Tyvstarter: "Alle regionsråd og kommunalbestyrelser bør prøve nyt politikerspil"

Tyvstartere fra Region Midtjylland og Furesø Kommune har hjulpet COI med at teste og finpudse MANDAT – Et dialogspil om politisk ledelse af offentlig innovation. Spillet bliver udgivet i dag.

Billede: Annette Roed (A) er regionsrådspolitiker og formand for udvalg for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland.

"Jeg vil anbefale alle nye regionsråd og kommunalbestyrelser at spille MANDAT som en af de første handlinger."

Sådan lyder det fra Annette Roed (A), regionsrådspolitiker og formand for udvalg for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland.

Hun er en af de tyvstartere, der tidligere på året var med til at teste og finpudse MANDAT – Et dialogspil om politisk ledelse af offentlig innovation.

Fokus på politisk ledelse af innovation

Spillet, som COI udgiver i dag, skal hjælpe politikerne med at lede og støtte arbejdet med at finde innovative svar på komplekse velfærdsudfordringer.

Samtidig tilbyder spillet et fælles sprog om offentlig innovation.

"Spillet sætter et vigtigt og fælles fokus på politisk ledelse af innovation. På muligheder, roller og dilemmaer – og på en neutral og konstruktiv måde. Derfor anbefaler jeg det," tilføjer Annette Roed.

Læs også: Nyt spil skal styrke politikernes rolle i offentlig innovation

God ramme for at sætte en fælles lup

Også byrådet i Furesø Kommune er blandt de tyvstartere, der har testkørt MANDAT.

Lars Carstensen (C), byrådsmedlem og formand for udvalg for digitalisering og innovation, understreger, at der ligger et stort arbejde i at finde nye løsninger, ideer og råderum.

"I udvalget for digitalisering og innovation har vi gennem årene haft sparring med Center for Offentlig Innovation om, hvordan vi som politikere kan tage del i og sætte retning for innovationsarbejdet. Innovationsspillet MANDAT er en rigtig god ramme for at sætte en fælles lup på nogle af de svære velfærdsudfordringer, kommunerne står overfor," siger Lars Carstensen.

Billede: Byrådet i Furesø Kommune meldte sig som tyvstartere og var med til at testkøre spillet MANDAT i juni.

Billede: Byrådet i Furesø Kommune meldte sig som tyvstartere og var med til at testkøre spillet MANDAT i juni.

Afgørende at sætte politisk retning

Det er afgørende for byrådet og udvalget for digitalisering og innovation at sætte en politisk retning for kommunens udvikling på tværs af opgaveområder, tilføjer han:

"Spillet MANDAT kan være med til at fremme innovationsdagsordenen, og for os i Furesø har det være interessant at diskutere, hvordan partnerskaber og et stærkere samarbejde med civilsamfundet kan spille positivt sammen med byrådets 2030-ambitioner på en række områder," siger Lars Carstensen og fortsætter:

"Det er vigtigt, at vi som politikere skaber rammer og sætter ledere og medarbejdere fri til at handle og være med til at finde løsningerne."

Tager udgangspunkt i konkret udfordring

Spillet MANDAT tager udgangspunkt i en konkret udfordring om 'Den grønne omstilling', der er beskrevet af COI, eller en udfordring, der forberedes af spillerne og matcher deres konkrete situation.

I Region Midtjylland valgte udvalget for nære sundhedstilbud at arbejde ud fra udfordringen: Hvordan kan vi flytte flere tilbud tættere på borgerne?

"Det er et dilemma og en meget aktuel problemstilling, vi står overfor i forbindelse med hele den proces, der handler om at styrke det nære sundhedsvæsen," siger Annette Roed.

Kunne forlade de politiske positioner

Regionsrådsmedlemmet og formanden for udvalg for nære sundhedstilbud mener, at det er interessant, hvordan spillet giver mulighed for at mødes på neutral grund.

"Da vi gik i gang med spillet, kunne vi forlade de politiske positioner og fokusere på selve det at være politiker. Det var meget interessant at løfte sig og mødes på tværs ind i det," siger Annette Roed og fortsætter:

"Så kan man have værdimæssige diskussioner, som ikke handler om: 'Nå, men du er fra Venstre, du er fra Konservative, eller du er socialdemokrat. For vi bliver jo ofte i vores eget – der er jo positioner i debatter og ting, man ønsker partimæssigt. Men her kunne vi mødes som en gruppe, som er karakteriseret af det samme."

→ Læs mere og bestil spillet (coi.dk/mandat)

Får indblik i aktiviteter og benspænd

Spillet er særlig rettet mod kommunal- og regionspolitikere. Gennem spillet får deltagerne indblik i nogle af de aktiviteter og benspænd, der kan være undervejs i en innovationsproces.

"Som politiker, lige når man kommer ind i regionsrådet eller kommunalbestyrelsen – for mit vedkommende som helt ny – møder man en verden, hvor kompleksiteten er høj, og hvor det ikke er lige til at forandre noget, før man forstår, hvilke knapper, man kan trykke på for at forandre noget. Politikere spiller nu engang en stor rolle i at lede og støtte arbejdet med at finde innovative løsninger på de komplekse velfærdsudfordringer. Derfor er det vigtigt at finde fælles sprog og platform," siger Annette Roed.

"Gennem spillet får man også, på tværs af politikere og embedsværk, en fælles forståelse af, at man som politiker ønsker at sætte politisk retning på innovationsprocesser og hvordan man sammen kan arbejde med det," tilføjer hun.

Er MANDAT noget for jer?

Gennem dialogspillet MANDAT opnår I kendskab til og fortrolighed med, hvad politisk ledelse af offentlig innovation vil sige, både generelt og hos jer – og dermed et godt afsæt for jeres videre arbejde.

MANDAT kan spilles på et par timer eller flere, afhængigt af hvor mange faser i innovationsprocessen, man ønsker at komme omkring. Tag fat I os, hvis I er nysgerrige og overvejer at spille spillet i jeres organisation. Så vil vi gøre vores bedste for at hjælpe jer godt på vej.

Til efteråret afholder COI desuden to kurser for konsulenter, ledere eller andre, der ønsker at være spilstyrere. Dem kan du læse mere om i faktaboksen herunder.