Se video: Fire nedslag fra Grønt Gearskifte 2.0 – fra hensigt til handling

Hvordan omsætter vi ambitionerne om grøn omstilling til handling? Konferencen 'Grønt Gearskifte 2.0 - fra hensigt til handling' samlede over 200 aktører fra byggeriets værdikæde for at diskutere løsninger til at bringe emissionsfrie arbejdsmaskiner i spil. Få fire nedslag.

Billede: Hele byggeriets værdikæde var samlet til konferencen og markedsdialogen Grønt Gearskifte 2.0 – fra hensigt til handling i CPH Conference i København lidt under år efter, at den første Grønt Gearskifte-konference løb af stablen i 2023.

Der er energi i at gå sammen om emissionsfrie løsninger.

Det var tydeligt til konferencen 'Grønt Gearskifte 2.0', hvor flere end 200 offentlige bygherrer og private leverandører samledes og satte handling bag ordene.

Samme dag lancerede CO-PI en publikation, der beskriver, hvordan 18 offentlige bygherrer gennem to år har arbejdet med omstillingen til emissionsfrie arbejdsmaskiner i regi af skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'.

GRØNT GEARSKIFTE til emissionsfrie arbejdsmaskiner

18 offentlige bygherrer deler erfaringer med at skifte fra fossile til emissionsfrie arbejdsmaskiner.

Læs mere og download

Flere underskrifter på fælles hensigtserklæring

Konferencen blev skudt i gang med, at By & Havn underskrev den fælles hensigtserklæring om emissionsfrie arbejdsmaskiner.

Herefter blev scenen overdraget til seks offentlige bygherrer, der fortalte, hvor langt de er nået med implementeringen af emissionsfrie arbejdsmaskiner, efter at de skrev under på en fælles hensigtserklæring i november 2023 på den første Grønt Gearskifte konference.

Læs også: Grønt Gearskifte: 14 offentlige bygherrer vil stille krav om emissionsfrie arbejdsmaskiner

Inspiration fra Norge - se video fra emissionsfri byggeplads

Turen gik herefter Miljøgate i Gran Kommune i Norge. Her er det norske Statens Vegvesen i gang med et et anlægsprojekt, hvor størstedelen af arbejdsmaskinerne og køretøjerne er emissionsfrie.

Kjell Erik Ollendorff Lien fra Fremby præsenterede efter  filmen en digital løsning til at overvåge maskindata, der bl.a. anvendes til dette norske anlægsprojekt, og Peter Fritzbøger, digital chef i GSV, fremviste en dansk pendant til denne teknologi.

Markedsdialog - fire aktuelle projekter

Under markedsdialogen præsenterede fire bygherrer aktuelle projekter: Vejdirektoratet, By & Havn, HOFOR og Kildedal P/S.

Billede: Under markedsdialogen præsenterede bygherrerne aktuelle projekter og fik input fra deltagerne. Her er det Kildedal P/S, der får vendt forskellige problematikker ved brug af emissionsfrie maskiner i det projekt, de havde taget med til markedsdialogen.

Leverandørpanel, puljemidler og workshop

Efter markedsdialogen kom et veloplagt leverandørpanel med Daugbjerg Maskiner A/S, Loxam, Skagerak Mobil Energi og NCC Building på scenen og fortalte om, hvordan de hver især investerer i at kunne imødekomme bygherrernes ønsker om omstilling til emissionsfrie arbejdsmaskiner. 

Der er faktisk penge at hente for virksomheder, der vil omstille til mere klimavenlige løsninger, kunne Energistyrelsen bagefter oplyse, da de informerede om puljemidler til virksomheders indkøb af emissionsfrie maskiner.

Inden eftermiddagens workshop om fælles strategier for grøn omstilling indledte Dansk Standard med indspark til arbejdet.

DI Byggeri, KL og Gate 21 bakker op 

Afslutningsvis kom Stine Johansen, direktør for Center for Klima og Erhverv, KL, Elly Kjems Hove, underdirektør, DI Byggeri, og Anna Thormann, vicedirektør, Gate 21 på scenen.

De fortalte om, hvordan deres organisationer, som nye partnere i skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner', vil understøtte medlemmernes arbejde med omstilling til emissionsfrie arbejdsmaskiner. 

Få fire konkrete nedslag fra arrangementet herunder:

Nedslag #1: Jeg tror på ketchup-effekten

Peter Daugbjerg er indehaver af Daugbjerg Maskiner A/S, importerer og sælger entreprenør- og landbrugsmaskiner fra Hyundai og Pitbull – også elektriske. 

Han var på scenen under leverandørpanelet med tre andre virksomheder og kom med en klar opfordring til bygherrerne om at få gang i efterspørgslen på de større maskiner: For de er derude, og der er flere på vej.  

Peter Daubjerg var også med til Grønt Gearskifte første gang i november 2023. Han har i tiden efter satset stort på at få et bredt udvalg af både store og mindre emissionsfrie maskiner til landet - og ikke bare entreprenørmaskiner, men også emissionsfrie maskiner til landbruget. 

Nu venter Peter Daugbjerg på, at der kommer skala på efterspørgslen fra bygherrerne i Danmark, så der kan ske den længe ønskede 'ketchupeffekt'. 

Nedslag #2: Vi skal plukke de lavthængende frugter først

Over de næste 10-15 år opføres den nye Kildedal By i Ballerup Kommune med 2.000 boliger og 5.000 arbejdspladser samt butikker, institutioner og grønne områder. Selskabet bag har allerede stillet krav om emissionsfrie maskiner i to udbud og vil arbejde videre med opdaterede krav i kommende udbud. 
 
Byudviklingsselskabet Kildedal P/S ejer det 44 hektar store areal og har som opgave at sælge storparceller og sikre kvaliteten af de byggerier og byrum, som skal opføres. 

Derudover skal selskabet selv anlægge 30.000 m2 bypark, veje og stier, to stibroer, en underføring under S-banen samt en række naturforbedrende indsatser.  

Lene Madsen, projektchef i Kildedal By P/S, deltog i Grønt Gearskifte og havde store forventninger til at få input til det medbragte projekt om underføringen under jernbanestrækningen.  

Nedslag #3: Vi kan stille endnu højere krav til branchen

By & Havn vil bruge et udbud på Kranparken i Nordhavn i efteråret 2024 som pilotprojekt for at stille mere direkte krav om øget brug af emissionsfrie arbejdsmaskiner.  

Kravene har hidtil været indirekte som led i generelle CO2-reduktionskrav og med fokus på brug af HVO100 – og ikke afgrænset til el/brint. 

Simon Emil Brückner, souschef for Anlæg i By & Havn præsenterede projektet og de forventninger selskabet, har til kapaciteten på de maskiner, der skal bruges til at løse anlægsopgaven. 

Svarene, han fik fra branchefolkene, overraskede ham positivt, da det allerede nu er muligt at stille krav om større maskiner til denne type opgaver.

Nedslag #4: Værdikædens led er for alvor samlet

Ole Bech Lykkebo, programchef i CO-PI og moderator på Grønt Gearskifte, var glad for det store opbud af alle vigtige aktører fra hele værdikæden. Det kan kun lade sig gøre at omstille til emissionsfrihed, hvis alle går med i arbejdet sammen, påpegede han under åbningen.  

Ole Bech Lykkebo takkede også DI Byggeri, KL og Gate 21, der nu har stillet sig bag skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner', som aktive partnere. De har alle forpligtet sig til at gennemføre konkrete initiativer, der kan bakke om, at flere aktører kommer med i omstillingsprocessen.  

Det er ikke let at efterspørge og implementere emissionsfrie arbejdsmaskiner, påpegede Ole Bech Lykkebo afslutningsvis, men det er muligt. En væsentlig årsag er, at der nu er – og kommer stadig mere – skala bag efterspørgslen.

Et kig ind i maskinrummet hos 18 offentlige bygherrer 

Under konferencen blev en ny publikation 'Grønt Gearskifte til emissionsfrie arbejdsmaskiner' offentliggjort. 

Publikationen fra CO-PI giver et unikt indblik i, hvordan 18 offentlige bygherrer arbejder målrettet for at udfase dieselmaskiner og fremme den grønne omstilling i bygge- og anlægssektoren i regi af skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'. 

Der dykkes ned og præsenteres konkrete erfaringer fra hele landet, og bygherrerne fortæller om de udfordringer, der er forbundet med omstillingen. 

GRØNT GEARSKIFTE til emissionsfrie arbejdsmaskiner

18 offentlige bygherrer deler erfaringer med at skifte fra fossile til emissionsfrie arbejdsmaskiner.

Læs mere og download

Fakta: Skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'

Skaleringsprocessen – en ny metode indført af CO-PI – er et tværoffentligt samarbejde, hvor flere offentlige organisationer går sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for private virksomheder at udvikle nye løsninger.

Bygherrerne i skaleringsprocessen ønsker med samarbejdet at sætte skub i serieproduktionen af eldrevne maskiner ved at gå sammen og sætte volumen på efterspørgslen af eldrevne maskiner i alle størrelser og kategorier.

Det åbne partnerskab optager løbende flere deltagere.

De offentlige bygherrer, der aktuelt deltager er: 

  • Københavns Kommune
  • Aalborg Kommune
  • Aarhus Kommune
  • Frederiksberg Kommune
  • Middelfart Kommune
  • Slagelse Kommune
  • Rudersdal Kommune
  • Esbjerg Kommune
  • Odense Kommune
  • HOFOR
  • Region Hovedstaden
  • Metroselskabet og Hovedstadens Letbane
  • Vejdirektoratet
  • DSB
  • Sund & Bælt
  • Novafos
  • Aarhus Vand
  • Aarhus Havn
  • Aalborg Forsyning
  • Kildedal By

→ Læs mere om skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'

Hør mere om 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'

Det åbne partnerskab optager løbende flere deltagere. Kontakt CO-PI og brug formularen her, hvis du vil høre mere eller deltage i skaleringsprocessen 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'.