Praktikvært: Innovationspraktik gjorde mig klogere på mit eget arbejde

Da Gitte Leve Clausen viste sit eget arbejde frem for en innovationspraktikant fra en anden kommune, blev hun også klogere på den måde, som hendes arbejdsplads gør tingene på.

Gitte Leve Clausen

Billede og citat af Gitte Leve Clausen

"At have besøg af en innovationspraktikant gav mig mulighed for at reflektere over nogle ting, som jeg kunne tage med mig i det videre arbejde."

Sådan fortæller Gitte Leve Clausen, der sidste år tog imod som vært i Staben for Borger og Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune for innovationspraktikant Rikke Askholm fra Tønder Kommune.

Satte sygefravær på dagsordenen

Innovationspraktikken er et tilbud til statslige og kommunale medarbejdere og ledere. Man kan både deltage som vært eller som praktikant i 2-5 hverdage, og praktikken forløber i år i uge 37. Men du skal allerede tilmelde dig nu, hvis du vil være med.

"Jeg har en tidligere kollega, som var begyndt som arbejdsmiljøkonsulent i Tønder Kommune og skulle til at starte med at arbejde med sygefravær. Hun vidste, at det var noget, som jeg også arbejdede med. Derfor spurgte hun, om hun kunne komme på besøg i tre dage, hvor vi kunne sætte sygefravær på dagsordenen," fortæller Gitte Leve Clausen.

Rikke Askholm fra Tønder Kommune var på besøg i Esbjerg Kommune i tre dage. Som vært planlagde Gitte Leve Clausen besøg rundt i kommunens andre forvaltninger, hvor innovationspraktikanten kunne møde andre, der arbejdede med arbejdsmiljø og sygefravær på andre fagområder.

"Hun var med til møder og fik indblik i vores materialer, og hvordan vi bruger dem. Vi talte også om, hvordan vi klæder ledere på til at arbejde med sygefravær. Og så havde hun refleksionstid, hvor hun selv kunne få et overblik over de indtryk, hun havde fået," fortæller Gitte Leve Clausen.

Blev klogere på egen organisation og praksis

Dét, at få én på besøg ude fra, betød, at Gitte Leve Clausen også endte med at blive en del klogere på sit eget arbejde. Hun begyndte først at arbejde i kommunen, efter projektet om sygefravær var begyndt og blev klogere på de valg, som var blevet truffet, før hun kom til:

"Jeg fik meget ud af det, for jeg blev nødt til at kigge tilbage i nogle af de gamle papirer, så jeg kunne svare på, hvad man havde gjort tidligere, og hvorfor man havde valgt nogle bestemte metoder," siger Gitte Leve Clausen.

Den øgede indsigt i, hvordan de arbejder med sygefravær i kommunen, kan Gitte Leve Clausen også bruge fremadrettet:

"Vores praktikant spurgte ind til, hvordan medarbejderne har været inddraget og er blevet informeret. Og det er noget af det, jeg tager med mig med videre i det projekt, jeg sidder med lige nu. Der skal vi sørge for, at få dem ordentligt med, når vi skal arbejde med arbejdsmiljøet," siger Gitte Leve Clausen, der selv overvejer at tage i praktik næste gang:

"Jeg kan helt klart anbefale det. Man får en oplagt mulighed for at stille skarpt på sit arbejde og samtidig får man også en mulighed for at høre, hvordan man gør andre steder – også i sin egen organisation."