Roskilde sætter scenen for 'JORDNÆR INNOVATION – for mindre råstofforbrug'
Den 27. marts 2025 er CO-PI vært for konferencen 'JORDNÆR INNOVATION – for mindre råstofforbrug' i Musicon-bydelen i Roskilde. Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune, åbner arrangementet, og han ser frem til at få sat mindre råstofforbrug på dagsordenen.
Billede: Tomas Breddam (S) har siden 2019 været borgmester i Roskilde Kommune. Han åbner konferencen og markedsdialogen 'JORDNÆR INNOVATION – for mindre råstofforbrug' den 27. marts på Musicon i Roskilde. Foto: Roskilde Kommune
Roskilde Kommune har længe været en frontløber inden for cirkulær økonomi med fokus på at reducere forbruget af råstoffer i anlægsprojekter.
Som medlem af b.la. Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet arbejder kommunen aktivt med at udvikle cirkulære udbudskrav og deltager i offentlige og private partnerskaber for at fremme bæredygtige løsninger.
Partnerskaber genvej til innovative løsninger
Roskilde Kommune er også en aktiv partner i CO-PI’s skaleringsproces 'Sammen om mindre råstofforbrug'.
Skaleringsprocessen samler en række offentlige bygherrer med det fælles mål at nedbringe forbruget af jomfruelige råstoffer som sand, grus og sten i anlægsprojekter.
Vi kan ikke bare blive ved med at trække uhæmmet på jordens ressourcer, mener Tomas Breddam (S), borgmester i Roskilde Kommune. I stedet skal vi tænke cirkulært og se, hvordan vi genanvender råstoffer som sand og grus, når vi bygger og anlægger nyt. Det kræver helt nye samarbejder om innovative løsninger, når vi skal skabe hurtige og mere bæredygtige løsninger.
"I Roskilde ser vi muligheder i at gå sammen med andre kommuner og private virksomheder, og vi kaster os gerne ud i forsøg og går nye veje for at kunne komme i mål," siger Tomas Breddam, om baggrunden for, at kommunen er med i skaleringsprocessen.
Fakta: Sammen om mindre råstofforbrug
Nyopgravede råstoffer som sand, grus og sten er i stigende grad en knap ressource i Danmark. Samtidig medfører udvinding og kørsel med råstoffer udledning af CO2.
På den baggrund vil kommuner og regioner finde metoder til at genanvende materialerne og fremme brugen af sekundære råstoffer som fx overskudsjord fra bygge- og anlægsprojekter.
Center for Offentlig-Privat Innovation har igangsat skaleringsprocessen 'Sammen om mindre råstofforbrug'. Skaleringsprocessen samler offentlige bygherrer om fælles markedsdialog med de private leverandører.
I en skaleringsproces går flere offentlige organisationer sammen om en fælles udfordring, og med volumen og mere ensartethed i efterspørgslen, behovsudforskningen og erfaringsudvekslingen, bliver det mere attraktivt for markedet at udvikle nye løsninger – og for organisationer efterfølgende at implementere dem.
Cirkulær tankegang udbredt i Roskilde
Roskilde Kommune har allerede implementeret flere initiativer for at fremme genanvendelse af materialer i bygge- og anlægssektoren.
Gennem deltagelse i projekter som det europæiske samarbejde 'CityLoops', arbejder kommunen på at skabe nye kredsløb for materialer og overskudsjord, så det kan genbruges flere gange.
"Vi stolte af vores engagement i cirkulær økonomi. Ved at reducere forbruget af jomfruelige råstoffer i vores anlægsprojekter bidrager vi til en mere bæredygtig fremtid. Vores deltagelse i CityLoops og gennem samarbejdet med de øvrige partnere i skaleringsprocessen, gør, at vi kan dele viden, som kan gøre os i stand til at udvikle og implementere effektive løsninger hurtigere," siger Tomas Breddam.
Fakta: Roskilde Kommunes klimamål
Klimaplanen er udarbejdet med inddragelse af forskellige aktører, konferencer og et borgerting for at sikre bred opbakning og effektiv implementering af de fastsatte mål.
Roskilde Kommune har i sin Klimaplan 2024 fastsat ambitiøse mål for CO₂-reduktioner:
- CO₂-neutral kommune som geografisk område: Målet er at opnå CO₂-neutralitet i kommunen som geografisk område inden 2040.
- CO₂-neutral el- og fjernvarmeforsyning: Kommunen sigter mod at gøre el- og fjernvarmeforsyningen CO₂-neutral inden 2030.
- CO₂-neutral individuel opvarmning: Målet er at opnå CO₂-neutralitet i individuel opvarmning inden 2035.
- CO₂-neutral kommune som virksomhed: Kommunen har sat sig for at blive CO₂-neutral som virksomhed inden 2035.
- Derudover har kommunen fastsat delmål for at sikre, at disse reduktioner opnås:
- 70% reduktion i CO₂-udledning: En reduktion på 70% i CO₂-udledningen inden 2030 sammenlignet med 2021.
- 84% reduktion i CO₂-udledning: En yderligere reduktion på 84% i CO₂-udledningen inden 2035 sammenlignet med 2021.
→ Læs mere i Roskilde Kommunes Klimaplan 2024 her: klimaplan-2024.(pdf)
Musicon – et levende eksempel på, at der er liv i undergrunden
Roskilde Kommune arbejder aktivt på at fremme cirkulært byggeri og betragter bygningsmassen som en materialebank, hvor genbrug og genanvendelse af byggematerialer spiller en central rolle.
Et eksempel er Musicon-bydelen, der fungerer som et pilotprojekt for innovative metoder og samarbejder med erhvervslivet.
Musicon-bydelen udgør rammen for konferencen og markedsdialogen 'JORDNÆR INNOVATION – for mindre råstofforbrug' den 27. marts 2025. Og det giver god mening, mener Tomas Breddam, at et arrangement med råstoffer på agendaen netop foregår her.
"Musicons historie er jo et levende bevis på, hvordan udviklingen har taget fart, og hvordan vi aktivt kan inddrage alle dele af samfundet i at tænke cirkulært. Her står vi vitterlig på fundamentet af en tidligere betonfabrik, mens rammerne er opbygget af genbrugsmaterialer og med et bæredygtigt afsæt. I dag er både virksomheder og kulturinstitutioner samlet om at skabe nye løsninger og aktiviteter med fremtidens behov for øje," siger Tomas Breddam.
Fakta: Musicon
Roskildes kreative bydel ligger i et tidligere industriområde mellem Roskilde Dyrskueplads og Roskilde Station.
Der er i dag flere end 70 aktører på Musicon bestående af virksomheder, foreninger og kulturinstitutioner.
I bydelen er der danseteater, museum, kunstskole, skaterhal, spisesteder, øvelokaler og mange forskellige boligformer.
Området er præget af de tidligere industribygninger og andre rustikke spor fra produktionen, som er integreret i udformningen af nye byrum og blandet med nybyggeri.
Musicon har udviklet sig til et kreativt vækstcenter i Roskilde Kommune.
Kulturelle flagskibe som museet Ragnarock, teatret Aaben Dans og den årlige brugerskabte kulturfestival Rabalder, ligesom Roskilde Festivals administration udvikler og planlægger Nordens største musikfestival her.
Kom med til konference og markedsdialog: JORDNÆR INNOVATION
– for mindre råstofforbrug
Konferencen den 27. marts på Musicon markerer et vigtigt skridt i samarbejdet mellem offentlige bygherrer og private virksomheder for at reducere råstofforbruget.
Bygherrerne præsenterer, hvordan de konkret vil omsætte hensigt til handling, og hvilke udfordringer der stadig kræver nye løsninger.
Dagen vil desuden byde på projektspecifikke markedsdialoger, hvor leverandører på tværs af værdikæden inviteres til at bidrage med idéer og løsninger.
Deltagerne vil også få mulighed for at dele viden, erfaringer og diskutere best practices inden for cirkulær økonomi og bæredygtige anlægsprojekter.