Kommuner, virksomheder og forskere ser fremtidens lys

I disse år bliver alle gadelamper i Albertslund udskiftet med moderne LED-lys. Kommunen forventer en samlet strømbesparelse på mellem 60 og 80 procent, svarende til 3,5 mio. kr. årligt. For at finde frem til de helt rigtige løsninger kan Albertslund Kommune hente erfaringer og inspiration i testcenteret Danish Outdoor Lighting Lab (DOLL), som kommunen i samarbejde med bl.a. forskere fra DTU Fotonik har etableret i den lokale industripark i Hersted.

I 2013 blev det besluttet, at den gamle gadebelysning i Albertslund skulle udskiftes, og kommunen begyndte at undersøge markedet. På samme tid havde forskere fra DTU Fotonik og private virksomheder et ønske om at starte et stort testcenter for gadebelysning. Her sprang Albertslund Kommune til og tilbød at lægge gader til et demonstrationsprojekt i fuld skala.

Hersted Industripark er nu omdannet til et nationalt og internationalt testcenter for den nyeste teknologi inden for LED-gadebelysning og Smart City-teknologier. På i alt 12 kilometer vej fremviser 50 virksomheder fra hele verden mere end 100 forskellige løsninger. Bag projektet står et konsortium bestående af Albertslund Kommune, DTU Fotonik og foreningen Gate 21. Siden åbningen har DOLL haft besøg af repræsentanter for mere end 70 kommuner over hele landet, som søger rådgivning om, hvilken løsning der er bedst for dem. Mange kommuner har ikke gennemført denne type investeringer i 30 år og kender derfor ikke den nyeste teknologi. Hos DOLL får de kommunale beslutningstagere indblik i, at gadelys ikke længere bare er lamper, men avancerede IT-systemer, som både kan spare strøm og sikre lys af høj kvalitet. I Albertslund Kommune er lyspunkter på mange offentlige veje allerede blevet udskiftet – med markante besparelser til følge. Den endelige besparelse er endnu ikke gjort op.

Hvis du vil genbruge løsningen, så kontakt:

Steen Christiansen, borgmester (S), Albertslund Kommune,
40 50 85 07, steen.christiansen@albertslund.dk

Kim Brostrøm, chief technology officer, DOLL Living Lab,
43 68 34 46, kim.brostrom@gate21.dk

Poul Erik Lauridsen, direktør, Gate 21,
43 68 34 02, poul.erik.lauridsen@gate21.dk

Paul Michael Petersen, head of research, DTU Fotonik
46 77 45 12, pape@fotonik.dtu.dk