oprigtigt troet, at nogle ville holde kortene tæt på kroppen. Ikke afsløre, at man måske var bagud på point. Ikke røbe sine gode ideer, mens konkurrenterne var til stede.
Hold da op, hvor tog jeg fejl. Viljen til at finde løsninger for hinanden ved at komme med alt det, man selv kan, er imponerende.
Læs også: Markedsdialog om inkontinens: Hvad er fremtidens løsninger?
CO-PI samler dem, der kan og vil
Vi har i CO-PI fået som opgave at samle dem, der kan og vil, at skabe sammenhæng og fremdrift, at fastholde, afprøve og bygge videre på det, der dukker frem af muligheder. Det er gået godt. Vi håbede det, men har været i tvivl.
Som en af entreprenørerne skrev efter det store, nationale event i november i Industriens Hus og på Københavns Rådhusplads: Det var magisk, da en gruppe borgmestre og ledende repræsentanter for store, offentlige bygherrer underskrev hensigtserklæringen om at kræve emissionsfrie arbejdsmaskiner ved fremtidige byggeudbud. Derfor overskriften på denne hilsen.
Der vil være andre gange, hvor arbejdet og viljerne alligevel ikke vil række. Vi er i CO-PI jo ikke dér, hvor arbejdet er i faste rammer med høje mål og ambitioner. Det er der andre, der heldigvis er virkelig gode til. Vi rækker efter nye, ukendte løsninger, som ikke bare 'kommer af sig selv', og efter en størrelse, der virkelig forandrer.
Læs også: Grønt Gearskifte: 14 offentlige bygherrer vil stille krav om emissionsfrie arbejdsmaskiner
Dygtige og modige medarbejdere og ledere
Hvis man skal løse alt det, vi i Danmark har besluttet, at den offentlige sektor skal løse for hele samfundet, kræver det dygtige og modige medarbejdere og ledere. Hvis de ikke er dygtige, bliver det modige bare dumdristigt, og det kan ingen være tjent med.
Derfor er det også så stærkt, at året har budt på langt over 1.000 deltagere i vores Innovationscafeer. Og at mere end 1.600 offentlige arbejdspladser har skabt fast grund inder innovationsarbejdet ved at være medskabere af Innovationsbarometeret.
Viljen til at dele indsigter og erfaringer og lysten til at lære af andre er forudsætningen for at kunne prøve kræfter med innovationsarbejdet. Aktører fra hele landet. Alene i Innovationscaféerne er tallene 72 kommuner, 5 regioner og 39 statslige styrelser/organisationer. Vi er i sandhed et nationalt center.
Tak til alle jer, der har fyldt begrebet samarbejde ud. Kun på den måde kan store ting lykkes. Tak for et formidabelt 2023 og på gensyn i et 2024, hvor det bliver noget af en opgave at give 2023 bag(h)jul.
Når indkøb er innovative