Hvordan bruger man designtilgang i sit daglige innovationsarbejde, og kan designtilgang hjælpe os i arbejdet med vilde problemer?
Det satte Lene Krogh Jeppesen, chefkonsulent i CO-PI, fokus på sammen med to eksperter i CO-PI's Innovationscafé den sidste fredag i september.
Lene Krogh Jeppesen indledte med at sætte rammen med tal fra Innovationsbarometeret, CO-PI's nationale statistik over offentlig innovation i Danmark.
→ Læs mere om Innovationsbarometeret her
Designtilgang er ét ud af flere greb, man kan bruge i sit innovationsarbejde. Lene Krogh Jeppesen fortalte, at CO-PI er stærkt inspireret af designtænkning i den model for innovationsprocesser – Triple Diamond – som CO-PI selv har udviklet.
→ Læs mere om innovationsprocesser og CO-PI's Triple Diamond
Hvad er designtænkning, og hvad går det ud på?
Herefter gav Lene Krogh Jeppesen ordet givet videre til Ida Engholm, professor ved Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering.
Ida Engholm indledte sit oplæg med at definere, hvad designtænkning er, og hvordan det bliver brugt som et redskab til organisations- og forandringsledelse.
Blandt andet kom Ida Engholm ind på konkrete projekter fra virksomheden Ørsted og håndteringen af covid-19 som eksempler på, hvordan designtænkning kan bruges i praksis.
Se video med Ida Engholm:
Design i organisationsudvikling
Efter Ida Engholms oplæg blev scenen overdraget til Julie Becher, direktør for Opvækst, Uddannelse og Kultur i Frederikssund Kommune.
I sit oplæg kom Julie Becher ind på, hvordan man arbejder med design i Frederikssund som en tilgang til at håndtere de store udfordringer, kommunen står over for.
Julie Becher gav et konkret eksempel på, hvordan designtænkning bruges i forbindelse med rekruttering, uddannelse og fastholdelse af medarbejdere i Frederikssund Kommune.
Se video med Julie Becher:
Næste Innovationscafé: Vilde problemer – hvordan leder og styrer vi i vildnisset?
Fredag den 31. oktober kl. 9.00-10.00 åbner vi igen dørene til Innovationscaféen.
Her dykker vi ned i nogle af de erfaringer, der er gjort, når vi skal lede og styre på tværs af organisationer og aktører, mens vi bevæger os gennem vildnisset i jagten på nye og markant anderledes løsninger.
Du kan møde:
Anette Engelund Friis. Mission Director i Agrifoodture, som er et partnerskab af nationale og internationale universiteter, vidensinstitutioner og virksomheder med grønne ambitioner om at transformere fødevareproduktionen i Danmark.
Vibeke Normann Andersen, direktør, SUS - Socialt Udviklingscenter, der nytænker og designer samarbejder om social innovation, og som inddrager brugernes stemmer og skaber nye svar på systemiske komplekse problemer.
HVAD ER EN INNOVATIONSCAFÉ?
En Innovationscafé er et kort og uformelt format, hvor du både får inspirationsoplæg om et emne og mulighed for at netværke og have dialog i mindre grupper.
Efter en kort introduktion til dagens tema ved chefkonsulent i CO-PI Lene Krogh Jeppesen skyder to gæsteoplægsholdere caféen i gang med inspirationsoplæg.
I mindre grupper er der derefter dialog om vigtige pointer fra oplæggene og erfaring fra egen praksis samt opsamling på hvilke spørgsmål, det fortsat er vigtigt at få svar på.