Selvkørende robotter dræber bakterier og vira

Målgruppe: Hospitaler, børneinstitutioner, skoler og plejehjem, lufthavne og hoteller

Årstal: 2020

Værdi

Selvkørende desinfektionsrobotter uskadeliggør 99,99 procent af alle bakterier og mikroorganismer på en patientstue på blot 10 minutter ved hjælp af ultraviolet lys. Det mindsker risikoen for, at sygdomme overføres til patienter eller personale. UVD-robotterne redder liv og reducere omkostninger i sundhedsvæsnet. Udviklet i samarbejde mellem danske hospitaler og virksomheden Blue Ocean Robotics.

Før

Hvert år får millioner af patienter verden over infektioner, mens de er indlagt på et sygehus. Alene i Danmark får 50.000 patienter hvert år en hospitalserhvervet infektion, og flere end 1.000 patienter dør som direkte konsekvens heraf. Når patienter får infektioner, kan det medføre en forlænget indlæggelsesperiode, hvilket øger omkostningerne i sundhedsvæsnet.

Nu

UVD-robotterne udspringer af et innovationssamarbejde mellem Odense-virksomheden Blue Ocean Robotics og Odense Universitetshospital (OUH). På OUH havde daværende hygiejneansvarlig overlæge Hans Jørn Kolmos gennem flere år arbejdet med ideer til at løse problemet med, at patienter får infektioner under en indlæggelse på et sygehus. Ideerne førte til et samarbejde med Blue Ocean Robotics via et prækommercielt indkøb i Sygehuspartnerskabet under Markedsmodningsfonden. I dette projekt blev UVD-robotten udviklet, og i 2016 blev UVD Robots etableret som et datterselskab til Blue Ocean Robotics. UVD-robotten kombinerer den nyeste teknologi inden for mobile robotter med et topmodul af ultraviolet lys. Den autonome robot desinficerer og dræber virus og bakterier - ikke blot på overflader, men også i luften. Foruden hospitaler kan robotten også anvendes i eksempelvis børneinstitutioner, skoler og plejehjem, lufthavne og hoteller. UVD-robotten er i dag i drift i flere end 60 lande og anvendes blandt andet til at håndtere Covid-19-pandemien. I Danmark bruges den i hospitalssektoren på OUH, Rigshospitalet og Aabenraa Sygehus. I 2020 valgte EU-Kommissionen UVD Robots til at levere 200 robotter til hospitaler i EU, ligesom virksomheden i 2020 også leverede et antal robotter til Wuhan i Kina.