Fra buketter til grønne planter: Odense Kommune flytter forbruget i en klimavenlig retning

Billede: Fra én buket til to års planteglæde: Odense skifter blomster ud med mere holdbare alternativer – og skærer ned på både forbrug og CO2.
Hvert år forbruger og indkøber kommunerne varer og tjenesteydelser for over 100 milliarder kroner.
Det giver kommunerne en central rolle i at minimere klimaaftrykket og miljøbelastningen fra indkøb.
Men hvordan omsætter man det potentiale til konkret handling?
11 eksempler på nye veje
I casesamlingen 'Klimaansvar gennem indkøb og forbrug' finder du 11 kommunale eksempler på, hvordan indkøb kan bruges strategisk i den grønne omstilling.
Casesamlingen er lavet i samarbejde mellem CO-PI og KL, og du kan downloade eller bestille den ganske gratis.
Herunder kan du læse én af de 11 cases, der er med i samlingen – vi håber, du kan bruge den!
Fra buketter til grønne planter – Odense Kommune flytter forbruget i en klimavenlig retning
Hvad handler det om?
Odense Kommune fokuserer på nøjsomt forbrug og har sat sig som mål at reducere forbruget med 10 procent på udvalgte områder. Man har bl.a. kigget på købet af friske blomster og planter.
Kommunens årlige blomsterkøb og planteservice til 1,6-2 mio. kr. har gjort indkøbet udbudspligtigt. Blomster har en kort levetid og transporteres ofte fra fjerne steder, og produktionen kræver typisk meget energi.
Derfor er det besluttet at udfase køb af friske blomster, hvor det er muligt, og der arbejdes på at reducere indkøbet af planter samt erstatte blomstrende planter med grønne planter i administrative kontormiljøer.
Løsningen
Indkøbsafdelingen har identificeret produktområder, hvor kommunens forbrug kan reduceres, med fokus på friske blomster og planter, som har et betydeligt klimaaftryk og en kort levetid.
Der var bred opbakning på direktørniveau til at nedbringe forbruget på dette område, ideelt set til at stoppe helt. Det blev dog hurtigt klart, at der er mange holdninger til og en kultur forbundet med køb af blomster blandt både medarbejdere og ledere. Derfor har indkøbsafdelingen arbejdet på at forstå formålet med blomsterkøbet i de forskellige afdelinger og institutioner samt tilbyde gode alternativer til buketter.
Målet er nu ændret til at reducere indkøbet af friske blomster, så de kun købes ved særlige lejligheder som begravelser og sygdom. Der tages desuden hensyn til forskelle mellem borgernære faciliteter og administrative kontorer – fx vil julestjerner stadig kunne købes til kommunens plejecentre i december, og der vil blive plantet blomster i daginstitutionerne om foråret.
Indkøbsafdelingen arbejder med at skabe overblik over og nem adgang til at købe alternativer til blomster via Indkøbsportalen. Gavealternativer, der har en bæredygtig profil i forhold til både klima, miljø og sociale hensyn, samtidig med at der lægges vægt på samarbejdet med lokale virksomheder. Organisationen har desuden bidraget med forslag til gaver ved nyansættelser, jubilæer og eksterne oplæg.
I tillæg til indkøbet af friske blomster arbejder kommunen på at udfase orkidéer på de administrative arbejdspladser, da de har kort levetid. Samtidig er det på tegnebrættet at reducere indkøbet af grønne planter samt afvikle planteservice på større administrative arbejdspladser. I stedet kan personalet fremover selv stå for plantepleje.
På sigt vil kommunen ikke længere være udbudspligtig ved blomsterkøb, så ressourcerne kan anvendes på andre opgaver. Arbejdet har generelt givet anledning til at overveje, hvordan arbejdspladserne indrettes. Hvad er nødvendigt for kerneopgaven og trivsel, og hvad kan undværes i indretningen og dermed forbruget? Det kan omfatte møbler, computere og tastaturer, da det ofte er nemmere at købe nyt frem for at sikre vedligeholdelse og udskiftning af dele af et produkt.
Resultater
Ønsket om at reducere indkøbet af blomster og planter i Odense Kommune bunder ikke i et ønske om besparelser – men kommunen er klar over, at der er økonomiske gevinster forbundet med tiltagene. Der vil dog være tale om mange 'små økonomier' på tværs af organisationen, hvor den forventede udfasning af planteservice samlet set vil have den største økonomiske effekt.
Tiltagene udspringer af ønsket om at reducere unødvendigt forbrug og at begrænse klima- og miljøbelastningen fra indkøb. Blomster produceres ofte i Afrika og Latinamerika, hvor brugen af kemi og kunstgødning er stor, og hjemtransporten med fly belaster klimaaftrykket. Selv produktion i Holland kræver store mængder energi til opvarmning af drivhuse. En buket roser udleder næsten lige så meget CO2 som 1 kg oksekød, hvilket understreger forskellen på klimaaftrykket fra friske blomster med en uges levetid og en grøn plante, der holder i op til to år.
Kommunen har endnu ikke opgjort den forventede CO2-reduktion, men antager, at et lavere forbrug af friske blomster samt færre blomstrende og grønne planter vil gavne klimaet.
Vigtige elementer
- Forståelse og input fra organisationen vedrørende forbruget og behovet for blomster har været afgørende for at fastlægge det rigtige niveau for og kommunikationen om fremtidige køb. Det har også betydet, at indkøbsafdelingen har investeret ressourcer i intern dialog.
- Det har været vigtigt, at udfasningen af blomster ikke må opleves som en reduktion af servicen over for borgerne eller en forringelse af arbejdspladsens omgivelser for personalet. Derfor har kommunikationen om baggrunden for og formålet med tiltagene været central.
- Det har også været vigtigt at undgå at skabe nye arbejdsgange, transaktionsomkostninger og udlæg for dem, der foretager indkøbet i hverdagen. Indkøbsafdelingen har derfor en opgave i at opdatere kataloger, hvorfra der fremadrettet kan indkøbes gaver mv.
Erfaringer og læring
Erfaringerne fra Odense Kommune viser, at beslutningen om at udfase indkøbet af blomster hurtigt kunne træffes i den øverste administrative ledelse. Samtidig har det været en vigtig læring at erkende, hvor meget kultur der er forbundet med køb af blomster i en kommune, hvilket gør implementeringen til en stor opgave. Det har også været afgørende for, at man måtte justere de første ambitioner om helt at udelukke køb af blomster.
Derudover har kommunen erfaret, at det er vigtigt at kommunikere tydeligt om, at overgangen til andre typer erkendtligheder i stedet for blomster også har et klimaaftryk, og at der ikke kan regnes én til én i forhold til en eventuel klimagevinst. Derfor er der også lagt vægt på blomsters korte levetid som et argument for at begrænse købet.
Stjæl med stolthed – sådan kommer du i gang
- Tag dialogen med og forstå behovet hos dem i organisationen, der køber mest af de konkrete produkter, der ønskes udfaset eller reduceret.
- Kommunikér om baggrunden for at udfase eller begrænse forbruget på et område.
- Giv gode alternativer, når et produkt skal erstattes af noget andet.
- Gør det nemt at købe alternativer til de produkter, der udfases.
"Der er mange holdninger til indkøb. Det blev tydeligt for os, da vi begyndte at kigge på at udfase indkøbet af blomster. Derfor er det jo afgørende at forstå, hvad indkøbsbehovet bunder i, og gøre sig overvejelser om, hvor man sætter ind og hvordan. Arbejdet har for os været et afsæt for generelt at tale om, hvad der er ”need to have”, og hvad der er ”nice to have”, på en kommunal arbejdsplads, når det kommer til indretning og indkøb."
VIL DU VIDE MERE?
Du er velkommen til at kontakte:
Rikke Frandsen
Chefkonsulent, Udbud og Kontraktstyring, Odense Kommune,
40 12 96 36 | [email protected]
Kontakt
Kommunikationsansvarlig
[email protected]
61813103