Hvordan får vi størst værdi ud af innovative offentlige indkøb?
Og hvad skal vi plante for at få innovation til at gro – og få skala?
Det var nogle af spørgsmålene, da CO-PI igen deltog på WHINN – Week of Health and Innovation.
Samlingssted for sundhedsinnovation
WHINN – Week of Health and Innovation er en to-dages international vidensfestival inden for life science og velfærdsteknologi.
Omkring 600 personer besøger hvert år WHINN, som er et samlingssted for alle, der har interesse inden for sundhedsinnovation.
Gennem to arrangementer satte CO-PI i år fokus på innovative offentlige indkøb og innovation i skala.
"På WHINN møder vi både innovatører, klinikere, virksomheder og beslutningstagere. Der er stadig et stort behov for, at vi fortsætter samtalen om, hvordan vi kan bruge offentlige indkøb som en katalysator for innovation. Selvom interessen er stor, ser vi, at erfaringen med at integrere indkøb i innovation er begrænset," siger Rikke Thorlund Haahr, chefkonsulent hos CO-PI.
Fra pilotprojekt til indkøb
CO-PI's arrangementer rummede paneldialoger, workshops og oplæg fra en række praktikere og eksperter:
- Theresa Jepsen Meyer, udviklingskonsulent, Aabenraa Kommune
- Mathilde Rodríguez Gammelgaard, projektleder, Aarhus Kommune
- Eva Tansem Andersen, bæredygtigheds- og udviklingschef, Abena A/S
- Astrid Skreosen, General Manager, ASAP-Norway AS
- Anja Lund, formand for Digitaliserings- og innovationsudvalget i Region Syddanmark
- Sidsel Marcussen, Director, advokat Horten Advokatpartnerselskab
- Marianne Johansson Jørgensen, forskningsleder, Regionshospitalet Horsens
- Morten Larsen, seniorprojektleder, Danish Life Science Cluster
- Mads Lause Mogensen, CEO, Treat Systems
- Stine Groth-Pedersen, vicekontorchef, Region Midtjylland
- Hanne Louise Høimark, juridisk konsulent, Region Midtjylland
Til arrangementet om innovative offentlige indkøb var der særligt fokus, hvordan vi kommer fra ide og behov til indkøb og implementering, mens samarbejdet på tværs af sektorer fyldte til arrangementet om innovation i skala.
Her er de vigtigste pointer, vi tog med fra konferencen:
1. Stor interesse for innovative offentlige indkøb – men få bruger dem i praksis
Mange i den offentlige sektor er nysgerrige på innovative offentlige indkøb. Men selvom interessen er stor, er erfaringen med innovative offentlige indkøb minimal. Under en uformel temperaturmåling i salen til CO-PI's arrangement 'Fra pilotprojekt til innovationsraket' viste det sig, at kun to ud af cirka 50 deltagere virkelig havde prøvet kræfter med innovative offentlige indkøb.
Mange offentlige-private samarbejder om innovation starter nemlig uden en fastlagt indkøbsstrategi – altså som et udbudsfrit OPI, hvor indkøbet ikke er tænkt ind. Andre opstår på baggrund af løsninger, som private aktører tilbyder, snarere end et klart defineret behov fra den offentlige side.
En deltager fra et hospital påpegede, at samarbejder med virksomheder ofte opstår uden et specifikt problem, som det offentlige ønsker løst – det sker mere ved, at virksomhederne selv banker på døren. Konklusionen fra WHINN var tydelig: Lad den offentlige sektors behov være styrende. Og tænk altid indkøbet ind fra starten, fx gennem et innovationspartnerskabsudbud.
2. Skala er nødvendigt for at løse udfordringerne – alternativet er for langsomt
WHINN efterlod ingen tvivl: Skala er ikke bare en ambition, men en nødvendighed for at løse sundhedssektorens store udfordringer. Uden skala risikerer vi, at løsninger testes og tilpasses ét ad gangen, hvilket kan tage årevis og begrænse deres effekt. Ved at tænke skala fra begyndelsen kan løsninger hurtigt implementeres bredt, hvilket sikrer en større nytteværdi og hurtigere effekt.
Men vejen til skala kan virke uoverskuelig, og mange ender derfor med at vælge mindre projekter, der kan gennemføres hurtigt – men som sjældent skaber den nødvendige, brede effekt. Som panelet til CO-PI's arrangement 'Fra spinatbed til rosenbusk' påpegede, kan det virke tidskrævende at arbejde med skalering allerede fra starten. Men det er nødvendigt. For alternativet er ofte endnu langsommere.
Når skala prioriteres, bringer det store fordele for alle involverede. Når flere kommuner og regioner deltager, bliver løsningerne mere robuste og bedre tilpasset forskellige behov. Samtidig ser virksomheder et større markedspotentiale, når de ved, at løsningen har bred opbakning. At tænke i skala fra starten kræver mod, ledelse og ansvar, men gevinsten er stor: Innovation, der virkelig gør en forskel.
3. Private virksomheder oplever et beslutningsvakuum – men med de rette værktøjer kan vi lære at navigere i det
For nogle private virksomheder kan det føles som om, at innovationsprojekter i den offentlige sektor foregår i et beslutningsvakuum. Det kan være udfordrende at vente på afgørende beslutninger i en længere proces, og den oplevelse af stilstand kan skabe frustration. På WHINN blev det fremhævet, at sådanne lange beslutningsforløb er en del af de offentlige vilkår – og sandsynligvis aldrig bliver helt så hurtige, som virksomhederne kunne ønske sig.
Men det er alligevel en pointe, der er værd at fastholde. Og man kan ruste både offentlige og private aktører til at forstå og acceptere forskellige tidshorisonter og arbejdsgange. Med de rette værktøjer og en åben dialog kan begge parter navigere i processen og fastholde momentum, selv når beslutninger trækker ud – og skabe et mere konstruktivt samarbejde, hvor begge parter føler sig set og hørt.
Samtidig er det sådan, at jo bedre den offentlige sektor bliver til at drive innovative offentlige indkøb, jo mere smidige og effektive kan beslutningsforløbene blive – og dermed kan både offentlige og private få det bedste ud af samarbejdet.
4. Alle WHINN'er ved at være i samme rum
En af de klareste læringer fra WHINN var, hvor meget det betyder for samarbejdet, når både offentlige og private aktører er samlet i samme rum. Når man mødes – i stedet for at sidde i hver sin organisation – opstår der en dialog præget af gensidig forståelse.
De private aktører får en indsigt i de offentlige strukturer og de begrænsninger, der kan opstå, mens de offentlige aktører får øjnene op for, hvad virksomhederne kan tilbyde, og hvad deres vilkår og behov er.
WHINN beviste, at værdien af disse møder rækker langt ud over selve konferencen: De skaber fælles forståelse og tillid, der kan bane vejen for fremtidige, succesfulde innovationssamarbejder. Tak for i år!