Borger-app giver kommunen tip om reparationer

Målgruppe: Borgere der opdager fejl og mangler på kommunale arealer

Årstal: 2010

Værdi

Ved en fælles indsats har en række kommuner udviklet appen ”Rapport fra Stedet”, hvor borgere kan indberette tilfælde af f.eks. huller i vejen og mørklagte gader direkte fra deres mobiltelefon. Muligheden for at give et hurtigt tip har betydet flere henvendelser og forenklede sagsgange i flere kommuner. Jammerbugt Kommune har eksempelvis fået 400 indberetninger alene i 2017.

Før

Når borgerne ville melde om fejl og mangler på kommunale arealer, måtte de typisk bruge et skema på kommunens hjemmeside eller sende en mail. Derfor satte Frederikssund Kommune og Helsingør Kommune sig i 2010 for at udnytte borgernes viden og observationer på en mere effektiv måde. De to fik hurtigt fem andre kommuner med ombord, og med hjælp fra firmaet Addin udviklede de ”Rapport fra Stedet”. Samarbejdet mellem kommunerne er i dag samlet i netværket OS2geo, der er en undergruppe i OS2 – Offentligt Digitaliseringsfællesskab.

Nu

Opdager en borger eksempelvis et ødelagt vejskilt, kan vedkommende nu straks give kommunen besked. Fremgangsmåden er simpel: Borgeren åbner den gratis app ”Rapport fra Stedet” på sin mobiltelefon og vælger en kategori for indberetningen, så henvendelsen ender det rigtige sted. Dernæst fotograferer borgeren situationen og knytter en lille kommentar til sagen. Mobilens gps sørger for at angive den rette lokation. Når manglen er udbedret, kan appen sende en besked retur til den borger, som igangsatte processen. Løsningen er af typen ”open source” og ligger frit tilgængeligt på nettet. Fremtidige brugere skal blot downloade en kildekode og kan derefter ændre og tilpasse appen efter lokale behov. Løsningen er gratis at installere, men kommunerne i OS2geo betaler hver et årligt beløb på 15.000 kr. til finansiering af drift og indkøb af fælles serverplads i den såkaldte sky, som alle brugere kan koble sig på for at køre systemet. Muligheden for tilpasning har fået nogle kommuner til også at lade appen klare andre opgaver. Det kan f.eks. være intern kommunikation mellem medarbejderne i Syddjurs Kommune, eller som redskab til helt specifikke formål – f.eks. registrering af bjørneklo i Jammerbugt Kommune. I dag bruges appen blandt andet af følgende kommuner: Dragør, Fredericia, Frederiksberg, Greve, Guldborgsund, Helsingør, Jammerbugt og Syddjurs. Muligheden for tilpasning har fået nogle kommuner til at lade app’en klare andre opgaver. Det kan fx være intern kommunikation mellem medarbejderne i Syddjurs, eller som redskab til helt specifikke formål – fx registrering af bjørneklo i Jammerbugt. I dag bruges app’en blandt andet af disse kommuner: Dragør, Fredericia, Frederiksberg, Frederikssund, Greve, Guldborgsund, Helsingør, Jammerbugt og Syddjurs.

Praktisk info

Hvis du gerne vil vide mere om løsningen, så kontakt:

Jesper Horn Larsen

Afdelingschef for Plan & Teknik

Dragør Kommune

23 31 70 26

[email protected]

Bodil Christensen

GIS-medarbejder

Fredericia Kommune

72 10 76 92

[email protected]

Hasse Hauch

GIS- og digitaliseringschef

Frederiksberg Kommune

28 98 43 04

[email protected]

Maria Kristensen

Vejingeniør

Greve Kommune

43 97 94 27

[email protected]

Erling Kristensen

GIS-koordinator

Helsingør Kommune

49 28 24 21

[email protected]

Karen Frederiksen

GIS-koordinator

Jammerbugt Kommune

72 57 73 13

[email protected]

Allan Gyldendal Frederiksen

GIS-koordinator

Syddjurs Kommune

30 92 47 49

[email protected]

Rune Tvilum

Full Stack Developer

ADDIN.DK ApS

21 93 27 03

[email protected]