Se video: Innovationscafé om innovative offentlige indkøb – omvej eller genvej?

Se eller gense oplæg fra Innovationscaféen om innovative offentlige indkøb. Minna Bregendahl, specialkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, og Rikke Thorlund Haahr gæstede årets sidste café.

Billede: Rikke Torlund Haahr, Minna Bregendahl og vært Lene Krogh Jeppesen i CO-PI-studiet på årets sidste Innovationscafé.

Hvordan undgår vi, at indkøb, udbud og innovation spænder ben for hinanden? Det fik deltagerne i Innovationscaféen den 6. december to gode bud på.

Innovationscaféen havde innovative indkøb på menuen, og vært Lene Krogh Jeppesen havde inviteret to eksperter i studiet for at give deres svar på, hvordan vi får innovation og indkøb til at gå hånd i hånd:

  • Minna Bregendahl, specialkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
  • Rikke Thorlund Haahr, chefkonsulent i CO-PI

Udgangspunktet var Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens nye guide 'Innovative indkøb på sundhedsområdet' og CO-PI's model for innovative offentlige indkøb.

HVAD ER EN INNOVATIONSCAFÉ?

En Innovationscafé er et kort og uformelt format, hvor du både får inspirationsoplæg om et emne og mulighed for at netværke og have dialog i mindre grupper.

Efter en kort introduktion til dagens tema ved chefkonsulent i CO-PI Lene Krogh Jeppesen skyder to gæsteoplægsholdere caféen i gang med inspirationsoplæg.

I mindre grupper er der derefter dialog om vigtige pointer fra oplæggene og erfaring fra egen praksis samt opsamling på hvilke spørgsmål, det fortsat er vigtigt at få svar på.

Er hurtigt dyk ned i Innovationsbarometeret

Lene Krogh Jeppesen indledte Innovationscaféen med at definere, at et offentligt innovativt indkøb er et samspil mellem offentlige og private aktører, som fører til indkøb og implementering af noget nyt, der skaber værdi eller løser et problem for den offentlige aktør.

Med et hurtigt dyk ned i tal fra CO-PI's Innovationsbarometer kunne Lene Krogh Jeppesen fortælle, at kun tre ud af ti offentlig-private innovationer er åbne for flere virksomheder, og at syv ud af ti offentlig-private innovationer inkluderer udbud eller anden betaling.

Herefter gav Lene Krogh Jeppesen ordet videre til Minna Bregendahl, jurist og specialkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens Center for Offentlig Konkurrence.

Gå i dialog med markedet først

Minna Bregendahl har i en årrække rådgivet og vejledt om udbudsreglerne, og har været med til at udarbejde den nye guide om innovative offentlige indkøb fra styrelsen.

Guiden bygger på en lang række interviews med personer fra sundhedssektoren, som styrelsen har foretaget, fortalte hun. De viste, at der hersker tvivl om, hvordan man kommer godt fra start i en innovationsproces uden risiko for benspænd i udbudsprocessen senere.

"Vi har beskrevet tre forskellige scenarier, som en offentlig myndigheds behov kan udspringe fra. Afgørende for alle tre er, at man som organisation nøje overvejer sit behov i stedet for at gå direkte i 'løsningsmode'. En god beskrivelse af behovene kan helt klart medvirke til et bedre efterfølgende forløb om fx udvikling eller indkøb," fortalte Minna.

De tre scenarier er:

  1. Virksomheder har en ny løsning...
    Når en virksomhed, der har udviklet en ny innovativ løsning, gerne vil teste eller samarbejde om produktudvikling. I de situationer skal man altid overveje, om der er en gensidigt bebyrdende aftale mellem den offentlige organisation og virksomheden.
  2. Der skal udvikles noget nyt...
    Når man som myndighed gerne vil have udviklet noget, der ikke allerede findes på markedet. Her skal det allerede fra starten overvejes, om man har en interesse i at købe det, der udvikles. Er det tilfældet, skal indkøbet tænkes ind fra starten.
  3. Vi skal købe noget innovativt...
    Det vil sige situationer, hvor man skal købe noget, der allerede er tilgængeligt på markedet.

Se oplæg med Minna Bregendahl, hvor hun udfolder scenarierne:

Udbuddet går forud for udviklingsarbejdet  

Efter Minna Bregendahl kom Rikke Thorlund Haahr på banen.

Rikke arbejder med innovative offentlige indkøb i CO-PI og har beskæftiget sig med udbud, indkøb og offentlig-privat samarbejde i mere end 20 år, både som konsulent, interessevaretager og leverandør.

Hun er, som hun med et glimt i øjet indledte med at sige, en sjælden race, der elsker udbudsreglerne.

Rikke kom herefter med det lidt overraskende budskab, at man skal se indkøbsprocessen som en gave til innovationsprocessen, for den bidrager med gennemsigtighed, forventningsafstemning og rettidig omhu.

"Tænk langt og stort – planlæg helt frem til en købskontrakt, og inviter andre med. Det giver skala og spredning til gavn for både virksomheder og behovsejere. Og husk: Det er den offentlige organisation, som har ansvaret for processen," slog Rikke fast.

Rikke kom også rundt om CO-PI's model for offentlige innovative indkøb, der kan hjælpe med til at få innovation og indkøb knyttet tættere sammen.

Se oplæg med Rikke Thorlund Haahr:

Næste Innovationscafé - følg med i nyhedsbrevet

Dette var årets sidste Innovationscafé. 

Har du forslag til emner, vi skal tage op i en Innovationscafé i 2025, er du velkommen til at kontakte Lene Krogh Jeppesen i CO-PI.

Du kan kan også abonnere på vores nyhedsbrev, hvis du løbende vil holde dig opdateret om de emner, vi kommer rundt om i Innovationscaféerne.

🔥Tilmeld dig CO-PI-brevet

  • CO-PI's nyhedsbrev med aktuel og relevant viden.
  • Få nyheder om CO-PI's aktiviteter og arrangementer, brugbare værktøjer, nyttig viden, inspiration og gode eksempler.
  • Udkommer 2-4 gange om måneden.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder, viden og inspiration – direkte i din indbakke. CO-PI's nyhedsbrev udkommer 1-2 gange om måneden. 💡