Stor interesse for dansk offentlig innovation i OECD-regi: - Do you have that in English?

Maja Hauan og Lene Krogh Jeppesen har taget en masse konkret inspiration fra det internationale felt af offentlig innovation. Og de mødte stor interesse for de danske erfaringer med offentlig innovation og COI’s tiltag og produkter.

COI var populære på OECD-møde.

Tirsdag drog COI’s to konsulenter Maja Hauan og Lene Krogh Jeppesen mod Paris, hvor OECD’s OPSI (observatorium for offentlig innovation) og den Europæiske Kommissions Joint Research Lab var værter for en Co-design workshop om evaluering af offentlig innovation og et møde om offentlig innovation bredere.

Maja Hauan og Lene Krogh Jeppesen har taget en masse konkret inspiration fra det internationale felt af offentlig innovation. Og de mødte stor interesse for de danske erfaringer med offentlig innovation og COI’s tiltag og produkter. Læs interviewet med COI's konsulenter her. 

Fortæl hvad I skulle i OECD?

"Vi skulle deltage i det fancy og bureaukratisk lydende: ”Co-design workshop on evaluation of public sector innovation initiatives and Meeting of the Group of National Contact Points”. Førstedagen var designet som en innovationsproces om emnet ”evaluering af offentlig innovation”. Her delte vi vores viden og erfaringer og fik inspiration til vores videre arbejde med evaluering af innovation. Andendagen var et mere traditionelt møde, med en masse tematikker på dagsordenen bl.a.: Innovationsværktøjskasser og –kompetencer, systemiske tilgange til innovation og digitale innovationsplatforme."

Hvilke indtryk tog I med hjem?

"Der var utrolig stor interesse for det danske felt af offentlig innovation. Vi har jo efterhånden en del helt konkrete produkter, der handler om og som støtter op om det offentlige innovationsarbejde. Det havde vi pakket i den halvtunge håndbagage. Og der var stor interesse for både evaluering, innovationsbarometeret, spredningsguiden, aktørkort og vores innovationspraktik. Vi blev spurgt utrolig mange gange, om vi havde produkterne i engelske versioner. Vi fik skabt nogle gode relationer til innovationsaktive i andre lande, som vi klart skal have nogle dialoger med. Både om hvordan vores viden og produkter kan kopieres og tilpasses i deres kontekst. Men også om hvilke erfaringer vi kan høste fra dem og tage med i vores videre arbejde."

Hvordan står Danmark i forhold til andre lande med arbejdet med offentlig innovation?

"Vi oplevede, at Danmark har en høj modenhed inden for offentlig innovation. Vi har i lang tid arbejdet med konkrete modeller, tænkning og har praksiserfaringer, der rækker langt tilbage. Ligesom uddannelse i innovation er indbygget i mere formaliserede uddannelsesforløb. I Danmark er innovation en integreret del af det, vi i øvrigt gør. Mens OECD har fokus på, hvordan man opbygger særlige veje og kapacitet til at skabe innovative tiltag."

En af dagene handlede om evaluering af innovation. Hvordan passede COI’s arbejde med evaluering af innovative tiltag ind her?

"Vi havde forskellige dialoger om evaluering, hvor fokus både var på, hvordan man evaluerer policy, programmer og projekter. Vi talte med de andre deltagere om, at de forskellige niveauer har forskellige evalueringsformål – og dermed kræver forskellige tilgange. Der var stor enighed om, at evaluering skal begynde tidligt i processen. Vores Grønspættebog og støtteskemaer forsøger netop at understøtte den tidlige opstart af evalueringen. Det vakte klart interesse. De andre deltagere var også optagede af, at vi har inddraget vores arbejdende fællesskab i at udvikle et produkt sammen med slutbrugerne."

Hvilke input kunne I ellers tage med jer hjem?

"Det var virkelig spændende at høre om, hvad der bliver arbejdet med rundt omkring i verden. Både i Canada, Israel, Portugal og Irland og selvfølgelig hos vores nordiske naboer i Sverige, Norge og Finland bliver der arbejdet med utrolig spændende innovative tiltag inden for borgerløn, kollektive borgerbudgetter og frikommuneforsøg, som vi helt sikkert skal høre mere om fremover – og måske endda samarbejde om."