Se video: Innovationscafé om innovationsledelse i praksis

Jacob Brix, professor ved Aalborg University Business School og kontorchef Pia Wiborg Astrup fra Region Midtjylland holdt oplæg til Innovationscafé om innovationsledelse i praksis. Se eller gense deres oplæg her.

Billede: Lene Krogh Jeppesen, chefkonsulent i CO-PI, var vært ved den første Innovationscafe efter sommerferien. Med online deltog professor Jacob Brix fra Aalborg University Business School og kontorchef Pia Wiborg Astrup fra Region Midtjylland.

Temaet på den første innovationscafe efter sommerferien var et af tidens hotteste emner og en klassiker inden for innovationsarbejdet: innovationsledelse i praksis. 

Den blev afholdt digitalt fredag den 30. august 2024 og tog udgangspunkt i oplæg fra: 

  • Jacob Brix, professor i Innovation og ledelse ved Aalborg University Business School
  • Pia Wiborg Astrup, kontorchef, Koncern Bæredygtighed og Sundhedsinnovation i Region Midtjylland

Den røde tråd i deres oplæg var: Hvordan understøtter vi innovationen i organisationer gennem ledelse? Og hvad er det, innovationsledelse skal understøtte, fremme eller skabe rammer for? 

Hvad er innovationsledelse i praksis? 

Indledningsvist slog Lene Krogh Jeppesen fast, at definitionen på offentlig innovation er at gøre noget nyt, der skaber værdi. Hun slog samtidig fast, at ledere og medarbejdere på arbejdspladsen er de hyppigste årsager til, at der sættes gang i en offentlig innovation. 

"Overordnet handler innovationsledelse om at understøtte og bidrage til en risikovillig kultur, hvor der er plads til at tænke nyt. Lederne skal også være i stand til at identificere behovet for nye løsninger og understøtte implementering, spredning og tilpasning af løsningerne," sagde Lene Krogh Jeppesen, inden hun gav ordet videre til den første gæst – Jacob Brix.

Hvad kendetegner en stærk innovationskultur?

Jacob Brix slog med det samme fast, at han i sin forskning er meget optaget af, hvad ledere kan gøre – og hermed også forsøge at undgå at gøre – for at fremme en stærk innovationskultur.

En af hans pointer var, at ledere skal være opmærksomme på den usynlige rygsæk, de slæber rundt med og kommer flere og flere nye opgaver ned i. Det kaldte han også for ledernes 'tilføjelsesbias'. Denne lederadfærd medvirker til, at innovationen ikke bliver prioriteret i en travl hverdag, fordi der hele tiden kommer flere driftsopgaver, som medarbejderne skal løse. 

"Vi får simpelthen ikke prioriteret innovationen i en travl hverdag. Vi bliver nødt til at gøre plads til innovation i rygsækken!"

En innovationskultur skal være en livsstil 

Jacob Brix kom også med tre eksempler på 'dårlig' lederadfærd:

  • At have en ‘start-stop-tilgang’ til innovation
  • At sætte for meget i gang på en gang
  • At give grønt lys til et innovationsprojekt uden at give det ressourcer 

Jacob Brix lagde ikke skjul på, at han ud fra sin forskning i innovationsledelse vurderer, at innovation skal være en livsstil, og at topledelsen har ansvaret for, om det er muligt for organisationen at lykkes med innovation. 

Hans tre gode råd til topledere, der gerne vil styrke innovationsarbejdet i organisationen, var:

  • Fokuser: Få afklaret innovationsformålet - hvorfor vil vi lave innovation, og hvordan skal vi gøre det? Hvor er vi om 5, 10 og 20 år? 
  • Prioriter: Hvad er vores forskellige innovationsudfordringer, vi skal prioritere, for at realisere vores innovationsformål? Hvem har ansvaret for hvad - skab tydelige ledelsesroller - innovationsledelsen skal være på plads 
  • Kommuniker: Skab samme sprog for innovation i organisationen, beskriv konkrete ønsker til innovationsprojekter, sæt projekterne/innovationsprojektlederne i gang og understøt dem løbende, lær af processerne og stop aldrig med at have innovationen med i de strategiske prioriteringer   

Se oplæg med Jacob Brix:

Proaktiv innovationsledelse en nødvendighed

Herefter tog Pia Wiborg Astrup – kontorchef i Koncern Bæredygtighed og Sundhedsinnovation – os med ud i maskinrummet i arbejdet med innovation i Region Midtjylland. 

Hun indledte med at slå fast, at topledelsen havde sat sig sammen og erkendt, at et proaktivt og systematisk arbejde med innovationsledelse var svaret på en kæmpe efterspørgsel efter velfærdsydelser i en situation med færre medarbejdere og en presset økonomi i Region Midtjylland. 

"Vi har kigget på vores egen ledelse af forandringer og har spurgt os selv, hvad vi mener med innovation. Vi fandt ud af, at vi havde tre udfordringer. Vi havde en begrebsforvirring om innovation."

Mange myter om innovation 

"Der var også mange myter om innovation," fortsatte Pia Wiborg Astrup: "Og så indså vi, at konstant forandring er et vilkår for innovation, og at innovation er en del af vores kerneopgaver på den lange banen - og at det kræver systematik og fokusering!"

I Region Midtjylland høstede ledelsen gode erfaringer med at blandt andet at tage et værktøj i brug, som de kalder for 'Innovationshuset'. 

"Med Innovationshuset kan ledelsen få skabt plads, tid og rum til at bruge innovation i løsninger af kerneopgaven," fortalte Pia Wiborg Astrup. 

Se oplæg med Pia Wiborg Astrup:

Næste Innovationscafé

Fredag den 27. september kl. 9.00-10.00 åbner vi igen dørene til Innovationscaféen.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet for at få mere information, når temaet er på plads, og tilmeldingen åbner. 

🔥 Tilmeld dig CO-PI-brevet

  • CO-PI's nyhedsbrev med aktuel og relevant viden.
  • Få nyheder om CO-PI's aktiviteter og arrangementer, brugbare værktøjer, nyttig viden, inspiration og gode eksempler.
  • Udkommer 1-2 gange om måneden.

Hvad er en innovationscafé?

En Innovationscafé er et kort og uformelt format, hvor du både får inspirationsoplæg om et emne og mulighed for at netværke og have dialog i mindre grupper.

Efter en kort introduktion til dagens tema ved chefkonsulent i CO-PI Lene Krogh Jeppesen skyder to gæsteoplægsholdere caféen i gang med inspirationsoplæg.

I mindre grupper er der derefter dialog om vigtige pointer fra oplæggene og erfaring fra egen praksis samt opsamling på hvilke spørgsmål, det fortsat er vigtigt at få svar på.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder, viden og inspiration – direkte i din indbakke. CO-PI's nyhedsbrev udkommer 1-2 gange om måneden. 💡