Hvordan går vi fra uforløste håb til at understøtte, at velfærdsteknologi faktisk gør en forskel for borgere, medarbejdere og virksomheder – selv i en travl hverdag?
Det var temaet for denne Innovationscafé, og spørgsmål som Lene Krogh Jeppesen havde inviteret to eksperter i studiet for at give deres svar på:
- Heidi Lynge Løvschall, afdelingsleder i Sundheds-, Ældre og Handicapforvaltningen i Hjørring Kommune
- Anne Marie Berg, seniorprojektleder i CO-PI.
Begge har lang erfaring med at implementere velfærdsteknologi i pleje- og sundhedssektorerne.
Tænk – både inden for og uden for boksen
Lene Krogh Jeppesen indledte Innovationscaféen med at fortælle, at vi nemt kan danne os billeder af, at innovation kun handler om nye teknologiske produkter.
Hun understregede dog, at introduktionen af nye teknologier også tit medfører fx ændrede serviceydelser til borgerne og ændrede processer eller organisering. Her ligger en vigtig opgave i at involvere centrale medarbejdere, da deres engagement er afgørende for, at implementeringen bliver en succes.
Inden Lene Krogh Jeppesen overlod ordet til Heidi Lynge Løvschall, gennemgik hun kort relevante tal fra Innovationsbarometeret, Danmarks nationale statistik over offentlig innovation:
- Fire ud af fem offentlige arbejdspladser har indført mindst én innovation inden for de seneste to år. Omtrent en tredjedel af disse innovationer involverer teknologi som en central komponent. Det er dog vigtigt at bemærke, at velfærdsteknologier ikke nødvendigvis kræver strøm for at eksistere.
- Desuden sker der ofte et samarbejde mellem offentlige institutioner og private virksomheder for effektivt at implementere teknologisk innovation.
- For at skabe reel værdi med velfærdsteknologi er det essentielt at anvende eksisterende værktøjer, samtidig med at man tænker kreativt og nyskabende.
Vær realistisk – og en smule pessimistisk
Heidi Lynge Løvschall fortalte herefter, hvordan Hjørring Kommune arbejder aktivt med velfærdsteknologi. Hun præsenterede eksempler på, hvordan kommunen implementerer teknologi til at forbedre velfærd og effektivitet i den kommunale drift.
I Hørring Kommune skal investeringer i teknologi frigive ressourcer, men fokus på minutter alene kan være misvisende.
For eksempel kan 'syv frigjorte minutter' virke godt i Excel, men ikke nødvendigvis give mening i praksis.
Hvilken værdi måles der på?
Sammen med projektejere og implementeringsansvarlige skal det afklares fra start, hvilken værdi, der skal skabes og måles på – fx øget tilfredshed hos pårørende eller bedre samarbejdsrelationer, også selvom det ikke nødvendigvis er kvantificerbart.
Heidi delte fem gode råd fra sit arbejde med implementering af velfærdsteknologi:
- Udpeg de medarbejdere, der skal drible med implementeringen i hverdagen.
- Vær sikker på, at de ved, hvor de skal finde hjælp.
- Stil spørgsmål til, om de har erfaring med at være spydspidser mm.
- Vær nysgerrig efter, hvor de er i medarbejderhierarkiet.
- Planlæg sammen med dem, hvordan de skal understøttes.
Se oplæg med Heidi Lynge Løvschall:
Ildsjæle og ambassadører
Anne Marie Berg understregede i sit oplæg betydningen af ildsjæle, der knokler for at integrere teknologiske løsninger i hverdagen.
Ofte er det medarbejdere, der træder ind som ambassadører, der skal overbevise både borgere og kolleger om værdien af disse løsninger, sagde Anne Marie Berg.
Hun fremhævede også vigtigheden af at støtte medarbejderne, der er den knappe ressource i omsorgssektoren. I stedet for at forvente, at de bare skal gøre en ekstra indsats for at få teknologien til at fungere, skal vi spørge, hvordan vi kan hjælpe dem.
Anne Marie Berg sluttede af med at understrege, at der skal afsættes tid til implementering, så medarbejdere kan lære og vænne sig til nye systemer. Et miljø, hvor det er acceptabelt at fejle og lære, er nødvendigt for at sikre, at teknologien kan bruges effektivt.
Se oplæg med Anne Marie Berg:
Næste Innovationscafé om innovative offentlige indkøb
Fredag den 6. december åbner vi igen dørene til Innovationscaféen.
Her kaster vi os ud i at se på innovative offentlige indkøb.
Du kan møde:
- Minna Bregendahl, specialkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Minna har været med til at udarbejde 'Guide til innovative indkøb på sundhedsområdet', der er lige på trapperne fra styrelsen. Hun har en bred erfaring med udbudsrådgivning og med at gennemføre udbud både over og under tærskelværdierne.
- Rikke Thorlund Haahr, chefkonsulent, CO-PI. Rikke har arbejdet med udbud, innovative offentlige indkøb og offentlig-privat samarbejde i mere end 20 år, både som konsulent, interessevaretager og leverandør.
Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet for at få mere information, når tilmeldingen åbner.
🔥 Tilmeld dig CO-PI-brevet
- CO-PI's nyhedsbrev med aktuel og relevant viden.
- Få nyheder om CO-PI's aktiviteter og arrangementer, brugbare værktøjer, nyttig viden, inspiration og gode eksempler.
- Udkommer 2-4 gange om måneden.
HVAD ER EN INNOVATIONSCAFÉ?
En Innovationscafé er et kort og uformelt format, hvor du både får inspirationsoplæg om et emne og mulighed for at netværke og have dialog i mindre grupper.
Efter en kort introduktion til dagens tema ved chefkonsulent i CO-PI Lene Krogh Jeppesen skyder to gæsteoplægsholdere caféen i gang med inspirationsoplæg.
I mindre grupper er der derefter dialog om vigtige pointer fra oplæggene og erfaring fra egen praksis samt opsamling på hvilke spørgsmål, det fortsat er vigtigt at få svar på.