Se video: Innovationscafé – hvordan får jeg lov til innovation?

Miaamalie Sandgreen Jensen, bioanalytiker og forskningsassistent på Hvidovre Hospital, og afdelingsleder Karina Elkjær fra Bornholms Regionskommune gæstede septembers Innovationscafé, hvor temaet var: Hvordan får jeg lov til innovation?

Billede: Lene Krogh Jeppesen, chefkonsulent i CO-PI, var vært og havde besøg af Karina Elkjær (til venstre) og Miaamalie Sandgreen Jensen (i midten).

Hvordan får du lov til innovation, når både tid og penge er knappe?

Hvad er de bedste tips og tricks – også når sikker drift er et vigtigt grundvilkår?

Det var temaet på seneste Innovationscafé, hvor to eksperter delte ud af eksempler, gode råd og inspiration:

  • Miaamalie Sandgreen Jensen, bioanalytiker og forskningsassistent på Hvidovre Hospital Forskningsafdeling for MR (DRCMR).
  • Karina Elkjær, afdelingsleder for Forebyggende Indsatser & Projekter i Center for Familie- og voksenindsatser i Bornholms Regionskommune.

Offentlig innovation handler om kerneopgaven

Lene Krogh Jeppesen, chefkonsulent i CO-PI, lagde ud med at definere offentlig innovation.

Hun slog også fast, hvorfor temaet er vigtigt: Mere end ni ud af ti offentlige innovationer hænger sammen med kerneopgaven, viser tal fra Innovationsbarometeret.

"Hvem er så de ledere og medarbejdere, der skaber innovationerne? Det er heldigvis mange andre, end dem der har titel som innovationschef eller innovationskonsulent – dem er der nemlig ikke vildt mange af. Vi har for nogle år siden identificeret 8 arketyper i offentlig innovation," sagde hun.

"Vores to gæster i Innovationscaféen i dag er netop rigtig gode eksempler på en 'ildsjæl' og en 'accelerator', som spiller afgørende roller, når der sker innovation i det offentlige," fortsatte Lene Krogh Jeppesen, før hun gav ordet videre til første oplægsholder.

8 innovationsaktive arketyper

Offentlig innovatører: Hvem skaber nye løsninger i den offentlige sektor?

Læs mere og download

Tal om dine idéer med passion

Miaamalie Sandgreen Jensen har erfaring med at navigere som idérig ildsjæl i store organisationer.

Hun delte sine erfaringer med at skabe rum for innovation – og understregede vigtigheden af nysgerrigheden som drivkraft og et tæt samarbejde med ledelsen for at bringe idéer fra tanke til handling.

"Man skal altid tale om sine idéer med stor passion. Jeg er altid oppe hos min chef og sige: 'Hej chef, jeg har lige oplevet det her – og nu har jeg fundet en løsning. Vil du høre på min idé? Og så laver jeg en argumentationskæde" sagde Miaamalie Sandgreen Jensen.

Vær nysgerrig og drøm stort

De små daglige observationer kan være starten på større innovationsprojekter, understregede hun.

Et konkret eksempel var hendes oplevelse med blodprøvetagning på børn uden bedøvelse, som førte til en helt ny måde at indrette blodprøvetagningsrummet på.

Miaamalie Sandgreen Jensen understregede også, at det er nødvendigt at balancere ambitioner med realistiske løsninger. Hendes bedste råd var at:

  • være nysgerrig
  • finde det rigtige problem
  • finde og tale med nøglepersoner
  • drømme stort – og lave en plan
  • være åben og dele dit engagement!

Se oplæg med Miaamalie S. Jensen:

Innovation vokser nedefra

Karina Elkjær har stor erfaring med at skabe nye veje og træffe anderledes valg samt udvise det nødvendige mod i jagten på innovative løsninger inden for velfærdsområderne. 

Hun har gjort det til sin mission at forandre måden, vi tænker velfærd på – med fokus på at skifte fra systemvelfærd til relationel velfærd.

Karina Elkjær er fortaler for, at innovation vokser nedefra, og at løsninger skal findes i tæt samarbejde med medarbejderne.

"Jeg bliver kun klogere, når medarbejderne kommer. Derfor er jeg tæt på driften. Jeg bliver næret og får idéer, når jeg taler med medarbejdere, og sammen kan vi finde nye løsninger," sagde hun.

Kræver mod og vedholdenhed

Karina Elkjær talte i sit oplæg blandt andet om følgeskab og samarbejde – samt om, hvordan man skaber mandat og legitimitet til innovation.

Hun tog udgangspunkt i etableringen af en forebyggelsesenhed i Bornholms Regionskommune.

"Vi så, at børn faldt ned mellem to stole, fordi systemet ikke kunne håndtere deres behov. Så gik jeg til min chef med en idé om at skabe en forebyggende indsats, og det blev starten på en ny enhed," forklarede Karina Elkjær.

Karina Elkjær påpegede, at innovation kræver både mod og vedholdenhed. Det handler om at turde træffe anderledes valg og udfordre systemet, når det ikke fungerer.

Se oplæg med Karina Elkjær:

Svarede på spørgsmål fra deltagerne

Til sidst svarede Miaamalie Sandgreen Jensen og Karina Elkjær på spørgsmål fra Innovationscaféens deltagere.

Blandt spørgsmålene var:

  • Hvordan overbeviser man andre om en idé?
  • Hvordan navigerer man i spændingsfeltet mellem regler og det oplevede liv?
  • Hvordan balancerer man fortællinger og argumenter i forskellige situationer?
  • Hvordan viser man bedst værdien af innovationsarbejde i en driftsorganisation?

Se svar på spørgsmål og diskussion:

Næste Innovationscafé: Vælg den rigtige velfærdsteknologi

Fredag den 25. oktober kl. 9.00-10.00 åbner vi igen dørene til Innovationscaféen.

Her ser vi på velfærdsteknologi – og hvordan du kommer frem til at vælge den rigtige løsning.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet for at få mere information, når tilmeldingen åbner. 

🔥 Tilmeld dig CO-PI-brevet

  • CO-PI's nyhedsbrev med aktuel og relevant viden.
  • Få nyheder om CO-PI's aktiviteter og arrangementer, brugbare værktøjer, nyttig viden, inspiration og gode eksempler.
  • Udkommer 2-4 gange om måneden.

Fakta: Hvad er en Innovationscafé?

En Innovationscafé er et kort og uformelt format, hvor du både får inspirationsoplæg om et emne og mulighed for at netværke og have dialog i mindre grupper.

Efter en kort introduktion til dagens tema ved chefkonsulent i CO-PI Lene Krogh Jeppesen skyder to gæsteoplægsholdere caféen i gang med inspirationsoplæg.

I mindre grupper er der derefter dialog om vigtige pointer fra oplæggene og erfaring fra egen praksis samt opsamling på hvilke spørgsmål, det fortsat er vigtigt at få svar på.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder, viden og inspiration – direkte i din indbakke. CO-PI's nyhedsbrev udkommer 1-2 gange om måneden. 💡