'Stjæl med stolthed' startede samtaler med ledere fra hele verden

Center for Offentlig Innovations spredningsguide var én af 12 cases udvalgt af OECD og inviteret af Dubais regering til at deltage som et eksempel på offentlig Innovation i udstillingen 'Edge of Government'.

Helle Vibeke Carstensen, Socialforvaltningen Københavns Kommune, Majken Præstbro, COI

Helle Vibeke Carstensen fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune og Majken Præstbro fra COI repræsenterede Danmark i Dubai

"Stjæl med stolthed."

Sådan lød det danske budskab til Edge of Government udstillingen til World Government Summit 2017 i Dubai fra d. 12.-14. februar. Her deltog organisationsudviklingschef i Københavns Kommunes Socialforvaltning Helle Vibeke Carstensen og relationschef i Center for Offentlig Innovation, Majken Præstbro.

Udstillingen 'Edge of Government' var bygget op omkring 12 udvalgte cases – og den danske Spredningsguide var guide til, hvordan man konkret kunne tage løsningerne med sig hjem.

Med sig havde de to danske repræsentanter medbragt en zorro-maske, som en måde at begynde samtalen om at stjæle gode løsninger. Masken er oprindeligt oprindet i Københavns Kommunes Kultur- og fritidsforvaltning til at belønne medarbejdere, der stjal gode løsninger fra hinanden.

Stor interesse i Spredningsguiden til genbrug

"Deltagerne kunne tage maskerne på og vise, at de var klar til at sjæle innovationer og være stolt af det. I udstillingens andre pavilloner kunne deltagerne få inspiration fra konkrete innovationer, og når deltagerne kom hen til os, kunne vi fortælle om Spredningsguiden som et konkret værktøj til at tage løsningen med hjem og genbruge den. Men i samtalerne var der også opbakning til, at hvis man vil tænke spredning af innovation ind i en helhed på tværs af siloer, så skal det ske fra højeste sted," fortæller Majken Præstbro.

Med til topmødet var også organisationsudviklingschef i Socialforvaltningen, Helle Vibeke Carstensen, der kunne fortælle om, hvordan man i Københavns Kommunes socialforvaltning bruger Spredningsguiden i praksis til at arbejde på tværs og dele gode måder at løse opgaverne på:

"'Steal with pride' var et godt udgangspunkt for dialog om det vanskelige i at omsætte andres løsninger hos sig selv. Det var bevidst valgt for at være lidt grænseoverskridende og provokerende. Flere undrede sig over, om man overhovedet måtte stjæle fra andre. Men når vi fortalte, at meningen var at genbruge løsninger betalt af skatteyderne og dermed få skabt endnu bedre innovationer og gavne endnu flere borgere og samtidigt spare penge, blev der smilet," siger Helle Vibeke Carstensen. 

Inspiration ude til at arbejde videre hjemme

Udstillingen 'Edge of Government' var en del af World Government Summit 2017, der blev afholdt for femte år og samler verdens regeringsledere for at diskutere aktuelle samfundsudfordringer på tværs af lande. 'Edge of Government' gav deltagerne mulighed for at dykke ned i, hvordan det opleves at navigere i ukendt farvand og eksperimentere med nye løsninger på samfundets komplekse problemer.

Både Majken Præstbro og Helle Vibeke Carstensen kunne også tage inspiration og konkrete innovationer med sig tilbage til Danmark. Og se fik indblik i, at der er forskellige tilgange og måder at organisere arbejdet med innovation på. I Finland og De Forenede Arabiske Emirater er arbejdet med innovation placeret hos henholdsvis statsministeriet og hos sheiken.  

Og at se og diskutere, hvordan andre gør det, giver refleksioner omkring, hvordan man selv gør det:

"Jeg blev stolt over, at vi i Danmark arbejder med innovation som en tværoffentlig indsats, hvor man ser medarbejdere og borgere som vigtige kilder til nye ideer og samskabere af innovation. Og samtidig mødte jeg heller ikke andre, der arbejdede fokuseret med at sprede innovation. Der er meget at lære fra andre lande, selv om det selvfølgelig kan være svært at bruge det direkte. Men så har vi heldigvis Spredningsguiden til at hjælpe os, nu hvor de spændende kontakter er skabt," siger Majken Præstbro.