Løbende start for praktikanter i Fredensborg

I Fredensborg Kommune er to innovationspraktikanter landet i Team Strategi og Kommunikation. Conni Prüss fra Gentofte Kommune og Anne Kring fra Region Hovedstaden er kommet for at blive inspireret og suge til sig, men hvis man skal tro teamleder og praktikvært Charlotte Mandøe, så skal de ikke sætte sig for godt til rette. De skal ud og bruge deres lyse hoveder.

Praktikvært og praktikanter til møde.

I Fredensborg er kommunen ikke som så mange andre steder. Man træder ind i en lys hall fyldt med liv og dampende kaffekopper. Stemningen er afslappet, og minder mest af alt om en arbejdsplads i godt humør. Sagte musik blander sig med snak i lokalet. ”Er der en Arnold?” bliver der spurgt fra skranken ud i rummet. Arnold melder sig. 

"Der har været forskning omkring, hvad der skaber en god stemning, og det gør hyggejazz, så det skulle vi også prøve her i Fredensborg. Og det giver altså en god stemning," siger Charlotte Mandøe. 

Fredensborg har meldt sig til at være vært i Center for Offentlig Innovations (COI) Innovationspraktik. Det betyder, at kommunen får tilbudt praktikanter. Praktikanterne er andre offentligt ansatte, der har meldt sig til en inspirerende tur i en anden del af den offentlige sektor. 

Workshop fra morgenstunden

Som kontrast til den blide velkomst i hallen viser praktikvært Charlotte ind i et mødelokale, hvor praktikanterne sidder om et bord sammen med Martin og Tine fra Fredensborg kommune. 

"Conni og Anne har kun været her en times tid, så det er ikke det helt store, de har nået at opleve endnu, men vi er lige ved at tage hul på en workshop for at få gang i praktikken," siger Charlotte Mandøe med et smil.

Workshoppen er en del af den videndeling, som Fredensborg har fokuseret på i denne Innovationspraktik. Charlotte uddyber. 

"Det er vores opgave at udfordre hinanden som vært og praktikant i de her tre intense dage. Derfor har vi i Fredensborg Kommune også lagt et program med både workshops og almindelig daglig drift. På den måde får vi mest muligt ud af hinanden i forhold til videndeling og inspiration. Vi håber at Anne og Conni byder ind med deres tanker og overvejelser."

De to praktikanter virker ikke afskrækket af den ambitiøse vært og de meget konkrete opgaver. 

"Jeg sidder til daglig i et direktionssekretariat, hvor vi er lidt længere væk fra borgerne, så det lyder virkelig spændende med en workshop med borgerinddragelse," siger Anne Kring, der til dagligt arbejder i Region Hovedstaden med IT, medico og telefoni. Det tegner godt for workshoppen. 

Praktik med ambitioner

Myten om praktikanter, der bare er kommet for at drikke kaffe og hygge sig er komplet aflivet i Fredensborg denne formiddag. 

"Vi arbejder forskelligt med innovation i Gentofte og  i Fredensborg, har jeg erfaret fra de indledende samtaler, jeg har haft med Charlotte. Jeg glæder mig til at blive inspireret og spejle min egen kommune i Fredensborg. Jeg vil meget gerne ind på livet af vores forskelligheder, for at se om det er politisk, arbejdskulturelt eller noget helt tredje," siger Conni Prüss, der er chefkonsulent i HR, strategisk udvikling og arbejdsmiljø i Gentofte kommune. 

Medpraktikant Anne Kring har fået en tur på udebane i denne her praktik. Hun er kommet fra region til kommune og fra en verden med it og teknik til en verden med strategi og kommunikation. 

"Jeg havde ikke specificeret at komme i praktik i en kommune, men jeg er rigtig glad for at være kommet her. Jeg har aldrig selv arbejdet i en kommune, så jeg glæder mig til at se, hvordan de arbejder og bidrage med mit input," siger Anne Kring.

Arbejdet kalder

Workshoppen, der er ved at gå i gang, skal forme fremtidens Fredensborg. Der forelægger en planstrategi for kommunen, som er en køreplan for de næste år.  Planen ligger helt klar, og næste skridt er at borgerne inddrages. Nu skal praktikanternes nysgerrighed på arbejde. 

"Det drejer sig også om at finde ud af, hvad der er svært.  Vi kommer ikke med et glansbillede af, hvor dygtige vi er. Vi prøver at opstille nogle muligheder og udfordringer, der er noget kød på. Det er der, vi har muligheder for at få noget sparring fra praktikanterne," siger Charlotte Mandøe. 

Nu er Innovationspraktikken i gang for alvor.