"En national strategi for offentlig innovation kan samle os og sikre, at vi går i samme retning"
Sine Egede Eskesen, direktør i Bikubenfonden, synes, at en national strategi for offentlig innovation er en god idé. Den kan samle og skabe fælles retning, mener hun.
Billede: Sine Egede er chef for socialområdet i Bikubenfonden.
"Hvis vi arbejder fokuseret og systematisk med innovation, kommer vi meget længere med rent faktisk at finde løsninger på nogle af de problemstillinger, vi endnu ikke er lykkes med."
Sådan siger Sine Egede Eskesen, direktør i Bikubenfonden, om behovet for en national strategi for offentlig innovation. Hun mener, at en national strategi ligger godt i forlængelse af det arbejde, fonden allerede gør på fx socialområdet.
"Fra min stol giver det mening at skabe en national strategi for offentlig innovation," siger hun med afsæt i hendes viden og erfaring fra netop socialområdet.
Skabe fælles strategisk retning
I slutningen af marts offentliggjorde OECD en undersøgelse af offentlig innovation i Danmark.
Undersøgelsen – 'Public Sector Innovation Scan of Denmark' – roste generelt det danske innovationsarbejde. Samtidig indeholdt den fem anbefalinger til at styrke det yderligere.
Heriblandt at lave en national innovationsstrategi, der kan skabe fælles strategisk retning og drive løsningen af de store, komplekse samfundsudfordringer.
Om OECD-undersøgelsen
- OECD's Observatory of Public Sector Innovation offentliggjorde den 24. marts en undersøgelse af innovation i den offentlige sektor i Danmark.
- Undersøgelsen er lavet med assistance af Center for Offentlig Innovation (COI) og bygger bl.a. på tal fra den danske nationale statistik over offentlig innovation (Innovationsbarometeret) og en lang række interviews med praktikere, eksperter og ledere fra den danske offentlige sektor.
- Rapporten fremhæver fem anbefalinger, der kan styrke det danske innovationssystem. Heriblandt en national innovationsstrategi, der kan skabe fælles strategisk retning og drive løsningen af de komplekse, samfundsmæssige udfordringer.
Anbefalinger rammer spot on
Sine Egede deltog i en workshop afholdt af COI og OECD forud for lanceringen af den nye undersøgelse.
Hun bider mærke i, at en national strategi ifølge OECD skal kobles sammen med de andre anbefalinger – herunder at styrke arbejdet med missions-orienteret innovation, som Bikubenfonden allerede arbejder med i initiativet 'Min vej hjem' og Hjem til Alle alliancen.
"Jeg kan jo bedst udtale mig med afsæt i socialområdet. Men her rammer anbefalingerne i OECD-undersøgelsen virkelig spot on. Hvis man kan sige det samme på klimaområdet og andre områder, fordi der er nogle ting, der er generiske, når vi taler innovation og udvikling – så har det virkelig noget kørende for sig," siger Sine Egede Eskesen.
Fokuseret og systematisk arbejde
I Hjem til Alle alliancen samarbejder Bikubenfonden med en række aktører – herunder offentlige myndigheder, frivillige organisationer, private investorer og den almene boligsektor – om at stoppe hjemløshed blandt unge.
Blandt andet her oplever Sine Egede Eskesen, at det fokuserede og systematiske arbejde med innovation gør, at man kommer længere med faktisk at finde løsninger på nogle af de problemstillinger, vi endnu ikke er lykkes med at løse.
"Når jeg siger det, er det fordi, vi beskæftiger os med det, man kan kalde 'gamle' problemer – fx problemet med hjemløshed. Det er noget, vi har kendt til i mange, mange år, men vi er ikke før nu lykkes med at finde løsninger," siger hun.
"Jeg kan jo bedst udtale mig med afsæt i socialområdet. Men her rammer anbefalingerne i OECD-undersøgelsen virkelig spot on. Hvis man kan sige det samme på klimaområdet og andre områder, så har det virkelig noget kørende for sig."
Koblet op på de store udfordringer
De andre anbefalinger, en national strategi for offentlig innovation ifølge OECD skal kobles sammen med, handler om at opbygge kapacitet til fremtidsorienteret innovation, forbedre kapaciteten til evaluering, læring og spredning af innovation innovation samt at sikre konsekvent finansiering til offentlig innovation.
Sune Knudsen, vicedirektør i Dansk Design Center, udtalte i sidste uge, at en national innovationsstrategi skal være koblet meget tæt sammen med de overordnede udfordringer, vi står overfor:
"Klimakrise, demografi, FN's Verdensmål. Det vil være stærkt, hvis en strategi kan understøtte arbejdet med de missioner," siger han.
Skal investere i kapacitetsopbygning
Sine Egede Eskesen, direktør i Bikubenfonden, hæfter sig også ved OECD-undersøgelsens fokus på kapacitetsopbygning.
"Det kan jeg også genkende meget fra vores arbejde. Vi bliver nødt til at lægge en indsats der. Vi har fx fundet ud af, at det ikke er nok i kommunerne bare at invitere deres medarbejdere ind uden også at klæde dem på til at arbejde med nytænkning," siger hun og fortsætter:
"Der skal simpelthen investeres i kapacitetsopbygning inden for innovation. Og det er min oplevelse, at det er vigtigt at gøre på alle niveauer, hvis vi netop skal skabe løsninger, som bliver forankret."
Anerkendelse fra øverste hånd
Et andet tema, Sine Egede Eskesen hæfter sig ved, er koblingen mellem de lokale eksperimenter og den nationale dagsorden, som i forvejen i høj grad optager Bikubenfonden.
Sine Egede Eskesen mener, det vil være ærgerligt, hvis OECD's anbefalinger ender med at samle støv i stedet for at komme ud at leve:
"Ud over at samle os og sikre, at vi går i samme retning, er en national strategi for offentlig innovation en måde helt fra øverste hånd at anerkende, at innovation er noget, vi bør prioritere og bruge tid på."
Sine Egede Eskesen: Vi skal investere i mindset
For Sine Egede Eskesen er det en vigtig erkendelse, at vi – når vi arbejder med offentlig innovation – skal investere i mindset.
Sådan er det blandt andet i initiativet 'Min vej hjem', der handler om at nytænke og løfte indsatsen for unge i overgangen mellem anbringelse og eget hjem.
"I initiativet 'Min vej hjem' samarbejder vi med tre kommuner, og her er vores oplevelse, at det i hvert fald ikke kun er behovet for at opfinde nye services rettet mod de unge, der er brug for – der er i lige så høj grad brug for at arbejde med, hvordan frontpersonalet møder de unge. Altså det mindset, man har, i forhold til hvordan man møder den unge eller borgeren," siger Sine Egede Eskesen.
Helt konkret er noget af det, Bikubenfonden har arbejdet med – også i regi af Hjem til Alle alliancen – at går fra at tænke om de unge, at de er hjemløse, til at tænke om de unge, at de er unge.
"Og hvad betyder det så for vores tilgang til dem?" siger Sine Egede Eskesen og fortsætter:
"Vi havde ikke forudset det, men vi er endt med i alle tre kommuner at arbejde med mindsettet i forhold til, hvordan man møder borgeren: Er det anerkendende og løsningsorienteret, tør man lægge et mandat ud til den unge om at kunne bestemme over sit eget liv – frem for at tilgangen er, at det er kommunen, der skal sidde og fikse og tage beslutninger på vegne af et ungt menneske?"
Og det er en ny erkendelse: Hvis de tre kommuner inden 'Min vej hjem'-initiativet havde søgt Bikubenfonden om midler til at arbejde med medarbejdernes mindset og deres kultur for, hvordan man arbejder med de unge, var de formentlig blevet afvist, siger Sine Egede Eskesen:
"På det tidspunkt ville vi nok have tænkt, at det må de selv rode med, og det kan ikke være en fonds opgave at skulle ind i det maskinrum. Men der har vi flyttet os meget i forhold til at sige: Hvis det er der, en del af problemet ligger, er det måske også der, vi i højere grad skal investere de penge, vi bruger på socialområdet," siger hun.