Nyt spil skal styrke politikernes rolle i offentlig innovation

COI offentliggør i dag MANDAT – Et dialogspil om politisk ledelse af offentlig innovation.

Billede: MANDAT er udviklet af COI i samarbejde med en lang række politikere og ansatte i kommuner og regioner.

Politikere spiller en nøglerolle i udviklingen af den offentlige sektor.

Derfor udgiver Center for Offentlig Innovation (COI) i dag MANDAT – Et dialogspil om politisk ledelse af offentlig innovation.

Spillet skal hjælpe politikerne med at lede og støtte arbejdet med at finde innovative svar på komplekse velfærdsudfordringer. Samtidig tilbyder spillet et fælles sprog om offentlig innovation.

Politikere spiller helt afgørende rolle

MANDAT er udviklet af COI i samarbejde med en lang række politikere og ansatte i kommuner og regioner.

"Vi ved, at politikerne spiller en helt afgørende rolle i offentlig innovation. Derfor er vi glade for og stolte over at præsentere et redskab til at fremme denne rolle yderligere. Vi håber, det bliver vel taget mod – og at det kan være med til at skabe et stærkt fælles afsæt for at tackle centrale udfordringer," siger Lotte Rømer Grove, innovationskonsulent i COI og projektleder på COI's indsats for at styrke politikernes rolle i offentlig innovation.

Spillet har under udviklingen været testet af flere 'tyvstartere', heriblandt byrådet i Furesø Kommune og Region Midtjyllands udvalg for nære sundhedstilbud.

Sætter et vigtigt og fælles fokus

Regionsrådsmedlem i Region Midtjylland Annette Roed (A) anbefaler alle nye regionsråd og kommunalbestyrelser at spille MANDAT:

"Spillet sætter et vigtigt og fælles fokus på politisk ledelse af innovation. På muligheder, roller og dilemmaer – og på en neutral og konstruktiv måde. Derfor anbefaler jeg det," siger Annette Roed.

Lars Christensen (C), byrådsmedlem i Furesø Kommune, er enig:

"I udvalget for digitalisering og innovation har vi gennem årene haft sparring med Center for Offentlig Innovation om, hvordan vi som politikere kan tage del i og sætte retning for innovationsarbejdet. Innovationsspillet MANDAT er en rigtig god ramme for at sætte en fælles lup på nogle af de svære velfærdsudfordringer, kommunerne står overfor," siger Lars Carstensen.

Læs også: Tyvstarter: "Alle regionsråd og kommunalbestyrelser bør prøve nyt politikerspil"

Fortrolighed og frugtbare diskussioner

Spillet MANDAT tager udgangspunkt i en konkret udfordring om 'Den grønne omstilling', der er beskrevet af COI, eller en udfordring, der forberedes af spillerne selv, og som tager afsæt i en aktuel udfordring, som spillerne står midt i eller overfor.

Spillet er særlig rettet mod kommunal- og regionspolitikere. Gennem spillet får deltagerne indblik i nogle af de aktiviteter og benspænd, der kan være undervejs i en innovationsproces.

"Vi har forsøgt – med hjælp fra politikere og ansatte i kommuner og regioner – at skabe et dialogspil, som både øger fortroligheden med den politiske ledelse af innovationsarbejdet, og som giver mulighed for at have konstruktive og måske anderledes diskussioner, der i sidste ende kan føre til bedre og mere holdbare beslutninger. Det er målet," siger Niels Jakobsen, innovationskonsulent i COI.

→ Læs mere og bestil spillet (coi.dk/mandat)