Skoleklasser bag nyt innovativt robot-cykelstativ

På Kroggårdsskolen i Odense Kommune har 4. klasseeleverne været med til at opfinde et helt nyt robot-cykelstativ. Innovationsprojektet er et samarbejde mellem skolen, Odense Kommune, University College Lillebælt (UCL), Blue Ocean Robotics og Veksø. Sammen planlægger de nu at sætte cykelstativet i produktion.

Det er Odense Kommunes mål, at 70-90 pct. af alle elever – afhængigt af klassetrin – cykler eller går til skole. Alligevel bliver en del stadig kørt. Det problem fik fjerdeklasserne til opgave at løse i et fireugers projekt i faget natur og teknologi.

Resultatet er et robot-cykelstativ med digitale funktioner, der styres via en app på mobilen. Det gælder fx stativets indbyggede cykellås og det tilhørende skab til cykelhjelmen. Samtidig signalerer to lamper, om der er plads til flere cykler. For at gøre det ekstra spændende, kan stativet endda tale og ønsker fx eleverne god dag efter skoletid. Klasserne fik hjælp til at realisere deres mange ideer af to ingeniører fra virksomheden Blue Ocean Robotics, som skolelederen fik tilknyttet projektet. De har lært børnene om innovative processer og om programmering af robotterne. Desuden har lærerstuderende fra UCL bidraget til undervisningen som et led i deres uddannelse. Designvirksomheden Veksø fremstillede en prototype af cykelstativet og ser nu – sammen med projektets øvrige parter – på udviklingen af en kommerciel version af cykelstativet med henblik på at sætte det i produktion. Samtidig har eleverne flere gange fremlagt deres ideer på messer og fået opmærksomhed fra hele verden.

Hvis du vil genbruge løsningen, så kontakt:

Mogens Falk Jørgensen, skoleleder på Kroggårdsskolen,
63 75 14 01, mofj@odense.dk

Rikke Lohmann, klasselærer og matematikvejleder på Kroggårdsskolen,
40 26 38 26, rex@faz.dk

Christian Olsen, udviklingschef, Veksø,
30 35 20 97, cho@vekso.com

Rikke Voldsgaard Risager, chef for innovationsafdelingen, Blue Ocean Robotics,
71 99 56 01, rvr@blue-ocean-robotics.com

Erik Knudsen, rektor på University College Lillebælt,
29 60 59 88, erkn@ucl.dk

Connie Juel Clausen, ingeniør, Byrum og Mobilitet, Odense Kommune,
21 33 20 18, cjc@odense.dk