Se de nye tal: "Det er forbløffende, så meget Danmark og Norge ligner hinanden"

COI har lavet den første sammenligning af Innovationsbarometer-tal fra Norge og Danmark. Se resultaterne her.

Hvor mange offentlige arbejdspladser har indført mindst én innovation i hhv. Danmark og Norge.

Grafik: Det norske Innovationsbarometer gør det muligt for første gang at sammenligne offentlig innovation på tværs af to lande.

Verdens første statistik om offentlig innovation fik tidligere på året sin første søskende, da Norge blev det første land til at kopiere COI's Innovationsbarometer.

Den norske kommunesektors organisation, KS, offentliggjorde i februar deres version af Innovationsbarometeret, som bygger på 1.786 svar fra både de norske kommuner og fylkeskommuner.

Det norske barometer viser bl.a., at tre ud af fire kommunale virksomheder har indført én eller flere innovationer i de seneste to år, og at medarbejdere spiller en nøglerolle i næsten ni ud af ti tilfælde.

Se flere tal i det norske Innovationsbarometer her >

Første sammenligning nogensinde

Det norske Innovationsbarometer gør det muligt for første gang at sammenligne offentlig innovation på tværs af to lande med afsæt i repræsentative undersøgelser.

Ole Bech Lykkebo, analysechef i COI, understreger, at der er forskelle – bl.a. er norske kommuner langt bedre end danske kommuner til at kopiere andres innovationer direkte. Men mere end noget andet er det lighederne, der skinner i øjnene, understreger han.

"Det er rent ud sagt forbløffende så meget Danmark og Norge ligner hinanden, når det kommer til offentlig innovation. Det skaber nogle helt nye perspektiver for at trække viden hjem og omsætte norske erfaringer til at øge kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor i Danmark," siger Ole Bech Lykkebo.

Kan lære meget af de norske tal

Han mener, at vi i Danmark kan lære meget af de norske barometertal. Bl.a. skal vi spejle os i det konkrete og spørge os selv, hvorfor nordmændene hyppigere er i stand til at kopiere andres innovationer – og hvordan vi selv kan bevæge os i den retning.

Dyk selv ned i den første nordiske analyse i publikationen – og se, hvor og hvordan det danske og det norske Innovationsbarometer ligner hinanden.

Du kan også finde analysen i COI's materialearkiv her >

Norske KS offentliggør resultaterne fra en tillægsundersøgelse i forbindelse med deres årlige delegeretmøde den 21. marts 2018. 

Læs også: Nye tal: Danske kommuner skaber flere nye innovationer end de norske