Ældreminister: Her er den største myte om kommunerne

Billede: "Det største benspænd er ikke viljen – men strukturen," siger ældreminister Mette Kierkgaard om det samarbejde, som er afgørende for at sikre fremtidens ældrepleje (foto: Les Kaner)
Ældreplejen er under massivt pres – og løsningerne findes ikke i én kommune alene.
Det mener ældreminister Mette Kierkgaard, der deltager i CO-PI's debat på Folkemødet: Hvor trykker skoen i det kommunale samarbejde?
"Vi står med tre kæmpe udfordringer i ældreplejen," siger hun og uddyber:
-
En ny ældrereform vil grundlæggende forandre måden, vi forvalter og organiserer ældreplejen på. Reformen giver kommunerne større frihed – men også større ansvar.
-
Den private velstand og borgernes forventninger til velfærden stiger, men det offentlige forbrug kan ikke følge med.
-
Vi står til at mangle op mod 15.000 social- og sundhedsmedarbejdere i 2035. Det er en markant andel i forhold til de 62.000, vi har i dag.
Teknologien er her – men den bliver ikke brugt
Det er med andre ord store udfordringer, vi står overfor – og som vi skal løse, understreger Mette Kierkgaard. Men hvordan?
Ifølge ministeren er velfærdsteknologi en af de vigtigste nøgler til at håndtere det store pres på ældreplejen. Og problemet er ikke, at vi mangler teknologier og gode løsninger.
"Problemet er, at vi ikke får dem udbredt i praksis," forklarer Mette Kierkgaard.
Alt for ofte går teknologien i stå på vej fra udvikling til virkelighed, fordi aktørerne ikke arbejder tæt nok sammen.
"Det handler om at få skabt samarbejder mellem kommuner, leverandører, uddannelser og brugerorganisationer, der gør det muligt at få teknologien hele vejen ud i fru Sørensens hjem – og i hænderne på medarbejderen, der skal bruge den," siger Mette Kierkgaard.
Kom til debat på Folkemødet: Hvor trykker skoen i det kommunale samarbejde?
Flere ældre, færre hænder – ældreområdet er under pres. Derfor går flere kommuner nye veje og samarbejder om innovation og velfærdsteknologi.
Men virker det? Er samarbejde for tungt, for dyrt – eller vejen til bedre velfærd?
Vi be- og afkræfter de største myter om kommunalt samarbejde med friske data og eksempler fra virkeligheden.
Mød deltagerne:
- Mette Kierkgaard, ældreminister
- Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune
- Jan Riber Jakobsen, borgmester i Aabenraa Kommune
- Jannik Zeuthen, vicedirektør i Health Tech Hub Copenhagen
Kom til en levende debat med mulighed for at stille spørgsmål og dele erfaringer på Folkemødet torsdag den 12. juni, kl. 11.00-11.40 i Kommunernes Telt.
Barrieren er ikke viljen – men strukturen
Mette Kierkgaard har selv siddet i det kommunale maskinrum. Både som myndighedschef i Esbjerg Kommune og som familiechef i Viborg Kommune.
Her oplevede hun, at viljen til samarbejde mellem kommuner i høj grad er til stede. Problemet er, at samarbejdet ofte opstår tilfældigt.
"Det største benspænd er ikke viljen til samarbejde – tværtimod. Men der mangler en strategisk samarbejdskultur. Mange samarbejder opstår tilfældigt, og det gør, at vi overser nogle af de største potentialer," siger Mette Kierkgaard.
Derfor skal vi gøre det lettere at etablere samarbejder, som skaber reel værdi, mener hun.
"Og som ikke bare bygger på, hvem man tilfældigvis kender. Det handler om at opbygge rutiner og praksis i at samarbejde dér, hvor det giver mest mening."
Kommuner er innovative – det er en myte, de ikke er
En af de største myter, ministeren vil punktere i debatten om ældreplejen generelt og på Folkemødet, handler om kommunernes innovationskraft.
"Jeg hører nogle gange, at kommuner ikke er innovative. Det er en myte. Kommuner er enormt optagede af at udvikle og lære," siger Mette Kierkgaard.
Hun peger dog også på, at man nogle gange overvurderer, hvor langt man er:
"Det er sagt i al kærlighed til kommunerne. Men der er en tendens til, at man tror, man er kommet længere, end man egentlig er. Måske er der implementeret en teknologi i ét hjørne af kommunen, og så tænker man: 'Så er vi i mål'. Men innovation er noget, man hele tiden skal være i gang med – særligt med de udfordringer, vi står overfor," siger ministeren.

Staten skal samle trådene
Men hvordan sætter vi innovationskraften i kommunerne fri og får skabt det nødvendige samarbejde på ældreområdet, så det både lever op til borgernes forventninger – og kan modstå det voksende demografiske pres?
Skal kommunerne lykkes med teknologi og samarbejde, skal staten understøtte processen. Det gælder både rammer og lovgivning, mener Mette Kierkgaard.
"Noget af det handler om testmiljøer. Der er jo ingen grund til, at Vesthimmerlands Kommune laver fem business cases på en teknologi, og så går vi i gang med det samme bagefter i en anden kommune. På den måde bruger vi ressourcerne forkert," siger hun.
Vil fjerne juridiske barrierer
Derfor er Ældreministeriet i gang med at udarbejde en national strategi for udbredelse af velfærdsteknologi. Strategien skal gøre det lettere for kommuner at trække på andres erfaringer – i stedet for at udvikle og teste alt selv.
"Kommunerne har ofte ikke kapacitet til at udvikle og afprøve ny teknologi alene. Så der er behov for nationale greb, som kan samle og skalere det, der virker," siger hun.
Staten skal også fjerne juridiske barrierer, som i dag spænder ben for ny teknologi, påpeger ministeren:
"Det gælder for eksempel afklaring af, hvad teknologien må bruges til i forhold til GDPR og anden lovgivning. Derfor er vi også i gang med lovforberedende arbejde, for noget af det kræver en ændring i lovgivningen," siger Mette Kierkgaard.
Fakta: National strategi for udbredelse af velfærdsteknologi
Ældreministeriet lancerede sidste år et partnerskab for udbredelse af velfærdsteknologi i ældreplejen.
Partnerskabet skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan velfærdsteknologi, herunder kunstig intelligens, kan skaleres i ældreplejen.
CO-PI har spillet en central rolle som facilitator og er ansvarlig for at tilrettelægge og lede partnerskabets fire møder.
Anbefalingerne skal bruges til en national strategi for udbredelse af velfærdsteknologi i ældreplejen, som forventes at være klar medio 2025.
Partnerskabet består af repræsentanter fra centrale aktører i velfærdsteknologisektoren:
Offentlige institutioner og organisationer:
- Ældreministeriet
- KL
- Danske Ældreråd
- Danske Professionshøjskoler
- Danske SOSU-skoler
Erhvervsorganisationer og virksomheder:
- Danish.Care
- Dansk Erhverv
- Dansk Industri
- IT-Branchen
- Health Tech Hub Copenhagen
- Fire velfærdsteknologivirksomheder
Fagforeninger og interesseorganisationer:
- FOA
- Dansk Sygeplejeråd
- Ergoterapeutforeningen
- Danske Fysioterapeuter
- Ældre Sagen
- IDA
Ministerens budskab: Vi skal løfte i flok
Ifølge Mette Kierkgaard er samarbejde på tværs af kommuner ikke bare et plus – det er en nødvendighed, hvis fremtidens ældrepleje skal hænge sammen.
"Vi kan kun sikre kvaliteten i velfærden, hvis vi har en åbenhed og vilje til at samarbejde. Uanset om det handler om frivillige, teknologi eller helhedspleje – vi er nødt til at løfte i flok," slutter Mette Kierkgaard.
Mød ældreminister Mette Kierkgaard og resten af det spændende panel til CO-PI's debat på Folkemødet: Hvor trykker skoen i det kommunale samarbejde?
Deltagere i debatten:
- Mette Kierkgaard, ældreminister
- Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune
- Jan Riber Jakobsen, borgmester i Aabenraa Kommune
- Jannik Zeuthen, vicedirektør i Health Tech Hub Copenhagen
Praktisk information:
Tid: Torsdag den 12. juni, kl. 11.00-11.40
Sted: F9 – Kommunernes Telt
Kontakt
Kommunikationsansvarlig
[email protected]
61813103