Innovationskultur på skemaet i Vejles sommerskole

Vejle Kommune har siden 2013 hvert år inviteret medarbejderne til en innovationssommerskole, der nu har haft 1.200 medarbejdere på skolebænken. Det skaber en åben organisationskultur, hvor medarbejdere fra alle slags arbejdspladser får lyst til at bidrage til innovationen.

Før sommerskolen fandtes der ikke et fælles sted og tidspunkt, hvor medarbejdere og ledere på tværs af hele organisationen kunne mødes om arbejdet med innovation i kommunen.

På sommerskolen bliver deltagerne klogere på rammerne for innovation i Vejle Kommune og får inspiration til selv at bidrage til nye løsninger. De fleste deltagere er selv ansat i kommunen, men private virksomheder og de lokale uddannelsesinstitutioner møder også op. I år fik skolen fx besøg af lederen af Den Blå Planet, der fortalte om den gode kundeoplevelse. Det gav kommunens medarbejdere inspiration til at se på den borgerrettede service med friske øjne. Vejle arbejder også med begrebet hverdagsinnovation. Det signalerer, at innovation ikke kommer dumpende ned ovenfra, men derimod er en proces, som er forankret i medarbejdernes daglige arbejde. De er tættest på borgerne og kan derfor bedst spotte behovet for bedre løsninger. Sammen med sommerskolen styrker hverdagsinnovationen medarbejdernes sikkerhed for, at deres forslag bliver værdsat og omsat. Og dét avler i sig selv flere gode ideer, lyder erfaringen. Der er med andre ord tale om en bottom up-tilgang til innovation, hvor organisationen løbende fokuserer på at give rum og kompetencer til medarbejderne. Det kombinerer vejlenserne med mange små innovationsmiljøer i Spinderihallerne, hvor aktører fra både den private og den offentlige sektor kan arbejde sammen om nye projekter.

Hvis du vil genbruge løsningen, så kontakt:

Niels Nybye Ågesen, kommunaldirektør, Vejle Kommune, 
20 45 25 33, ninag@vejle.dk

Søren Madsen, Koncern HR, Vejle Kommune og leder af sommerskolen, 
23 81 30 72, sorma@vejle.dk

Lene Lawaetz, chef for Innovation & Entreprenørskab, Spinderihallerne, 
51 50 11 57, lenla@vejle.dk