Status på ipraktikken: Send flere værter!

Innovationspraktikkens tredje og sidste match-runde skrider støt frem, men her på falderebet mangler stadig værter til at tage imod de mange tilmeldte praktikanter.

Innovationspraktik

COI søger flere værter til dette års Innovationspraktik

Skal du også på græs i uge 37?

I uge 37 løber COI’s innovationspraktik af stablen. Forberedelserne til praktikken har været i støbeskeen længe og Alexander, der er projektleder på innovationspraktikken, glæder sig over, at ugen nu endelig nærmer sig med hastige skridt.

Først skal de mange tilmeldte deltagere dog 'matches' med hinanden – en øvelse COI har udført løbende, og som nu er gået ind i den afsluttende fase.

"Det kræver et stort overblik, og man skal holde tungen lige i munden i denne match-proces," siger Alexander og påpeger, at der er mange hensyn at tage og detaljer at planlægge, når man skal have mere end 180 praktikansøgere til at gå op i en højere enhed med de spændende værter:

"Det er jo vigtigt at skabe det gode match fra starten, så deltagerne bliver glade, og kommunikationen mellem vært og praktikant kan gå i gang. Vi kender jo ikke menneskene bag ansøgningerne, så man kan kun håbe på, at deres ønsker og forventninger bliver mødt," siger Alexander og fortsætter "I takt med at matchene bliver flere, kan jeg dog se, at der er mange tilfælde, hvor vi rammer helt plet!"

Bryd med vanetænkning

Praktikken har været på COI’s dagsorden fra begyndelsen, og den skal ses som et led i arbejdet med at sprede offentlig innovation i og på tværs af den offentlige sektor. Innovationspraktikken er således skabt for at gøre det lettere for medarbejdere og arbejdspladser i den offentlige sektor at finde og at lære af hinanden. Der er nemlig rigtig meget tavs viden og værdi at hente på de mange arbejdspladser derude.

"Rutiner i dagligdagen er gode, fordi de hjælper os med at gøre hverdagen effektiv og overskuelig - men nogle gange kan det nu alligevel være godt at få udfordret arbejdsgangene," siger Alexander og tilføjer, at bare det at møde et andet sted, kan skabe anledning til undren og give et nyt perspektiv på noget, man gik og troede var almen viden.

"Tanken om at tage i praktik er jo på ingen måde nogen ny opfindelse, men hos COI bidrager vi med den ramme, som kan være afgørende for, at tanke bliver til handling, og at der spredes innovation," siger Alexander.

Forberedende workshop

Før selve praktikugen udfolder sig, skal der være indledende workshops i fem større byer i DK. De to-timer lange workshops vil foregå som en kombination af viden, motivation og praktisk forberedelse til praktikopholdet, så både værter og praktikanter føler sig godt klædt på. Alle workshops faciliteres af innovationsrådgiver, Ph.D. Susanne Justesen, Innoversity.

I skrivende stund damper alle kedler hos COI, som er i gang med at matche den sidste store gruppe praktikanter for fuld udblæsning. Indtil videre er der blevet lavet 70 match, som er positivt modtaget! Dog er der mange flere tilmeldte praktikanter end værter, og derfor er COI nu trådt ind i en fase af projektet, som handler om at hverve flere værter, så ikke alt for mange praktikanter må få et skuffende brev om, at der ikke er blevet fundet et match til dem i denne omgang.

"Det ville være ærgerligt, når nu der er så mange, der har sat næsen op efter at komme af sted," siger Alexander og tilføjer, at han nok allerede nu kan se, at der kommer til at være nogle, der ikke får deres ønsker opfyldt – alle tilmeldte vil dog få en tilbagemelding, lover han.  

En årlig tilbagevendende praktikuge

Til gengæld lægges praktisk info, lærerammer og guides efterfølgende frit tilgængeligt på COI’s hjemmeside, så man har mulighed for at tage i praktik uafhængigt af COI.

"Det kan jo bruges, hvis netop uge 37 ikke lige passer, og så håber vi også på, at innovationspraktikken kan blive en gængs aktivitet på de offentlige arbejdspladser, i de næste års uge 37," siger Alexander med et håbefyldt smil.  

Men for projektlederen slutter arbejdet ikke i uge 37.

"I ugerne efter praktikken skal vi tage imod de forhåbentlig mange tilbagemeldinger fra både værter og praktikanter. Vi glæder os til at høre alt om, hvad der virkede, og hvad der ikke virkede så godt. Evaluering er jo en lige så stor og spændende del af processen," tilføjer Alexander, der afsluttende opfordrer alle derude til allerede nu at sættes kryds i kalenderen i uge 37 til næste år!

Tilmeld dig som praktikvært på knappen til højre, eller læs mere om projektet her: Innovationspraktik