Højdepunkter fra JORDNÆR INNOVATION: Samarbejde, skalering og cirkulær praksis

Ole Bech Lykkebo, programchef i CO-PI, bød til tonerne af klaver - og på rigtig højskolemanér - de mange deltagere velkommen til JORDNÆR INNOVATION. Foto: Rasmus Lind
Hvordan mindsker vi forbruget af nyopgravede råstoffer i anlægsbranchen – i praksis og i stor skala?
På konferencen 'JORDNÆR INNOVATION – for mindre råstofforbrug' samledes 150 aktører fra hele værdikæden for at dele viden, drøfte løsninger og markere en vigtig milepæl: En fælles hensigtserklæring underskrevet af 14 af landets største offentlige bygherrer.
Her får du hovedpointerne fra dagen – fra markedsdialog og ny analyse til konkrete projekter og fremtidsperspektiver.
Guidet byvandring rundt på Musicon
Med sin unikke baggrund som tidligere industriområde dannede Musicon-bydelen ramme for dagen. Området er en tidligere betonvarefabrik, hvor meget af det oprindelige byggeri er bevaret eller genbrugt i opførelsen af de øvrige bygninger.
Interesserede deltagere kunne inden konferencen komme på en guidet rundtur og høre om tilblivelsen og udviklingen af området.

Op i skala, hvis det skal batte
Efter byvandringen bød Roskildes borgmester, Tomas Breddam, velkommen og fremhævede Musicon som et eksempel på, hvordan man tænker cirkulært i kommunens lokalplaner.
Men, som han også understregede, er det ikke kun lokale indsatser, der gør en forskel.
"Der skal samarbejdes bredt, før det for alvor har betydning, og for at træk på jomfruelige råstoffer mindskes. Det er først, når vi får de løsninger ud i stor skala, at det virkelig kommer til at betyde noget," sagde Tomas Breddam.
Han er sikker på, at der kommer nye løsninger ud af det forpligtende samarbejde i CO-PI's skaleringsproces, som Roskilde og de øvrige 13 offentlige bygherrer deltager i.
Ny rapport: Potentiale ved genindbygning af råstoffer
Efter velkomsten præsenterede Kasper Hjalager Albrechtsen, projektleder i COWI, rapporten 'Analyse af potentialer ved genindbygning af råstoffer i udvalgte projekter.'
Rapporten bidrager med målrettet viden om potentialet for genindbygning af vejbefæstelsesmaterialer, herunder afretningsgrus, stabilgrus og bundsikringsgrus, i fremtidige kommunale vej- og stirenoveringsprojekter.

Vi skal skabe en mere bæredygtig fremtid – sammen
I Holbæk Kommune oplever man i disse år en markant vækst med knap 1.000 nye tilflyttere om året. Det medfører behov for flere infrastrukturprojekter – herunder veje og byggeri. Men vækst skal ske ansvarligt.
"Når man vokser, har man også et større grønt ansvar," understregede Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk. Hun pegede på, at al udvikling skal ske med bæredygtige principper for øje.
"For mange er dette vanskeligt at forstå. Derfor er det vigtigt at give hinanden tid og plads til at forklare det ordentligt. Det er samspillet mellem politisk vilje, faglig ekspertise og borgerinddragelse, der skal drive den bæredygtige udvikling fremad," sagde hun.
Kunst kan udfordre vores syn på materialer og ressourcer
Med værkerne 'SOLAR' og 'Matter Mother Matrix' viste kunstner Honey Biba Beckerlee, hvordan industrispild kan få nyt liv – og hvorfor vi bør tænke mere cirkulært i vores brug af råstoffer.
Værkerne kunne opleves til konferencen, hvor Honey Biba Beckerlee fortalte om tilblivelsen, og hvordan kunst kan gøre det usynlige synligt – og genoplive den sanselige og symbolske betydning af materialer.
Hun oplever, at råstoffer i anlægsprojekter ofte reduceres til funktion og økonomi – og håber, kunsten kan være med til at vække en mere empatisk og ansvarlig tilgang til jordens ressourcer.
Leverandør: Vi er samarbejdspartnere - ikke kun materialeproducenter
Under markedsdialogen gav Leca Danmark, Kalkstabil, Dansk Celleglas, SiteHub, RGS Nordic og AFATEK eksempler på, hvordan de bidrager til anlægsopgaver, hvor cirkularitet og bæredygtighed er krav fra bygherrerne.
I 2050 hedder det "bevar eller forklar"
Dagen bød også på en fremtidssamtale mellem Thomas Hebsgaard, journalist på Zetland og Elias Dalgaard, anlægsgartner og næstforperson, Lærlinge for bæredygtighed.
Thomas Hebsgaard satte tidsmaskinen i gang, og spurgte b.la. Elias Dalgaard om, hvordan man griber anlægsprojekter an i 2050.
"Vi arbejder i udgangspunktet efter mottoet 'bevar eller forklar'. I 2050 er vi gået fra at være en anlægs- og byggebranche, til at være en transformerings- og genanvendelsesbranche," sagde Elias Dalsgaard.

Projektnær markedsdialog: De projekter ønsker vi dialog om
Den projektnære markedsdialog gav deltagerne mulighed for at dykke ned i konkrete anlægsprojekter og diskutere alt fra udbudskrav til digitale værktøjer og råstofstrategier.
I én af sessionerne satte Thomas Grønkær fra SIRIUS advokater fokus på, hvordan incitamenter i offentlige udbud kan bruges aktivt – ikke bare i teori, men i praksis – til at reducere træk på nyopgravede råstoffer.
Flere offentlige bygherrer delte projekter i forskellige stadier og med forskellige vinkler på genanvendelse, fra byggemodning i Trekroner Vest og Levantkaj til fjernvarme- og spildevandsløsninger i hovedstadsområdet.
Også digital planlægning blev drøftet, hvor Danmarks Miljøportal og Region Hovedstaden samlede input til en ny platform for råstofplanlægning.

14 bygherrer viser vejen frem med fælles hensigtserklæring
Dagens sidste programpunkt var underskrivelsen af en fælles hensigtserklæring. 14 offentlige bygherrer har nu skrevet hensigtserklæringen under.
Med underskrifterne på hensigtserklæringen runder vi en vigtig milepæl i arbejdet med at reducere forbruget af nyopgravede råstoffer i anlægsbranchen. Opgaven for CO-PI er at skabe skala. Det er lykkedes, både fordi de 14 bygherrer tilsammen har kæmpebudgetter, og fordi de er så forskellige. Jeg tror ikke, det stopper her. Jeg tror, at endnu flere offentlige bygherrer vil tilslutte sig, hvilket sender et klart, grønt signal til virksomhederne: Nu stiger efterspørgslen efter jeres nye, cirkulære løsninger markant. Omstillingen bliver ikke nem, men uden skala og offentlig-privat samarbejde er den umulig.
Med den fælles hensigtserklæring forpligter bygherrerne sig til konkrete tiltag, herunder:
- Reduktion af de råstofmængder, der transporteres til og fra anlægspladser.
- Mindre brug af nyopgravede råstoffer gennem øget anvendelse af sekundære materialer i egne anlægsprojekter.
- Anvendelse af overskydende materialer fra egne projekter i andre offentlige projekter for at mindske spild.
- Transport af råstoffer over kortest mulige afstande for at reducere CO2-udledningen.
For at nå disse mål vil bygherrerne etablere effektive styringsmetoder og undersøge designoptimeringer, ændringer i standarder og praksis, samt hvor der kan stilles andre krav i udbud end der gøres i dag.

Fakta: De 14 bygherrer, der har underskrevet hensigtserklæringen
1. Metroselskabet
2. Vejdirektoratet
3. Energinet
4. Region Sjælland
5. HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab)
6. KLAR Forsyning
7. Novafos Forsyning
8. Aarhus Vand
9. By & Havn
10. Frederiksberg Kommune
11. Holbæk Kommune
12. Københavns Kommune
13. Roskilde Kommune
14. Aarhus Kommune
En åben proces for flere offentlige bygherrer
Skaleringsprocessen 'Sammen om mindre råstofforbrug' er en åben proces, hvor flere offentlige bygherrer fortsat kan tilslutte sig indsatsen og deltage i samarbejdet.
Ved at dele viden, undersøge behov og kommunikere med markedet kan bygherrer spare penge og øge efterspørgslen efter løsninger, der bruger færre råstoffer.
Med underskrivelsen af hensigtserklæringen er der nu sat en klar retning mod en offentlig anlægsbranche, der reducerer træk på nyopgravede råstoffer og styrker cirkulær håndtering i opgaverne.
Kontakt
Programchef
[email protected]
61 81 31 02
Seniorprojektleder
[email protected]
61 81 27 77
Seniorprojektleder
[email protected]
61 81 31 09
Innovationskonsulent
[email protected]
61 81 27 82