Energinet er en central aktør i den danske energi- og klimasektor. Som statsejet virksomhed er Energinet ansvarlig for at drive og udvikle de danske el- og gasnet.
Virksomhedens primære opgave er at sikre en stabil og sikker forsyning af energi til samfundet.
I de senere år har Energinet fået en endnu vigtigere rolle: at facilitere den grønne omstilling og gøre Danmark til et globalt forbillede inden for vedvarende energi. Dette ansvar spiller en stor rolle særligt inden for byggeri og anlæg af energiinfrastruktur.
Nu er Energinet kommet med i CO-PI's skaleringsproces 'Sammen om mindre råstofforbrug', hvor målet er at nedbringe trækket på jomfruelige råstoffer som sand, grus og sten.
Fakta: Sammen om mindre råstofforbrug
Råstoffer som sand, grus og sten er i stigende grad en knap ressource i Danmark. Samtidig medfører udvinding og kørsel med råstoffer udledning af CO2.
På den baggrund vil kommuner, regioner og andre offentlige bygherrer finde metoder til at genanvende mere jord og fremme brugen af sekundære råstoffer som overskudsjord fra bygge- og anlægsprojekter.
Region Sjælland, Center for Offentlig-Privat Innovation og Gate 21 har igangsat en skaleringsproces for innovative offentlige indkøb.
I en skaleringsproces går flere offentlige organisationer sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for markedet at udvikle nye løsninger.
Sikre omstilling til grøn infrastruktur
Energinets arbejde inden for byggeri og anlæg er afgørende for at sikre en succesfuld grøn omstilling.
Arbejdet omfatter opførelsen af ny elnet og gasrørledninger, udbygning af transformerstationer og etablering af udlandsforbindelser.
Nogle af de største anlægsprojekter omfatter etableringen af energiøer, nye 400 kV luftledninger fra Holsterbro til den dansk-tyske grænse, 'VikingLink' til England, verdens længste jævnstrømsforbindelse og fremtidssikring af elnettet i Storkøbenhavn.
Sektorintegration, innovation og nye teknologier
For at opfylde de ambitiøse mål for den grønne omstilling, både nationalt og globalt, er der brug for mere innovation og en stærkere integration af energisystemet for at sikre en effektiv og pålidelig energiforsyning.
Energinet arbejder på at forbinde sektorerne på nye måder for at kunne udnytte overskydende vedvarende energi bedre, fx ved at understøtte konverteringen af energien til grønne gasser som brint ved at etablere og drive fremtidens danske brintinfrastruktur.
Selskabet udvikler også digitale og teknologiske løsninger som en del af sine kernebidrag til at nå såvel egne som Danmarks mål for fremtidens grønne omstilling.
Energi til den grønne omstilling
En meget stor del af det arbejde, Energinet laver, er drevet af et ønske om at gøre verden bedre, fortæller Henrik Riis, administrerende direktør for Eltransmission i Energinet.
Grøn omstilling ville ikke være mulig, hvis det ikke var for den energiinfrastruktur, som Energinet bygger og driver.
"Uden elmaster og kabler får vi ikke ledt grøn strøm fra solceller og vindmøller ud til forbrugerne, Når vi bygger nyt, arbejder vi med bæredygtighed på en lang række områder. Det giver god mening for os, at vi også gør det i vores brug af råstoffer," siger Henrik Riis om Energinets tilgang til bæredygtighed i anlægsarbejdet.
Fakta om Energinet
Energinet har ansvar for at forsyne Danmark med el og gas, både i dag og i fremtiden.
Det er en selvstændig, offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet med ca. 1800 medarbejdere fordelt på forskellige lokationer rundt om i Danmark.
Selskabet ejer og udvikler rygraden i den danske el- og gasforsyning: de store højspændingsledninger og gasrør, som bringer strøm og gas frem til dit energiselskab.
Energinet arbejder for en grøn omstilling af energisystemerne, så borgere og virksomheder kan bruge vedvarende energi til alt, med en høj forsyningssikkerhed og til en pris, der kan betales.
Kilde: Energinet
Fremtidens byggeri og anlæg: grønne standarder
Det kræver mange ressourcer at udbygge og drive en energiinfrastruktur, og Energinet samarbejder derfor både med offentlige og private aktører for at fremskynde udrulningen.
Energinet arbejder på at inkorporere bæredygtigt i bygge- og anlægsprojekter og afprøve nye standarder for materialer og metoder, som kan reducere CO2-udledningen og ressourceforbrug under selve bygge og anlægsprocessen og i værdikæden.
"Det er uundgåeligt at bruge råstoffer, når vi sætter nye elmaster op, bygger nye højspændingsstationer, graver kabler ned eller udbygger gasnettet, så hvis vi i højere grad kan reducere vores afhængighed af nye ressourcer og fokusere på genbrug og cirkulære løsninger, vil det unægtelig have en effekt. Vores håb er, at partnerskabet kan give viden og inspiration til, hvordan vi kan arbejde med området," siger Henrik Riis om baggrunden for, at Energinet nu går med i skaleringsprocessen.
Derudover er Energinet dybt involveret i planlægning og udvikling af nye vedvarende energiprojekter, der kan inkludere energilagring, smart grid-løsninger og grøn brint-produktion.
VIL DU VIDE MERE?
Du er velkommen til at kontakte:
Matilde Neergaard Andreasen
Bæredygtighedskonsulent, Operationel Bæredygtighed, Energinet
23 65 14 75 | [email protected]