Hvordan udnytter vi det fulde potentiale ved OPI – offentlig-privat innovationssamarbejde? Hvad er udfordringerne og faldgruberne, og hvad skal der til for at komme godt i mål?
De spørgsmål var på programmet, da CO-PI og Danish Life Science Cluster var værter for OPI SUMMIT 2022 i Fredericia.
Her fik deltagerne mulighed for at udforske offentlig-privat innovation på nærmeste hold – og få ny inspiration, viden og værktøjer til arbejdet.
Et lille ord om innovation
I alt 150 aktører fra begge sektorer var mødt op for at få viden og inspiration om finansiering, implementering og skalering af innovation.
Læs også: Norsk programleder: Fokusér på at spille hinanden gode
Pia Gjellerup, direktør i CO-PI, stod for dagens sidste oplæg. Her opsummerede hun de fem pointer, der havde gjort størst indtryk. Og kom med et lille ord om innovation:
"Innovation har jo været et modeord, og det er et helvede at arbejde med noget, der har været et modeord," sagde Pia Gjellerup.
Hårdt og nødvendigt arbejde
For 'når man bliver viklet ind i mode, bliver man også sendt på lossepladsen', understregede CO-PI's direktør:
"Det betyder, at der går ret mange mennesker, der er optaget af nye strategier og nyt, nyt, nyt, og de synes, at innovation er so last year. Derfor tror mange, at innovation er noget, man bare havde engang. Det skulle man have, og det er passeret nu, og heldigvis er det overstået," sagde Pia Gjellerup.
"Det er et problem, fordi: Nej, innovation er faktisk hårdt og nødvendigt arbejde for at finde anderledes – og mulige – løsninger på problemer, der er blevet meget større, og hvor de gamle løsninger ikke længere rækker. Så god arbejdslyst med at arbejde med innovation."
De 5 vigtigste pointer fra OPI SUMMIT 2022
Få Pia Gjellerups opsummering af de vigtigste pointer fra OPI SUMMIT 2022.
1. Politisk ledelse er en vigtig muskel
"Der er talt meget om muskler i dag. Per Harbø (direktør for det norske leverandørudviklingsprogram, red.) fortalte os om, hvilken en muskel politisk ledelse er, og hvorfor der er så stort et behov for den. Også når vi beskæftiger os med offentlig-privat samarbejde."
"Det er altid sværere at komme fra to organisatorisk forskellige virkeligheder. Og vi har brug for ret hurtigt at finde til den samme retning, få noget hastighed i projektet og være klar til at flytte sig til endog ret fjerne mål. Det er jo det, der er tale om, når vi taler om innovation. Derfor er politisk ledelse en af de ingredienser, man virkelig kan påkalde sig. Det er her, der er en afgørende forskel på, hvad det politiske kan, og hvad andre kan: De kan sætte den berømte retning."
"Det kan vi se alle de steder, hvor der faktisk er gode samarbejder. Det er fordi, man fra den politiske ledelse har været klar til at stræbe til at gå over nogle af de grøfter, vi ellers taler meget om. Hvis man er parat til at gå over dem og lede, har den politiske ledelse nogle helt afgørende muligheder. Norge viser også på det felt nogle interessante ideer – også det at komme fra at tale om dem til at gøre det."
2. Prioritering er faktisk nødvendigt
"Hastighed, det er der brug for, når vi taler om at løse nogle af de store samfundsudfordringer. Paneldebatten fortalte om behovet for prioritering. Man får jo ikke hastighed ud af at lave alting."
"Alt for ofte sker det, at svaret på spørgsmålet: 'Hvad skal vi have, det her eller det her?' bliver 'både og'. Og så kommer der lige en sidste person og får puttet en tredje dimension på. Prioritering, er budskabet derfor, det er faktisk nødvendigt. Hvis man skal kunne bevæge sig i landskabet og få noget ud af det, må man også være klar til noget så svært som at sige 'nej tak' – eller sige stop."
"Det er noget af det allersværeste. Det er også derfor, visioner og missioner og strategier og handlingsplaner bliver for lange. Fordi vi ikke magter at prioritere. Det er smaddersvært, men det er helt nødvendigt. Og så betyder det, at man har prioriteret noget bort, jo ikke, at man aldrig vil gøre det. Nej, det må man så vende tilbage til – og så hellige sig det, man vælger, som det man bruger alle sine kræfter på."
3. Finansiering skal tænkes ind fra starten
"Selvfølgelig taler vi om finansiering, når vi taler om nye løsninger. Her er budskabet, at vi skal have øje for, at vi er i en proces med flere parter, der har forskellige måder at tjene penge eller bruge penge på. Med forskellige bundlinjer."
"Der siger private nogle gange, at i det offentlige har man jo ikke samme sans for bundlinjen. Nej, det offentlige har nogle gange ret mange bundlinjer."
"Når man samles, endda med forskellige økonomiske baggrunde, om at udvikle nye og spændende løsninger, så hjælper det ikke, at man ser bort fra, at nye løsninger – i hvert fald til en begyndelse – kan være dyrere."
"Det hjælper ikke, at vi holder os for ørerne og tænker: Det går nok, der er godt nok købere til det her rigtig smarte, vi udvikler. Man bliver nødt til at kigge på bæstet og sige: Hvad gør vi, når det bliver dyrere – fra starten? Man må være afklaret. Ellers så stopper det i det øjeblik, man har udviklet, og ingen har råd til at betale."
4. Implementering skaber værdien
"En anden stopklods er implementering. Vi er jo selv rejsende inden for implementering, fordi det er helt afgørende for at skabe værdi."
"Uden at inddrage fagprofessionelle ordentligt i en proces, får man kun en langsom implementering eller ingen implementering. Og hvad er der så egentlig ved at have lavet alt det spændende, der handler om at finde på, inddrage, samskabe og jeg skal komme efter dig?"
"Hvis der ikke bliver implementeret, bliver der ikke skabt værdi. Det kræver et helt særligt engagement af fagprofessionelle. Det er kommet fra flere indspil i løbet af dagen, og senest her fra scenen for lidt siden – hvis man ikke inddrager dem i fronten, bliver det meget vanskeligt."
5. Skalering skaber merværdien
"Det sidste emne er skalering. Det er jo sådan, at først arbejder vi med idéer – det er der vældig opmærksomhed om. Løsninger er der også en hel del opmærksomhed om. De er godt nok sværere få, så der kommer lidt mindre opmærksomhed. Så er der implementeringen, hvor værdien skabes.
"Og så er der skaleringen, hvor merværdien skabes. Der, hvor det lykkes at komme fra den gode ide over en virkningsfuld løsning til noget, der også bliver brugt – til det bliver brugt af flere. Der skaber vi merværdien."
"Det er utroligt svært at skalere. Men det er der, der virkelig kommer tilbageløb af ens investering. Det svære skal jo ikke blive rejst som en afskrækkelse. Det svære skal være en attraktion: Det er der, det virkelig er nødvendigt at komme i gang. Markedsdialoger er svære, men de er helt afgørende, fordi det er dem, der skaber basis for at øge fremdriften i processen."