Grøn omstilling: 14 offentlige bygherrer forpligter sig til at reducere brugen af nyopgravede råstoffer

Billede: Underskrifterne på den fælles hensigtserklæring blev sat på konferencen og markedsdialogen 'JORDNÆR INNOVATION - sammen om mindre råstofforbrug' den 27. marts på Musicon i Roskilde. Foto: Rasmus Lind
Danmark er ved at løbe tør for sand, grus og sten – afgørende materialer i alle anlægsprojekter.
Indvinding og transport af disse råstoffer bidrager desuden til betydelige CO2-udledninger og øgede økonomiske omkostninger for samfundet.
Nu forpligter 14 af landets største offentlige bygherrer sig til at mindske forbruget af nyopgravede råstoffer. Dette skal ske i samarbejde med private leverandører for at fremme genanvendelse og brug af sekundære materialer.
Hensigtserklæringen markerer en milepæl i CO-PI's skaleringsproces – partnerskabet 'Sammen om mindre råstofforbrug' – der samler offentlige bygherrer om at finde nye og mere bæredygtige løsninger.
Fra hensigt til handling
Med den fælles hensigtserklæring forpligter bygherrerne sig til konkrete tiltag, herunder:
- Reduktion af de råstofmængder, der transporteres til og fra anlægspladser.
- Mindre brug af nyopgravede råstoffer gennem øget anvendelse af sekundære materialer i egne anlægsprojekter.
- Anvendelse af overskydende materialer fra egne projekter i andre offentlige projekter for at mindske spild.
- Transport af råstoffer over kortest mulige afstande for at reducere CO2-udledningen.
For at nå disse mål vil bygherrerne etablere effektive styringsmetoder og undersøge designoptimeringer, ændringer i standarder og praksis, samt hvor der kan stilles andre krav i udbud end der gøres i dag.
Fakta: Den fælles hensigtserklæring
Vi anerkender en væsentlig og tiltagende knaphed på råstoffer fra danske råstofgrave.
Det kan blive et særligt problem for nutidige og fremtidige generationers mulighed for at realisere samfundskritiske bygge- og anlægsprojekter.
Derfor er vi som bygherrer nu gået i gang med at reducere vores forbrug af jomfruelige råstoffer igennem tiltag, som skal føre til og måles på:
- reduktion i råstofmængder, der køres til og fra vores anlægspladser
- at vi reducerer brugen af jomfruelige råstoffer ved i højere grad at anvende sekundære materialer i egne anlægsaktiviteter
- at overskydende råstoffer fra egne projekter kan anvendes og fortrænge brugen af jomfruelige råstoffer i andre bygherrers projekter
- at råstofferne transporteres så kort som muligt.
For at lykkes med vores målsætninger vil vi:
- Styrke vores grundlag for at træffe strategiske beslutninger for egen råstofhusholdning ved at implementere styringsmekanismer på organisations- og porteføljeniveau. Det kan fx være ved at implementere målsætninger for reduktion, råstofstrategier og -budgetter, materialehåndteringsplaner, interne tværfaglige task-forces og/eller cirkulære principper i udbudsparadigmer.
- Herigennem muliggøre at kunne stille konkrete og målbare krav til et mere ressourceeffektivt og transparent råstofforbrug igennem vores udbud og til vores konkrete projekter.
- Styrke grundlaget for systemisk forandring på tværs af værdikæden og mere effektiv implementering af løsninger i konkrete projekter igennem fælles dialog med myndigheder og leverandører og ved at fremme denne dagsorden i relevante strategiske og praksisnære fora, hvor vi deltager.
Derfor skriver vi under...
Bruno Jerup, formand for Udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø, Region Sjælland:
"I Region Sjælland arbejder vi aktivt med at sikre en balanceret råstofforvaltning. Når vi reducerer brugen af nyopgravede råstoffer og fremmer genanvendelse, mindsker vi både miljøbelastningen og afhængigheden af knappe ressourcer. Denne fælles indsats viser, at vi som offentlige bygherrer kan gå forrest og skabe en reel forskel. Den grønne omstilling kræver handling – ikke kun ord."
Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune:
"Bæredygtighed er ikke en valgmulighed, det er en nødvendighed. Derfor indarbejder vi nu klare krav om genanvendelse og bæredygtige materialer i vores anlægsprojekter. Vi skal væk fra en brug-og-smid-væk-kultur i vores bygge- og anlægsprojekter. København går forrest i den grønne omstilling ved at stille ambitiøse krav til vores leverandører og fremme cirkulære løsninger, der reducerer både CO2-udledning og ressourceforbrug. Derfor skriver vi også under i dag, så vi er med til at sikre, at efterspørgslen kommer op i skala."
Michael Vindfeldt (S), borgmester, Frederiksberg Kommune:
"Frederiksberg Kommune har længe haft fokus på bæredygtighed i vores byggeprojekter. Det er afgørende, at vi som offentlige bygherrer stiller krav og skaber incitamenter for en mere bæredygtig byggebranche. Jeg er glad for, at vi nu også på råstofområdet tager et vigtigt skridt sammen."
Nicolaj Bang (KF), teknik- og miljørådmand, Aarhus Kommune:
"I Aarhus arbejder vi målrettet på at gøre bæredygtighed til en integreret del af vores bygge- og anlægsprojekter. Det handler ikke kun om at reducere CO2-udledningen, men også om at gentænke, hvordan vi bruger vores ressourcer smartest muligt. Vi skal skabe en byggebranche, hvor genanvendelse er reglen og ikke undtagelsen – og det kræver både politisk vilje og tæt samarbejde med markedet. Med denne hensigtserklæring tager vi endnu et skridt i den rigtige retning."
Tomas Breddam (S), borgmester, Roskilde Kommune:
"Kommunerne har et stort ansvar for at sikre en grønnere fremtid. Ved at mindske forbruget af jomfruelige råstoffer kan vi både reducere CO2-udledningen og skåne vores natur. Vi sender nu et klart signal til markedet om, at vi efterspørger mere innovation og bæredygtige løsninger. I Roskilde har vi allerede gode erfaringer med genbrug af jord, beton og byggematerialer. Det kan godt lade sig gøre."
Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk Kommune:
"I Holbæk Kommune har vi en klar ambition om at reducere vores CO2-aftryk og fremme cirkulære løsninger i vores byggeri og anlæg. Med vores klimahandlingsplan 'Holbæk 2050' arbejder vi målrettet på at mindske ressourceforbruget og øge genanvendelsen af materialer. Ved at underskrive denne hensigtserklæring sender vi et stærkt signal om, at vi som kommune tager ansvar for at bruge færre nye råstoffer. Vi vil skabe mere bæredygtige løsninger i samarbejde med andre offentlige bygherrer og aktører på markedet."
Silas Nørager, områdechef, Vejdirektoratet:
"Som en stor offentlig bygherre med mange anlægsprojekter vil vi gerne give vores bidrag til at minimere råstofforbruget, både på vores egne projekter til gavn for projektøkonomien, men også i form af vores nøglerolle i vejregelarbejdet, hvor man udarbejder de tekniske standarder for materialer til vejbygning."
Anne Skovbro, adm. direktør, By & Havn:
"Vi arbejder ud fra princippet om design matters, hvor bæredygtighed tænkes ind i designet af alle projektfaser, og det rummer i høj grad også en minimering af råstofforbrug. Derfor er vi glade for den konstruktive markedsdialog i dag om lokal genanvendelse af belægninger på Levantkaj som erstatning for råstoffer, og vi ser frem til at bearbejde de mange input og sende opgaven i udbud, så vi kan bringe hensigtserklæringen til live."
Margot Brabrand, direktør for Organisation, Sikkerhed og Miljø, Metroselskabet:
"Reduktion af råstoffer er et indsatsområde, som vi som stor offentlig flergangs-bygherre har fokus på, og som vi vil indarbejde blandt vores bæredygtighedstiltag på kommende projekter. Derfor er vi glade for partnerskabet i skaleringsprocessen sammen med andre bygherrer og for, at vi i dag kan skrive under på hensigtserklæringen. Nu er næste skridt at implementere hensigterne som direkte handlinger i vores næste projekter."
Bo Rasmussen, bestyrelsesformand, Novafos:
"I en tid, hvor både FN's Verdensmål og bæredygtighed i det hele taget er under pres fra flere sider, hilser Novafos Jordnær Innovation meget velkommen. På lange stræk er Novafos allerede i gang, og med denne forpligtende underskrift vil indsatsen fremadrettet blive styrket."
Søren Dupont Kristensen, COO, Chief Operating Officer, Energinet:
"Vi skal i de kommende årtier udbygge den danske energiinfrastruktur meget markant, for at vi kan komme i mål med den grønne omstilling, men samtidig skal vi sikre, at vi bruger færrest mulige råstoffer. Derfor er det vigtigt, at vi deler viden og erfaringer, så vi i fællesskab får skabt en udvikling, der er så bæredygtig som mulig."
Søren Birch, anlægsdirektør i HOFOR:
”Vi har genbrugt mursten i stedet for at købe nye, vi arbejder med at genindbygge endnu mere jord, og sten der blev tilovers fra et anlægsprojekt, danner nu et stenrev i Køge Bugt med masser af liv. Det kan lyde nemt, men i praksis kan det ofte været ret svært. Vi kan nå endnu længere, når vi forpligter os på tværs af brancher – nu står vi side om side og kan inspirere hinanden.”
Peter Hjortdal, afdelingschef, Aarhus Vand:
"Denne hensigtserklæring er en vigtig milepæl, men det er handlingerne, der endegyldigt tæller. I Aarhus Vand vil vi nu tage endnu flere skridt til at omsætte ambitionerne til endnu flere konkrete løsninger i vores lokale projekter. Ved at reducere brugen af nyopgravede råstoffer kan vi ikke bare mindske vores miljøaftryk, men også sikre fremtidens infrastruktur, ved at reducere trækket på de knappe ressourcer."
Jesper Koziara, teknisk direktør, KLAR Forsyning:
"Som forsyning leverer vi en livsnødvendig infrastruktur, som løbende udbygges og ombygges. Vi mener, at vi har et ansvar for at fokusere på bæredygtighed, når vi etablerer disse løsninger både i dag og i fremtiden. Derfor ligger denne fælles indsats for at mindske råstofforbruget helt i tråd med vores strategi for bæredygtighed."
Fakta: De 14 bygherrer, der underskriver hensigtserklæringen
1. Metroselskabet
2. Vejdirektoratet
3. Energinet
4. Region Sjælland
5. HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab)
6. KLAR Forsyning
7. Novafos Forsyning
8. Aarhus Vand
9. By & Havn
10. Frederiksberg Kommune
11. Holbæk Kommune
12. Københavns Kommune
13. Roskilde Kommune
14. Aarhus Kommune
En åben proces for flere offentlige bygherrer
Skaleringsprocessen 'Sammen om mindre råstofforbrug' er en åben proces, hvor flere offentlige bygherrer fortsat kan tilslutte sig indsatsen og deltage i samarbejdet.
Ved at dele viden, undersøge behov og kommunikere med markedet kan bygherrer spare penge og øge efterspørgslen efter løsninger, der bruger færre råstoffer.
Med underskrivelsen af hensigtserklæringen er der nu sat en klar retning mod en offentlig anlægsbranche, der reducerer træk på nyopgravede råstoffer og styrker cirkulær håndtering i opgaverne.
Med underskrifterne på hensigtserklæringen runder vi en vigtig milepæl i arbejdet med at reducere forbruget af nyopgravede råstoffer i anlægsbranchen. Opgaven for CO-PI er at skabe skala. Det er lykkedes, både fordi de 14 bygherrer tilsammen har kæmpebudgetter, og fordi de er så forskellige. Jeg tror ikke, det stopper her. Jeg tror, at endnu flere offentlige bygherrer vil tilslutte sig, hvilket sender et klart, grønt signal til virksomhederne: Nu stiger efterspørgslen efter jeres nye, cirkulære løsninger markant. Omstillingen bliver ikke nem, men uden skala og offentlig-privat samarbejde er den umulig.
Kontakt
Programchef
obl@co-pi.dk
61 81 31 02