4 gode grunde til at gå med i skaleringsprocessen 'Sammen om mindre råstofforbrug'

CO-PI opfordrer offentlige bygherrer til at komme med i skaleringsprocessen 'Sammen om mindre råstofforbrug'. Målet med partnerskabet er at reducere forbruget og øge cirkulariteten af råstoffer i offentlige anlægsprojekter.

Billede: Genbruger man den opgravede jord, når der fx renoveres vandledninger, betyder det færre lastbiltransporter, mindre udledning af CO2 og mindre tung trafik i lokalområdet. Foto: Istock

I mange år har vi i Danmark kunnet hente råstoffer i grusgravene, når der skal bygges og anlægges nyt. Men det er ved at ændre sig. 

Inden for de næste årtier risikerer vi at løbe tør for udpegede graveområder. På Sjælland er der allerede mangel på flere typer råstoffer af specifikke kvaliteter.  

For bygherrer kan den mest alvorlige konsekvens være, at råstoffer som sand og grus, der er nødvendige for anlægsprojekter, ikke længere vil være til rådighed. 

Samles om at finde løsningerne

CO-PI's skaleringsproces 'Sammen om mindre råstofforbrug' er et partnerskab, som samler offentlige aktører, om at finde løsninger på de udfordringer. 

Her er fire gode grunde til, at du som offentlig bygherre bør overveje at blive en del af processen og samarbejdet. 

Fakta: Hvad er der på spil? 

Den stigende råstofknaphed medfører også øgede transportomkostninger, især for bygherrer, der skal hente råstoffer længere væk fra byggepladsen. 

Parallelt med knaphed på nye råstoffer er der også mangel på arealer til deponi og nyttiggørelse af stigende mængder overskudsjord og affaldsmaterialer. 

Også dette vil øge anlægsomkostningerne, både fordi transporten til den nærmeste tilgængelige kapacitet bliver længere, og fordi priserne på bortskaffelse af fx knust asfalt og forurenet jord stiger. 

Sammen med hele værdikæden undersøger partnerne konkrete løsninger, som kan integreres i deres organisationer og projektporteføljer ved hjælp af fx arbejdsbeskrivelser, samarbejder og justeret efterspørgsel i udbud. 

1. Brug stordriftsfordele i indkøb til at realisere ensartede krav 

En klar fordel ved at deltage i skaleringsprocessen er den styrkede position, der opstår, når flere offentlige bygherrer går sammen.  

I stedet for at arbejde isoleret kan bygherrerne samarbejde om at forstå og ændre deres forbrug og arbejdsgange. 

Den fælles udforskning af behov betyder, at bygherrerne parallelt – men uafhængigt – vil kunne stille mere ensartede krav til et effektivt råstofforbrug, hvilket sender et stærkt signal til leverandørerne. 

Når markedet ser, at flere aktører er parate til at efterspørge de samme løsninger, bliver det mere attraktivt at udvikle alternativer, der kan reducere forbruget af nye råstoffer. 

2. Realiser forandring med vidensdeling og sparring på tværs af aktører 

Skaleringsprocessen handler ikke kun om at stille krav. Det handler i lige så høj grad om at lære af hinanden. 

Gennem samarbejde og vidensdeling får bygherrerne mulighed for at drage nytte af andres erfaringer. 

I stedet for at udvikle løsninger på egen hånd, kan man i fællesskab finde de bedste tilgange til at håndtere udfordringerne med råstofforbrug. 

Som deltager får man hurtigt indsigt i, hvad der virker, og hvordan nye metoder kan implementeres i egne projekter og organisationer. 

3. Skab forandring sammen med andre 

Skaleringsprocessen er designet til at skabe varig forandring – ikke kun på projektniveau, men også på systemniveau. 

Det handler om at ændre de underliggende tankesæt og normer i bygge- og anlægssektoren, så ressourceeffektivitet bliver en naturlig del af beslutnings- og udbudsprocessen. 

Ved at deltage får offentlige bygherrer mulighed for at tage lederskab og påvirke de grundlæggende rammer for deres projekter. 

4. Skab innovative løsninger gennem klar efterspørgsel 

Når flere offentlige aktører går sammen om at efterspørge løsninger, der er mere klima- og ressourceeffektive, sender det et klart signal til private leverandører om, at der er en reel forretningsmulighed. 

Dette kan sætte gang i innovationen i branchen, da virksomhederne får incitament til at udvikle nye metoder, arbejdsgange, produkter og teknologier, der imødekommer bygherrernes krav. 

Fakta: Sammen om mindre råstofforbrug

Skaleringsprocessen involverer aktuelt 10 aktive partnere, og sigter mod at finde nye metoder til at reducere råstoftrækket i bygge- og anlægsprojekter.

Spadestikket til skaleringsprocessen blev taget i foråret 2022 af Region Sjælland, Gate 21 og CO-PI. 

Målet er, at offentlige bygherrer i fremtiden – i samarbejde med private leverandører – skal bygge og anlægge på måder, der forbruger færre jomfruelige råstoffer.

I en skaleringsproces går flere offentlige organisationer sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for markedet at udvikle nye løsninger.

Jo flere offentlige bygherrer vi har med, jo bedre. Det sender et stærkere signal til virksomhederne om, at der vil være forretning i at udvikle nye løsninger.

Alle offentlige aktører, der ønsker at eller allerede arbejder med at reducere råstofforbruget, kan løbende blive en del af skaleringsprocessen.

Sammen kan offentlige bygherrer: 

  • Dele viden og formulere de udfordringer vi har, når vi vil bygge med færre råstoffer. 
  • Gå til markedet med skala bag vores behov.
  • Reducere transaktionsomkostninger ved at udvikle nye løsninger.

→ Besøg projektsiden: 'Sammen om mindre råstofforbrug'

Kom med nu! 

CO-PI’s skaleringsproces 'Sammen om mindre råstofforbrug' er en mulighed for offentlige bygherrer, der aktivt ønsker at reducere råstofforbruget i anlægsprojekter. 

Deltagelse i partnerskabet er hverken juridisk eller økonomisk bindende, men tager afsæt i fælles ambition om forandring af egen praksis.

Ved at samarbejde med andre aktører om fælles mål, udveksle viden og skabe klare krav, kan offentlige bygherrer bidrage til en positiv forandring i hele anlægssektoren. 

Sammen kan offentlige bygherrer skabe en nødvendig og betydelig forandring i råstofforbruget i Danmark. 

Vil du med – eller bare høre mere?

Skriv til os, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt:

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder, viden og inspiration – direkte i din indbakke. CO-PI's nyhedsbrev udkommer 1-2 gange om måneden. 💡