Har vi glemt innovationen igen? Ny bog giver svarene

Hvordan skaber man en stærk innovationskultur, der holder? Professor Jacob Brix giver med sin nye bog inspiration og værktøjer til at sikre, at innovation ikke bliver en éngangsaktivitet – men en fast del af dagligdagen.

Billede: Jacob Brix er professor i innovation og ledelse og har i mere end 10 år forsket i, hvordan offentlige og private organisationer skaber balance mellem drift og innovation.

Hvordan sikrer du som leder, at din organisation er klar til at arbejde med innovation?

Og hvordan opbygger du en stærk innovationskultur, der overlever i en travl hverdag?

De spørgsmål kan du finde svar på i den nye bog 'Nu glemte vi innovationen igen...' – en grundbog i innovationskultur.

Skal træne innovationsmusklerne

Bogen er skrevet af Jacob Brix, som er professor i innovation og ledelse fra Aalborg University Business School og NTNU i Trondhjem, Norge.

I bogen argumenterer Jacob Brix for det vigtige i at udvikle et fælles sprog om innovation – samt at få skabt de rigtige rammer og den rigtige kultur.

Han opfordrer samtidig til at træne innovationsmusklerne løbende, så de ikke glemmes i en travl hverdag, hvor driften og andre aktiviteter stjæler opmærksomheden.

Jacob Brix, hvorfor har du skrevet en grundbog i innovationskultur?

"Jeg havde efterhånden hørt utallige argumenter og pointer fra forskere og praktikere om, at det er vigtigt, der skabes en innovationskultur i organisationer for at sikre deres relevans. Men jeg har ikke kunne finde ret meget litteratur om temaet, og slet ikke på dansk.

Derfor tænkte jeg, at der måtte være et behov for en bog, hvor 'en eller anden' turde lægge hovedet på bloggen og give et bud på, hvad innovationskultur er, og hvordan en innovationskultur opbygges. Den 'en eller anden' endte så med at være mig."

Hvorfor er det, vi ikke må glemme innovationen?

"Hvis organisationer vælger at have en 'start-stop-tilgang' til innovation, hvor der tændes og slukkes for innovationsarbejdet hen over året, så bliver organisationens 'innovationsmuskler' slappe. Det betyder, at der ikke opbygges rutiner, vaner og normer, som kan understøtte arbejdet med forbedring og fornyelse i dagligdagen, og konsekvensen kan være, at en lang række muligheder og potentialer forbliver uforløste.

Pointen er – lige som tandbørstning – at hvis du 'misser' en dag eller to betyder det ikke så meget, men hvis du 'glemmer' at børste i et par måneder, så kan det ses, lugtes og mærkes."

Hvilke eksempler har du på, at det er lykkedes at huske innovationen – og opbygge en god innovationskultur?

"De organisationer, som har succes med at opbygge innovationskultur, har en række ens kendetegn. Blandt andet skal innovation på den strategiske dagsorden, og ledelsen skal være villig til at investere i innovation (innovation er ikke en omkostning!). Herefter har succesfulde organisationer en ledelseskæde, hvor tydelige roller og ansvar uddelegeres, så alle i organisationen ved, hvad der forventes af dem i forhold til innovation.

Det at skabe et sprog om innovation er også afgørende, så alle i organisationen ved, hvad der tales om og forventes til innovationen. En væsentlig ting, der især også er værd at nævne, er dét at få defineret et innovationsformål. Altså at sige, hvad organisationen ønsker at få ud af innovationsarbejdet – why it matters.

Der er kort sagt mange ting, som spiller ind, når en innovationskultur skal opbygges, og det er her, at jeg i bogen giver en række bud og anbefalinger."

Er du konsulent eller leder?

Den nye bog 'Nu glemte vi innovationen igen...' henvender sig blandt andet til organisations-, udviklings- og innovationskonsulenter samt til ledere, der er nysgerrige på, hvordan de kan opbygge innovationskultur i praksis.

→ Læs mere og bestil bogen (djoefforlag.dk)

VIL DU VIDE MERE?

Du er velkommen til at kontakte:

Jacob Brix
Professor i innovation og ledelse, Aalborg University Business School og NTNU i Trondhjem, Norge

[email protected]

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder, viden og inspiration – direkte i din indbakke. CO-PI's nyhedsbrev udkommer 1-2 gange om måneden. 💡