CO-PI på Folkemødet: Når gruset slipper op – hvad gør vi så?

To stemmer fra hver sin ende af værdikæden – Roskilde Kommunes borgmester Tomas Breddam og Nordkystens direktør Frank Schou Kruse – efterlyser en ny tilgang til råstofforbrug, hvor ansvar, innovation og borgerdialog er i centrum. Mød dem til CO-PI's debat på Folkemødet torsdag den 13. juni kl. 14.00–15.00.

Billede: Grus og jord er fundamentet for det moderne byggeri, men forbruget er ikke uden konsekvenser. Hvordan balancerer vi klimahensyn og råstofforbrug, når midlertidige gener bliver en del af løsningen? (foto: ChatGPT)

Danmark bygger og anlægger som aldrig før.

Forbruget af sand, grus og sten stiger markant – og det lægger pres på både klima, økonomi og lokalsamfund.

Når debatten på Folkemødet stiller spørgsmålet: "Er vi klar til at tage de politiske og etiske valg for miljøets og klimaets skyld?", er det ikke bare et retorisk greb. Det er et opråb.

Kom til debat på Folkemødet: Når gruset slipper op – hvad gør vi så?

Kommunerne kan gå forrest i den cirkulære omstilling og i langt højere grad genanvende jord og grus. Men det er ikke uden omkostninger.

Svære valg gør sig bedst med bred opbakning. Så:

  • Hvordan balancerer vi klimahensyn og råstofforbrug – og er vi klar til midlertidige gener som jordbunker, færre p-pladser og omveje for klimaets skyld?
  • Hvordan får vi borgere, bygherrer og leverandører med?
  • Hvad gør vi, når klimahensyn og lokal modstand støder sammen?

Mød deltagerne:

  • Tomas Breddam, borgmester, Roskilde
  • Frank Schou Kruse, adm. direktør, Nordkysten
  • Rie Perry, kommunaldirektør, Holbæk Kommune,
  • Elias Dalgaard, anlægsgartner og næstforperson, Lærlinge for bæredygtighed
  • Stine Johansen, direktør, KL

Kom til debat på Folkemødet torsdag den 12. juni kl. 14.00-14.40Kommunernes Telt.

I denne artikel varmer vi op til debatten ved at høre fra to af de stemmer, der deltager:

Kommunerne som klimadrivere

Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune, ser en klar rolle for kommunerne i at gå forrest – ikke nødvendigvis som forbilleder, men som aktive aktører:

"Vi er store bygherrer, både direkte og gennem vores selskaber, som laver store byggerier. Derfor har vi også et ansvar for at sætte retningen – for eksempel ved at kræve lavere ressourceforbrug, når vi anlægger fjernvarme eller bygger nye institutioner," forklarer han.

For Breddam handler det ikke kun om teknik og økonomi, men om etik og nødvendighed:

"Råstofforbrug er lig med klima. Og klimakrisen er helt tydelig – både herhjemme og globalt. Derfor må vi minimere ressourceforbruget, og det kræver blandt andet, at vi bliver langt bedre til at genanvende jord og grus."

Men det kræver også borgeropbakning – og her mener han, at nøglen ligger i kommunikation:

"Folk forstår det, hvis vi forklarer hvorfor. Jordbunker og midlertidige gener kan accepteres, hvis det bliver tydeligt, at vi sparer ressourcer og reducerer klimaaftrykket. Vi må ikke lade de få kritiske stemmer overdøve det brede flertal, der faktisk bakker op."

Billede: Råstofforbrug er lig med klima. Og klimakrisen er helt tydelig – både herhjemme og globalt. Derfor må vi minimere ressourceforbruget, mener Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune.

Entreprenørens perspektiv: genbrug som default

På den anden side af bordet – helt bogstaveligt – sidder Frank Schou Kruse, adm. direktør i Nordkysten. Han repræsenterer entreprenørbranchen og er samtidig næstformand for Dansk Infrastruktur i DI Byggeri.

For ham er debatten både faglig og personlig:

"Vi bruger enorme mængder råstoffer – og priserne er eksploderet. Det betyder, at samfundet får mindre infrastruktur for pengene. Derfor skal vi finde smartere løsninger, hvor genbrug bliver normen, ikke undtagelsen."

Han efterlyser konkrete ændringer i hele værdikæden:

"Bygherrer skal begynde at stille krav til rådgiverne i designfasen. Der skal tænkes i genbrugsmaterialer fra starten – og vi skal vende standarderne om, så førstevalg er genbrug, ikke nyt," siger han og sammenligner med hvordan printere i dag som standard udskriver på begge sider.

Men også borgernes accept er nødvendig:

"Vi kan godt tage hensyn, men det er urealistisk at undgå enhver gene. Det handler om at forklare, hvorfor det er nødvendigt – lidt som med elbiler: Det ændrer noget, men det er til det bedre."

Billede: Der skal tænkes i genbrugsmaterialer fra starten – og vi skal vende standarderne om, så førstevalg er genbrug, ikke nyt, mener Frank Schou Kruse, adm. direktør i Nordkysten.

Debatten tager livtag med de svære spørgsmål

  • Er vi klar til at tage de politiske og etiske slagsmål?
  • Er vi villige til andre vaner og landskaber for klimaets skyld?
  • Hvordan kan ny praksis, fælles ambitioner og tillid kan bane vejen for mere bæredygtige løsninger?

Få konkrete indsigter og nye perspektiver fra hele værdikæden i en aktuel debat om fremtidens byggeri og anlæg.

Deltagere i debatten:

  • Tomas Breddam, borgmester, Roskilde
  • Frank Schou Kruse, adm. direktør, Nordkysten
  • Rie Perry, kommunaldirektør, Holbæk Kommune,
  • Elias Dalgaard, anlægsgartner og næstforperson, Lærlinge for bæredygtighed
  • Stine Johansen, direktør, KL

Praktisk information:

Tid: Torsdag den 12. juni kl. 14.00-14.40.

Sted: Kommunernes Telt